Pliktsex

Har du sex uten at du egentlig har lyst?

«Pliktsex» med partneren er ikke så bra i lengden.

HAR SEX UTEN Å HA LYST: Det er vanlig at sexlysten vår daler fra tid til annen, derfor ender mange opp med å ha sex med partneren sin kun fordi de føler de er pliktet til det. Foto: llhedgehogll - Fotolia
HAR SEX UTEN Å HA LYST: Det er vanlig at sexlysten vår daler fra tid til annen, derfor ender mange opp med å ha sex med partneren sin kun fordi de føler de er pliktet til det. Foto: llhedgehogll - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som ofte ender opp med å ha sex med partneren din til tross for at du kanskje ikke har så veldig lyst? 

Det å ha «pliktsex» er vel noe de fleste av oss tyr til i situasjoner der lysten er tilnærmet ikke-eksisterende, men er det egentlig noe særlig bra for forholdet i lengden?  

LES OGSÅ: Dette får oss til å miste sexlysten

Kan i verstefall føre til sykdom 

Siv Gamnes, som er spesialist i Sexologisk rådgiving, forteller til KK.no at hun tror det er veldig mange kvinner, og menn, som har såkalt pliktsex med partnerne sine.

- Det kan være mange årsaker til dette, men jeg tenker at det er ganske normalt fra tid til annen, da seksualiteten vår endrer seg i perioder i livet.

- Vi har vel alle opplevd perioder hvor sex ikke er førsteprioritet i parforholdet. I slike perioder føler mange at de bør være intime med partneren sin så de ikke glir fra hverandre, og har derfor «pliktsex» for å unngå et eventuelt samlivsbrudd.

Er det særlig gunstig å ha «pliktsex» i lengden?

- I lengen tenker jeg at det sannsynligvis ikke vil føles så tilfredsstillende. I tillegg øker «pliktsex» sjansen for å få vestibulitt – smerter i underlivet.

Årsaken til vestibulitt er fortsatt ikke kartlagt, men ifølge Gamnes ser man at av de kvinnene som får det, er det veldig mange som forteller at de har hatt sex uten å ha lyst.

- Når man ikke har lyst til å ha sex, så er heller ikke skjeden og kroppen klar for å ha sex. De fleste kvinner er mer eller mindre fuktige i skjeden, men den fuktigheten er ikke nok til å smøre godt under samleie. Hvis man har sex uten å ha lyst vil ikke skjeden ha riktig fuktighet til å gjennomføre samleie – dette skaper friksjon og kan resultere i såre slimhinner.

- Har man sex uten å ha lyst hyppig kan det utvikle seg til å bli en mer kronisk tilstand med såre slimhinner, smerter, svie og andre problemer nedentil, sier hun.

VESTIBULITT: Dersom man har sex uten å ha lyst ofte kan dette resultere i at man får vestibulitt, en sykdom som gir smerter i underlivet.
VESTIBULITT: Dersom man har sex uten å ha lyst ofte kan dette resultere i at man får vestibulitt, en sykdom som gir smerter i underlivet. Vis mer

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Viktig å finne årsaken til problemet

Har du kommet inn i en ond sirkel hvor du kun har sex med partneren din fordi du føler du må, og ønsker nå å komme ut av den? Da må du ifølge Gamnes først og fremst finne ut hvorfor du ikke har lyst til å ha sex.

- Jeg tenker at man må skille mellom to bakgrunner for eventuell «pliktsex» for å kunne gi råd om hvordan en skal kunne løse problemet. Det er de som rett og slett har mistet lysten helt og som nesten føler litt aversjon mot sex, og så er det de som ikke tar seg tid til å ha sex, da livene deres er så hektiske og alt annet må prioriteres.

- Den gruppen som har «pliktsex» som følge av en hektisk hverdag, må rett og slett bare ta seg tid til å ha ordentlig sex med hverandre. De har kanskje ikke så mye lyst i starten, men dette kan opparbeides underveis.

Som du sikkert vet er det er jo slik at jo mer sex man har, jo mer lyst får man.

- Det er jo hele mekanismen med sex – hvis man får tilfredsstillelse av å oppnå orgasme så frigjøres det endorfiner som gir kroppen en slags avhengighet, den etterspør mer for det føles så godt. Dette er en fin måte å komme inn i det igjen, men da må man være flink og sette av tid til hverandre.

Den gruppen som har litt aversjon og føler at det er noe som gjør at de ikke har lyst på sex, står ifølge Gamnes overfor en helt annen problemstilling.

- Dem som føler aversjon vil jeg ikke anbefale å ha «pliktsex» med partneren og tro at det å lide seg gjennom det vil hjelpe. Dette er noe jeg tenker at man må håndtere på en annen måte og se litt annerledes på, sier hun.

VÆR ÆRLIG MED PARTNEREN DIN: For å finne en løsning på problemet er det ifølge eksperten viktig at du er ærlig med partneren din. Sier du ikke noe vil ha ikke forstå at det er noe galt.  Foto: drubig-photo - Fotolia
VÆR ÆRLIG MED PARTNEREN DIN: For å finne en løsning på problemet er det ifølge eksperten viktig at du er ærlig med partneren din. Sier du ikke noe vil ha ikke forstå at det er noe galt. Foto: drubig-photo - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik vekker dere sex-gnisten igjen

Vær ærlig med partneren din

Videre forteller Gamnes at det også er viktig at du er åpen og ærlig med partneren din om problemet, slik at dere sammen kan finne en løsning.

- Det er mye bedre å fortelle sannheten enn å ligge der og egentlig ikke ha lyst. Hvordan skal han vite at det er noe galt hvis du bare ligger der og lar han holde på?

- Hvis du skal komme deg ut av dette sporet er det viktig at du kan være ærlig med partneren din og fortelle han at du akkurat nå er inne i en periode hvor du ikke har særlig lyst på sex. De fleste ønsker jo ikke å ha sex med en person som egentlig ikke har lyst, og ved å fortelle det gir du partneren din mulighet til å være med å løse problemet.

Har du ofte "pliktsex"? (Avsluttet)

Har du noen gode tips til hvordan man kan få lysten tilbake?

- Man har jo en eller annen gang hatt lyst på personen man er sammen med, derfor kan det være lurt å tenke på hva det var som tente deg ved partneren din da du møtte han. Hent frem de følelsene som en gang gjorde at du fikk lyst til å ha sex med han.

- Hvis det er slik at sexlivet har blitt for hverdagslig og tiden ikke strekker til, tenker jeg at det kan være lurt å sette av tid til sex og prioritere fremfor alt det andre dere må gjøre. En fin måte å finne lysten igjen er å sprite opp sexlivet – lek dere mer og tenk litt nytt, foreslår hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer