Parabener

Har du sjekket deodoranten?

Kan inneholde stoffer som gir helseplager.

DEODORANT: Bruker du mye kosmetikk? Stoffene du får i deg fra deodoranten og andre produkter, kan for eksempel gi allergi. Foto: diego cervo - Fotolia
DEODORANT: Bruker du mye kosmetikk? Stoffene du får i deg fra deodoranten og andre produkter, kan for eksempel gi allergi. Foto: diego cervo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Astma og allergi er blant de kroniske sykdommene som øker i Norge, og stadig flere får plager som eksem og andre hudreaksjoner.

Flere forskningsstudier har vist at kosmetikk - som deodoranter, er en av synderne.

Ifølge Norges Astma- og allergiforbund, så er det hyppig og uregulert bruk av skadelige stoffer i kosmetikk som har ført til at mange reagerer på produkter som deodoranter.

Mange er heller ikke klar over at det er nettopp derfor de har plagene de har.

LES OGSÅ: Kjemikaliene du bør unngå

TANNKREM: I tillegg til deodorant kan også tannkrem inneholde skadelige stoffer. Foto: Monkey Business - Fotolia
TANNKREM: I tillegg til deodorant kan også tannkrem inneholde skadelige stoffer. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

Værs obs på spray-deo

I Storbritannia er flere eksperter nå bekymret for stoffene som finnes i enkelte deodoranter, og advarer spesielt mot bruk av deodoranter på sprayflaske. Grunnen er at man ved bruk av denne typen deodoranter både får stoffene i seg gjennom huden og gjennom innhalering.

– En av tre voksne i Storbritannia har allergi, eksem eller astma, og vi vet at symptomene deres gjerne blir forverret av parfymerte kosmetikkprodukter som deodoranter, sier Maureen Jenkins, som er direktør for kliniske tjenester ved Allergy UK.

En annen grunn til at eksperter er bekymret, er at mange begynner å bruke deodorant i veldig ung alder. I Storbritannia bruker halvparten av alle 11-åringer deodorant, ifølge Daily Mail.

– Vanlige reaksjoner på spraydeodoranter er allergiske hudreaksjoner, pustevansker, kvalme og hodepine, forteller Maureen Jenkins.

LES OGSÅ: Parabenene du bør styre unna


Eksem og astma

I et forsøk på å endre det at stadig flere får helseplager på grunn av kosmetikk, har EU identifisert 26 parfymestoffer som er bevist å være spesielt allergifremkallende.

I tillegg har EU bestemt at produsentene må spesifisere det i innholdslisten, dersom et kosmetikkprodukt inneholder et av 26 stoffer, skriver Mattilsynet på sinenettsider.

Sjekk ut stoffene nedenfor:

1. Bifonazole
2. Butoconazole
3. Chlormidazole
4. Clotrimazole
5. Croconazole
6. Eberconazole
7. Econazole
8. Fenticonazole
9. Fluconazole
10. Flutrimazole
11. Genaconazole
12. Isoconazole
13. Itraconazole
14. Ketoconazole
15. Lanoconazole
16. Miconazole
17. Omoconazole
18. Oxiconazole
19. Posaconazole
20. Saperconazole
21. Sertaconazole
22. Sulconazole
23. Terconazole,
24. Tioconazole
25. Voriconazole
26. Elubiol

En norsk studie har dessuten vist at stoffet triklosan, som finnes i en rekke typer kosmetikk, kan fremkalle allergi hos barn, skriver Forskning.no

LES OGSÅ: Ta på deodorant om kvelden

Skadelig aluminium

Du har sikkert hørt om både deodoranter og antiperspiranter. Deodoranter virker bakteriehemmende, slik at svette ikke lukter like mye, mens antiperspiranter inneholder aluminium som gjør at svetteproduksjonen redusereres.

Begge variantene kalles likevel gjerne deodorant og kan inneholder skadelige stoffer. Og det gjelder ikke bare stoffene med ukjente navn.

Tidligere i år ble det kjent at Mattilsynet er bekymret for mengden aluminium vi får i oss gjennom antiperspiranter. Derfor har de, ifølge Nrk.no ,bedt Vitenskapskomiteen for mattrygghet sjekke hvor mye aluminium vi får i oss gjennom antiperspiranter.

Per i dag finnes det ingen grenseverdier for aluminium, og eksperter frykter at det kan skade nervesystemet om vi får i oss for mye.

Ifølge Nrk.no var Cosmica Body Roll on fra ACO, Puls Spor fra LdB og Vaseline Intensive Care Cooling med Aloe Vera fra Lilleborg blant produktene som inneholdt mest aluminium.

LES OGSÅ: Svetter du på føttene?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer