Sex Uten Lyst

Har du sex kun for husfredens skyld?

- Dette er direkte skadelig for kjæresterelasjonen, sier eksperten.

SEX UTEN LYST: Har du ofte sex kun for husfredens skyld? Dette er ifølge eksperten ikke særlig bra for forholdet. Foto: llhedgehogll - Fotolia
SEX UTEN LYST: Har du ofte sex kun for husfredens skyld? Dette er ifølge eksperten ikke særlig bra for forholdet. Foto: llhedgehogll - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har sexlysten din dabbet av, og du har nå sex med partneren din kun for husfredens skyld? Da er du langt fra den eneste.

Dersom du ønsker å få det lidenskapelige sexlivet deres tilbake, anbefaler eksperten deg å ta tak i problemet snarest.

Det er nemlig ikke gunstig for parforholdet å holde på slik over lengre tid.

LES OGSÅ: Flørter kjæresten din med en kollega?

Et svært vanlig problem

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, forteller at det er svært vanlig at en av partene i forholdet har sex kun for å tilfredsstille partnerens behov. 

- Mange forteller i terapirommet at de har faket orgasmer, gitt etter for partnerens «mas» og over tid kun hatt sex for husfredens skyld.

- Ofte handler det om at de ikke har lyst kan være dårlig samvittighet, mangel på sexlyst og fravær eller reduksjon av de gode kjærestefølelsene, forklarer hun.

HAR IKKE LYST: Eksperten forteller at mange har fortalt at de har faket orgasmer, gitt etter for partnerens «mas» og over tid kun hatt sex for husfredens skyld. Foto: Syda Productions - Fotolia
HAR IKKE LYST: Eksperten forteller at mange har fortalt at de har faket orgasmer, gitt etter for partnerens «mas» og over tid kun hatt sex for husfredens skyld. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har han sluttet å ta initiativ til sex?

Skadelig for kjæresterelasjonene

Videre forteller eksperten at det ikke er særlig gunstig for parforholdet å kun gi etter for partnerens behov.

- Sex skal ikke være noe du «må og bør» kun for partnerens skyld, det skal være noe du selv nyter - et fristed i en hektisk hverdag. Tar du ikke hensyn til dine egne følelser kan din «raushet» på soverommet ødelegge mer enn du kanskje tror.

- Og det er ikke bra i det hele tatt - det er direkte skadelig for kjæresterelasjonen deres. Jeg pleier å si; sex for husfredens skyld er løsningen som blir problemet.

Videre forteller hun at når personer oppsøker profesjonell hjelp som for eksempel parterapi, har ofte slike problemer eskalert og blitt til en stor frustrasjon i hverdagen.

- Ikke gå i den fallen å tro at det ordner seg i morgen. Ta heller kontakt på et tidlig tidspunkt og se på det som service på samlivet, sier hun.

LES OGSÅ: Dette dreper sexlivet ditt

Slik får dere lidenskapen tilbake

Ønsker du å få det lidenskapelige sexlivet tilbake før det er for sent? Søyland forteller at det finnes flere muligheter dersom dere er villige til å legge inn en innsats.

- Jeg har sett gode eksempler på par som finner tilbake til den naturlige lidenskapen og nærheten forholdet en gang hadde, men det finnes ingen garantier.

TERAPI: Det kan være lurt å oppsøke en parterapeut dersom dere sliter med å finne tilbake til det lidenskapelige sexlivet. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press
TERAPI: Det kan være lurt å oppsøke en parterapeut dersom dere sliter med å finne tilbake til det lidenskapelige sexlivet. Foto: (c) Wavebreak Media LTD/Wavebreak Media Ltd./Corbis/All Over Press Vis mer

- Noen har ignorert sin egen manglende sexlyst så lenge at de strever med å finne tilbake til de gode kjærestefølelsene. De føler seg krenket og lite ivaretatt i relasjonen selv om de selv har vært med å opprettholde den destruktive nærheten.

Har du noen gode tips til hva man kan gjøre?

- I tillegg til parterapi eller sexologisk veiledning, kan følgende tips være veien tilbake til et naturlig og vitalt sexliv:

EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat
EKSPERTEN: Kate Elin Søyland. Foto: Privat Vis mer
 • Ikke fake orgasmer – finn heller årsaken til din manglende lyst. Kan det handle om mye stress på jobben? Usikkerhet i parforholdet? Mye nattevåk?
   
 • Glem dårlig samvittighet. Sex er et fint samspill mellom to personer, ikke ditt ansvar alene. Bli heller bedre kjent med ditt tenningsmønster – prat konstruktivt om utfordringene på sexfronten i stedet for å krangle, se muligheter.
   
 • Innfør sexfrie dager – og nyt det! For noen frister sex mer når det er «forbudt» -lysten kan vekkes på ny.
   
 • Tør å ha en åpen dialog rundt hva dere tror vil gi sexlivet en boost. Eventuelt ta praten med en parterapeut.
   
 • Ikke glem at for noen varer forspillet i 24 timer, og ikke i fire minutter – har du en partner som sliter med sexlysten gjør du smart i å interessere deg for han/henne 24/7 – altså flytt fokus ut av soverommet!
   
 • Konfliktsky? Ikke dropp de vanskelige samtalene. Mange trenger mental nærhet før de ønsker fysisk nærhet. Gode samtaler om vanskelige tema vil føre dere nærmere hverandre, både mentalt og fysisk.
   
 • Ta ansvar. Si til din partner at dere har en utfordring i sexlivet akkurat nå, istedenfor å si: Hvorfor har du aldri lyst på sex lenger? Sistnevnte vil bare øke den dårlige samvittigheten og hvem blir vel kåt av dårlig samvittighet?
   
 • Fortell din partner når du finner han/henne mest attraktiv. Her kan det være store forskjeller – og en viktig nøkkel for å utvikle den seksuelle relasjonen.
   
 • Lær deg å si nei uten at den andre føler seg avvist og såret. Prat og bli enig om hvordan det kan gjøres på en best mulig måte. Begge skal ivaretas i et sunt parforhold.
   
 •  Sensitivitetstrening kan også vekke det fysiske begjæret på ny.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer