Helse

Har du sett disse hjemme?

De kan være et tegn på fuktskader.

SØLVKRE: De er ikke farlig for mennesker på noe vis, men siden de kun lever i fuktige miljøer, kan de være en indikasjon på fuktproblemer eller skader. Foto: Mycoteam
SØLVKRE: De er ikke farlig for mennesker på noe vis, men siden de kun lever i fuktige miljøer, kan de være en indikasjon på fuktproblemer eller skader. Foto: Mycoteam Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du hørt om sølvkre?

De fleste av oss har fra tid til annen opplevd ubudne gjester hjemme, og mens vi straks kjenner igjen edderkoppene (og kanskje også løper for livet?), er det andre som ikke er like gjenkjennelige.

En av dem er det mystiske, sølvaktige, lille krypet - sølvkre.

Om det ikke straks ringer noen bjelle, kan det hende at du sett en eller to - for eksempel langs gulvet på badet i de sene nattertimer.

LES OGSÅ: Bruk sitron til rengjøringen

Bad, kjøkken og vaskerom

Sølvkre er heldigvis regnet som å være harmløse gjester i boligen vår, og gjør ingen skade.

Dersom du oppdager de små krypene i hjemmet ditt, kan det likevel være lurt å ta en liten sjekk - de kan nemlig være en indikasjon på fuktskader eller fuktproblemer.

- Sølvkre trenger fuktighet og mat. Du finner dem ofte på baderommet, men de kan også være andre steder i hjemmet, forklarer Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdelingen for skadedyr hos Folkehelseinstituttet.

Andre steder hvor du kanskje vil finne sølvkre, er på kjøkkenet eller vaskerommet - generelt der det er fuktig. De trives best på varme steder med høy luftfuktighet, og er også  lyssky, som er årsaken til at du ofte ser dem på natten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer