Te

Har du prøvd tulsi-te?

Te laget av hellig basilikum skal hjelpe mot stress, forkjølelse og søvnløshet, blant annet.

GOD FOR HELSA: Tulsi-te smaker litt spesielt, men skal gjøre kropp og sjel godt. Teprodusenten Pukka er blant dem som selger tulsi-te. Foto: Stine Okkelmo
GOD FOR HELSA: Tulsi-te smaker litt spesielt, men skal gjøre kropp og sjel godt. Teprodusenten Pukka er blant dem som selger tulsi-te. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å drikke te gir en fin variasjon til å drikke vann og kaffe, begge væsker som har positiv effekt på helsa (såfremt du ikke overdriver).

Både svart, hvit og grønn te er sunt. Spesielt grønn te har mange positive egenskaper. I tillegg finnes det mange varianter av urte-te.

Blant de vanligste er nype-te, en fin kilde til vitamin C, kamomille-te, som gir bedre søvn og forebygger kreft, og mynte-te, som hjelper fordøyelsen.

Men har du hørt om tulsi-te?

Dette er en urte-te laget av tulsiblader, eller «hellig basilikum» (holy basil), som planten også kalles. Tulsi er en plante som er mye brukt i indisk medisin, ayurveda, og den begynner å bli mer og mer brukt her i Vesten, også.

LES OGSÅ: Du bruker vel ikke kokende vann til teen?Senker stressnivået

Tulsi er populær i ayurveda-medisin på grunn av sine betennelsesdempende egenskaper, og den brukes også mot stress og angst. I tillegg skal den ha lindrende effekt på forkjølelser, hodepine, feber og mageknip.

Det må understrekes at tulsi-te ikke er noe godkjent legemiddel, så ingen av disse effektene er foreløpig dokumentert gjennom forskning. Den er som en naturmedisin å regne.

PS! Stressa? Det funker også bra å slappe av på sofaen - det er vitenskapelig bevist!

Spesiell smak

Tulsi eller hellig basilikum smaker ikke som vanlig basilikum, men ligner mer på thailandsk basilikum med sin lett lakrisaktige/pepperaktige smak. Tulsi og thailandsk basilikum er imidlertid ikke det samme, selv om begge deler brukes i matlaging i Sørøst-Asia.

Det finnes flere varianter av tulsi, men de mest populære er typene som smaker mildt av peppermynte, lakris og sitron.

Les mer om urten tulsis egenskaper hos WebMD.com.

LES OGSÅ: Teen som gjør dagen sunnere - rett te til rett tidMEDISINPLANTE: Slik ser tulsibladene ut. Teen skal trekke lenge, helst ti minutter. Foto: Forest & Kim Starr
MEDISINPLANTE: Slik ser tulsibladene ut. Teen skal trekke lenge, helst ti minutter. Foto: Forest & Kim Starr Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer