Drømmer

Har du rare sexdrømmer?

Det er langt vanligere enn du tror, forteller sexologen.

SEXDRØMMER: Har du rare sexdrømmer? Det er langt vanligere enn du kanskje trodde, og ikke egentlig noe å bekymre deg over forteller, sexologen.  Foto: carol_anne - Fotolia
SEXDRØMMER: Har du rare sexdrømmer? Det er langt vanligere enn du kanskje trodde, og ikke egentlig noe å bekymre deg over forteller, sexologen. Foto: carol_anne - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Verden er full av mennesker med ulike seksuelle preferanser.

Har du for eksempel hørt om balooners - der man blir opphisset av å leke med og å blåse opp ballonger, eller dendrofili - der du man blir tiltrukket og opphisset av trær?

«Phew - det er godt jeg ikke gjør det», har du kanskje tenkt.

Men hva med når du drømmer om det?

Hva om du drømmer at du er forelsket i et tre, blir opphisset av en ballong, har sadistisk sex med noen eller noe enda grovere? Er det da grunn til bekymring?

LES OGSÅ: Er jeg egentlig lesbisk?

«Er jeg normal? Hvorfor tenker jeg som jeg gjør?»

- Jeg har opplevd klienter som er bekymret for sine egne seksuelle drømmer, forteller Ulla Aasland, pedagog og sexologisk rådgiver hos Sexologene.no.

Hun forteller at redselen ofte bunner i en frykt for at det de drømmer om er unormalt, og hun får ofte spørsmål som;

«Er jeg normal? Er jeg syk? Hvorfor drømmer jeg som jeg gjør?»

- Mange føler også avsky og vemmelse over egne tanker og seg selv.

Aasland kan imidlertid forsikre om at det å ha seksuelle drømmer - hvor du fantaserer om noe som er tabu, forbudt eller helt utelukket i det virkelige liv, slett ikke er uvanlig.

Faktisk er det noe hun relativt ofte får spørsmål om fra pasienter. 

- Dette er vanlig og helt greit. I drømmene våre er ingenting umulig, forteller hun.

DRØM OG VIRKELIGHET: To forskjellige ting, og drømmer speiler langt fra alltid dine virkelige fantastier.  Foto: Fotolia
DRØM OG VIRKELIGHET: To forskjellige ting, og drømmer speiler langt fra alltid dine virkelige fantastier. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Her er de «vanligste» fetisjene

Drømmer er et forkledd budskap

Aasland forteller at det som kjennetegner drømmer, er at de ikke utspiller seg i det virkelige liv, og ifølge teoretikere gir det ikke nødvendigvis et klart bilde av hva du egentlig tenker.

- Ifølge Freud kan seksuelle fantasier relateres til hva som er «lagret» i vår underbevissthet, og drømmen er en slags kommunikasjon mellom menneskets ubevissthet og bevissthet.

- I tillegg mente han han drømmene må tolkes som et innhold som er kodet, forkledd eller et symbol på noe annet, forteller hun.

Altså trenger ikke en rar seksuell drøm å være et tegn på at du egentlig har en «ballongfetisj», men være en kombinasjon av ulike inntrykk du har liggende i underbevisstheten og bevisstheten.

Drømmer er altså ikke nøyaktig de samme som seksuelle fantasier.

Aasland kan imidlertid fortelle at det er mange som også engster seg eller som er redde sine seksuelle fantasier. I likhet med drømmene våre, er det ikke unormalt å ha fantasier om noe som er tabu, forbudt eller helt utelukket i det virkelige liv. 

Og fantasier er en viktig del av menneskets seksualitet.

- Det er dette som er med på å stimulere lystfølelsen, og det å tenke seksuelle tanker er viktig for å opprettholde et velfungerende seksualliv og derav en god psykisk helse.

- Noen kan ha ønsker om å sette seksuelle fantasier ut i virkeligheten, men har man tanker eller en idé om å ta med seg en «ulovlig» fantasi til det virkelige liv, er dette straffbart, forklarer sexologen.

LES OGSÅ: Onanerer partneren din mye?

Ikke føl skam eller skyld

Det er altså ganske vanlig å ha seksuelle drømmer og fantasier som du selv kanskje ikke tør å fortelle til noen andre.

Det er imidlertid ikke noe å skamme seg over.

- Det er viktig å anerkjenne sine seksuelle drømmer og fantasier, og dette er ikke noe som skal føre med seg skyld og skamfølelse. Det er viktig å anerkjenne disse som en viktig del av livet, forteller hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer