Førstehjelp

Har du satt noe i halsen?

Dette skal du gjøre om det gjelder deg selv, andre voksne eller barn.

SATT NOE I HALSEN: Som oftest vil det hjelpe å hoste, men dersom det ikke får maten opp, er det lurt å vite om de andre metodene.  Foto: NTB Scanpix
SATT NOE I HALSEN: Som oftest vil det hjelpe å hoste, men dersom det ikke får maten opp, er det lurt å vite om de andre metodene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Vet du hva du bør gjøre dersom du eller noen rundt deg setter fast mat i svelget?

For når uhellet er ute, gjelder det å handle raskt.

Det er derfor en god idé å kjenne til metodene som kan få løs maten/objektet, både hvis det gjelder deg selv og du er alene, eller dersom det skjer med andre voksne eller med barn.

LES OGSÅ: Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Uforsiktighet

Selv om det er relativt vanlig å sette fast mat i svelgen, kan det potensielt være dødelig.

- Det kan være små mengder som etter hvert glir ned av seg selv, mat man klarer å få opp gjennom hoste eller fiskeben og større mengder som må fjernes på sykehus.

Det har instruktør og helserådgiver Carina Morken i Din Førstehjelper, tidligere fortalt til KK.no.

Årsaken til at mat setter seg fast i halsen, er uforsiktighet, eller at maten tygges for dårlig og svelges når bitene fortsatt er for store for spiserøret.

Du kan også sette fast mat i svelget dersom du ikke sitter stille mens du spiser, snakker eller ler samtidig.

Sjansen for å sette fast mat i svelget, øker også dersom du spiser maten fort, og i tillegg dersom du har en forkjølelse eller får en allergisk reaksjon.

- Er svelget tørt i utgangspunktet, er det større risiko for å sette fast maten i svelget. En allergisk reaksjon eller sterk forkjølelse, kan få de øvre luftveiene til å hovne opp kraftig og det kan forårsake sterkt redusert åpning i svelget, ifølge Morken.

LES OGSÅ: De vanligste dødsårsakene

MAT I VRANGSTRUPEN: Dersom du ler, prater og beveger deg mens du spiser, øker sjansen for å sette noe i halsen. Foto: NTB Scanpix
MAT I VRANGSTRUPEN: Dersom du ler, prater og beveger deg mens du spiser, øker sjansen for å sette noe i halsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Host uten å banke

Er uhellet ute, forsøk først å hoste uten at noen banker deg i ryggen.

- Dette er den mest effektive måten å få opp fremmedlegemer på, har overlege Bjarte Nore ved Bergen Legevakt tidligere fortalt til KK.no.

Er du alene, kan du også forsøke å dunke ryggen hardt mot veggen, eller bruke en stolrygg eller et gelender og på den måten skape et trykk, slik at det som sitter fast «skytes» opp og ut.

Dersom det er andre tilstede eller det er du som må hjelpe en annen, prøv følgende:

  • Start med fem slag mellom skulderbladene. Hos voksne bør dette være harde slag. Hvis ikke dette hjelper, går du over til neste mulighet:
  • Fem bukstøt, også kjent som Heimlichs manøver. Ha knyttet hånd og plasser den i mellomgulvet, rett under ribbeina, med tommelen inn mot brystet. Legg den andre hånden over den knyttede hånden. Støt hardt inn og opp, slik at du skaper et trykk som sender maten opp.
  • Dersom heller ikke dette hjelper, eller vedkommende faller om, må du ringe 113 og iverksette øyeblikkelig hjelp. Start med brystkompresjoner.

     
LES OGSÅ: Disse kvinnene bør passe ekstra på

FEM SLAG: Her ser du hvordan du kan hjelpe til, dersom en voksen og et lite barn har satt fast mat i svelget.  Foto: NTB Scanpix
FEM SLAG: Her ser du hvordan du kan hjelpe til, dersom en voksen og et lite barn har satt fast mat i svelget. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Små barn/babyer

Metodene beskrevet i avsnittene over, skal kun brukes på voksne og større barn.

Dersom det er et barn under 1 år som har satt fast mat i svelget, skal du dersom barnet er våkent, men har pustebesvær, gjøre følgende, ifølge Norsk helseinformatikk:

  • Legg barnet på magen over armen din, slik at hodet holdes lavest.
  • Dunk hardt fem ganger med håndbaken mellom skulderbladene.
  • Snu barnet på ryggen og gi fem hurtige/faste støt med to fingre på brystkassen, midt mellom brystvortene.
  • Åpne barnets munn og se om du kan få ut noe.

Dersom barnet fortsatt ikke puster eller skriker, men er bevisst, kan du gjenta fem ryggslag og fem støt mot brystet til fremmedlegemet kommer opp.

Dersom det ikke hjelper og/eller barnet mister bevisstheten, må du umiddelbart ringe 113 og starte munn til munn-metode.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer