Mat

Har du sjekket kjøkkenskapet i det siste?

Det kan hende dette krypet har flyttet inn.

SKADEDYR: Melbiller er et av de mest utbredte skadedyrene i norske husholdninger, og bosetter seg i kjøkkenskapene våre.  Foto: Fotolia
SKADEDYR: Melbiller er et av de mest utbredte skadedyrene i norske husholdninger, og bosetter seg i kjøkkenskapene våre. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Uønskede skadedyr kan dukke opp hvor og når som helt.

De små insektene er ikke nødvendigvis farlig, men de kan være svært irriterende og ekle.

LES OGSÅ: Du kan helt trygt spise denne maten

MATVARER: Melbiller angriper først og fremst matvarer som mel, havregryn, kjeks og frokostblandinger.  Foto: Aller Internett
MATVARER: Melbiller angriper først og fremst matvarer som mel, havregryn, kjeks og frokostblandinger. Foto: Aller Internett Vis mer

Svært vanlig

Melbiller er et av de mest utbredte skadedyrene i norske husholdninger, og bosetter seg dessverre der vi minst ønsker dem. Nemlig i matvarene våre.

Og det finne flere varianter - blant annet brunsvart melbille, stor melbille, sagtannet melbille, rismelbille og kastanjebrun melbille. Dette er tørrvaredyr som klarer seg uten vann.

Den brunsvarte melbillen er fire til seks millimeter lang og mørkebrun. Rismelbillen er lysere og bare tre og en halv til fire millimeter lang. Den liknende arten, stor melbille, er hele 12 til 18 millimeter.

Melbillene følger med menneskematen eller dyrefôret inn i huset, og man vet ikke sikkert om det kommer fra produsenten eller fabrikken, ettersom maten har vært gjennom flere ledd.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt insektene

(saken fortsetter under bildet)


Sjekk kjøkkenskapet

Dersom det er lenge siden du har sjekket kjøkkenskapet med melprodukter, anbefales det at du gjør dette.

Melbiller angriper først og fremst matvarer som mel, havregryn, kjeks og frokostblandinger. Men de er også glad i sjokolade, nøtter, krydder og frø. Så det er disse produktene du bør sjekke først.

Når melbillene har angrepet en matvare, kan dette føre til fullstendig ødeleggelse av maten. Billene skiller nemlig ut en sterk lysollukt som setter seg i matvarene. Lysol er et desinfeksjonsmiddel som de brukte i gamledager.

Det anbefales å kaste maten melbillene har vært på. Det er ikke farlig å spise den, men smaken kan være ganske kvalmende på grunn av lysolen.

LES OGSÅ: Kan inneholde knuste insekter

Frys eller brenn dem

Det er dessverre umulig å beskytte seg 100 prosent mot melbiller, men det finnes metoder som gjør at du blir kvitt dem der og da.

Ifølge Matportalen er det viktig å finne formeringsstedene til melbillene, dersom du skal bli kvitt dem.

Alle varene som kan være mat for krypene bør kontrolleres, og maten som er infisert må ødelegges eller fryses.

Etter du har kvittet deg med de infiserte matvarene er det viktig å gjøre grundig rent i skapene med hjelp av støvsuger.

Når du er ferdig med dette må du enten brenne eller fryse støvsugerposen, da sikrer du at billene ikke sprer seg på nytt.

Melbiller dør etter et døgn ved minus 16 grader eller kaldere og noen minutter ved pluss 80 grader eller varmere. Derfor er det aller best å enten fryse eller brenne støvsugerposen.

LES OGSÅ: Disse vil du ikke ha på badet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer