Helse

Har du sett disse hjemme?

De kan være et tegn på fuktskader.

SØLVKRE: De er ikke farlig for mennesker på noe vis, men siden de kun lever i fuktige miljøer, kan de være en indikasjon på fuktproblemer eller skader. Foto: Mycoteam
SØLVKRE: De er ikke farlig for mennesker på noe vis, men siden de kun lever i fuktige miljøer, kan de være en indikasjon på fuktproblemer eller skader. Foto: Mycoteam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om sølvkre?

De fleste av oss har fra tid til annen opplevd ubudne gjester hjemme, og mens vi straks kjenner igjen edderkoppene (og kanskje også løper for livet?), er det andre som ikke er like gjenkjennelige.

En av dem er det mystiske, sølvaktige, lille krypet - sølvkre.

Om det ikke straks ringer noen bjelle, kan det hende at du sett en eller to - for eksempel langs gulvet på badet i de sene nattertimer.

LES OGSÅ: Bruk sitron til rengjøringen

Bad, kjøkken og vaskerom

Sølvkre er heldigvis regnet som å være harmløse gjester i boligen vår, og gjør ingen skade.

Dersom du oppdager de små krypene i hjemmet ditt, kan det likevel være lurt å ta en liten sjekk - de kan nemlig være en indikasjon på fuktskader eller fuktproblemer.

SØLVKRE: De små skapningene er spesielt vanlig på baderommet, hvor det er både mørkt og fuktig.  Foto: Thinkstock.com
SØLVKRE: De små skapningene er spesielt vanlig på baderommet, hvor det er både mørkt og fuktig. Foto: Thinkstock.com Vis mer

- Sølvkre trenger fuktighet og mat. Du finner dem ofte på baderommet, men de kan også være andre steder i hjemmet, forklarer Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdelingen for skadedyr hos Folkehelseinstituttet.

Andre steder hvor du kanskje vil finne sølvkre, er på kjøkkenet eller vaskerommet - generelt der det er fuktig. De trives best på varme steder med høy luftfuktighet, og er også  lyssky, som er årsaken til at du ofte ser dem på natten.

Og hvis du lurer på hvorfor du ikke ser dem ellers, så er det fordi de ofte bor bak lister, i sprekker, i sluk, bak skap og lister eller under gulvbelegg.

Heldigvis er de ikke skadelig for mennesker på noe vis.

- Nei, sølvkre er ikke fysisk skadelig, men mange synes de er ufyselige og dette kan gå på psyken, forteller Johan Mattsson, fagsjef i Mycoteam AS, som jobber innenfor feltet biologiske bygningsskader.

Han legger til at de heller ikke gjør noen skade i hjemmet.

- Bortsettfra at de kan spise på papir og gjenstander som lagres i fuktige miljøer, så forårsaker de ikke noen skade. Tilstedeværelsen indikerer imidlertid at det kan være et fuktproblem - særlig hvis det er mange av dem.

Han understreker at du også bør sjekke at det faktisk er sølvkre du har i hus. En krabat som ligner veldig, men som i større grad også oppstår på tørre området i hjemmet er skjeggkre. Heller ikke denne er fysisk skadelig, men den kan føre til skader på isolasjon og lignende. 

LES OGSÅ: Legg to skjeer i fryseren

Slik blir du kvitt dem

Ottesen kan fortelle at sølvkre først kom til Norge på 1800-tallet, og at vi i dag tar dem med oss hjem fra naboer, med matvarer fra butikken eller med klær fra ferieturen.

Og hvis du først har sett én, er det mest sannslig flere av dem der.

- I løpet av et år kommer det cirka to nye generasjoner - hvor det blir lagt mellom 20 og 100 egg hver gang, forklarer skadedyreksperten.

Sølvkre lever også ganske lenge og kan bli opp til fire år. Selv om de ikke er skadelig på noe vis, ønsker derfor de fleste å bli kvitt dem. Men hvordan?

- Sørg for tørt miljø, dekk til slukene for en periode og unngå kondensvann. Eventuelt kan du bruke forgiftet sukkerråte av samme type som du bruker mot maur, sier Ottesen.

HER FINNER DU DEM: Det er ikke uvanlig at du finner krypene i badekaret eller i vasken, noe som skyldes at de ikke klarer å klatre oppover når det er en glatt overflate. Foto: Owe Andersson / Alamy/All Over Press
HER FINNER DU DEM: Det er ikke uvanlig at du finner krypene i badekaret eller i vasken, noe som skyldes at de ikke klarer å klatre oppover når det er en glatt overflate. Foto: Owe Andersson / Alamy/All Over Press Vis mer

Mattsson fortelle at det også er lurt å foreta en god rengjøring.

- Rengjør godt i sluk og ellers på badet der de kan gjemme seg - for eksempel under vaskemaskinen, toalettet og ved andre gjenstander som står ned på gulvet. I tillegg kan du sjekke at de ikke er i/under kjøkkenbenken eller i kjellerboder. I så fall må du sørge for at det ikke er noen fuktproblemer og foreta en god rengjøring, sier han.

LES OGSÅ: Har du sjekket kjøkkenskapet i det siste?

Skru opp temperaturen!

Den enkleste løsningen er likevel å øke temperaturen i rommet og bedre ventilasjonen. Ifølge Fhi.no vil de forsvinne av seg selv når du senker luftfuktigheten.

Det kan være vanskelig på badet, men høy effekt på varmekabler eller en vifteovn vil gi resultatater.

Sørg for å tørke ut over en lengre periode slik at du er sikker på å bli kvitt alle krypene. 

I denne perioden kan det være lurt å velge støvsugeren fremfor vasking, siden hyppig vask kan gi nok fuktighet til at noen sølvkre overlever.

Du kan bruke små mengder sprøytemidler hvis situasjonene er spesielt problematisk, men i de fleste tilfeller er det unødvendig.

Så, hvordan du være sikker på at du er kvitt dem?

- Etter en god innsats med å fjerne eventuelle fuktproblemer og en god rengjøring, vil en kartlegging med limfeller gi en god avklaring, forteller Mattsson.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer