BØR TAS ALVORLIG: Hjernerystelse er svært vanlig, og som regel er man tilbake i normal form etter noen dager. Men et slag mot hodet kan også få alvorlige ettervirkninger. Foto: REX/Mood Board/All Over Press
BØR TAS ALVORLIG: Hjernerystelse er svært vanlig, og som regel er man tilbake i normal form etter noen dager. Men et slag mot hodet kan også få alvorlige ettervirkninger. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer

Hjernerystelse

Har du slått hodet hardt?

Da bør du være obs på disse symptomene. Kan være tegn på hjernerystelse.

Publisert

Å slå hodet er aldri godt. Og får du en skikkelig smell kan det også være ganske skummelt.

Du ser stjerner, har vondt i hodet, føler deg ør og svimmel, og kanskje til og med litt kvalm. Dette er typisk for hva man vil oppleve ved en hjernerystelse – en skade som mange kanskje forbinder med vill barndom på sykkelsetet.

Og selv om det er barn som har den hyppigste forekomsten av hjernerystelse, er det ikke dermed sagt at ikke vi voksne også kan få det. Vi er ofte bare litt mer forsiktige. Likevel antas det at mellom 50.000 og 100.000 mennesker opplever dette hvert år, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Selv om dette er en ubehagelig, og noen ganger smertefull opplevelse, går det som regel bra til slutt. Men dette er fortsatt et slag mot hjernen det er snakk om, og da er det alltid et par ting du bør være obs på.

LES OGSÅ: Dette bør alle kunne i ski-bakken

BESVIMT: Det er ulike grader av hjernerystelse. Og hvorvidt det har vært et bevissthetstap eller ikke er hovedskillet, forteller legen. Foto: REX/Mode/All Over Press
BESVIMT: Det er ulike grader av hjernerystelse. Og hvorvidt det har vært et bevissthetstap eller ikke er hovedskillet, forteller legen. Foto: REX/Mode/All Over Press Vis mer

Mister ofte bevisstheten

– Det er ulike grader av hjernerystelse. Og hvorvidt det har vært et bevissthetstap eller ikke er hovedskillet, sier assistentlege på anestesiavdelingen ved UNN i Tromsø, Håvard Florholmen-Kjær til KK.no.

En hjernerystelse vil ofte føre til at du besvimer, og når du våkner til er det heller ikke uvanlig at det oppstår en kort periode med hukommelsestap. Og i enkelte tilfeller også et kortvarig krampeanfall.

Ved en mild hjernerystelse vil man ofte føle svimmelheten og hodepinen, men uten at du nødvendigvis besvimer.

– Dersom man har mistet bevisstheten over flere minutter bør man være litt ekstra obs, og ta seg en tur til legen. Men hvis man er alene når man slår seg og besvimer så er det ikke like lett å vite hvor lenge man har vært bevisstløs, forklarer han.

Ved bevissthetstap vil du nemlig ikke få samme begrep om hvor lang tid som har gått, og du kan fint ha vært borte i flere minutter uten at du selv er klar over det. Det tryggeste er derfor å ta en tur til legen uansett.

Bør ikke være alene

Ved milde hjernerystelser der legene ikke har funnet tegn på at hodeskaden har vært alvorlig, vil du som regel bli sendt hjem etter et par timer. Men selv om legen anser det som trygt å sende deg hjem, er det likevel noen råd du bør følge, og tegn du bør være obs på.

LES OGSÅ: Slik vet du at du har hjerteinfarkt

OBSERVERES: Det anbefales at man ikke er alene den første natten etter en hjernerystelse, og man bør vekkes to ganger den første natten for å være sikker på at reaksjonene er normale.  Foto: David J. Green - lifestyle 2 / Alamy/All Over Press
OBSERVERES: Det anbefales at man ikke er alene den første natten etter en hjernerystelse, og man bør vekkes to ganger den første natten for å være sikker på at reaksjonene er normale. Foto: David J. Green - lifestyle 2 / Alamy/All Over Press Vis mer

– Har hjernen fått seg et trøkk og du har litt vondt i hodet så er det greit å ikke være alene, men at noen er til stede for å observere at alt er i orden. Spesielt for barn er det viktig at noen kan vekke barnet og sjekke at alt er i orden, sier Florholmen-Kjær.

Norsk Helseinformatikk anbefaler at de som har pådratt seg en hjernerystelse vekkes to ganger den første natten, for å være sikker på at reaksjonene er normale. Og det anbefales at du bruker mindre tid på tv-titting, lesing og videospill de første dagene.

Dersom formen forverres i form av forvirring, økende hodepine, kvalme og brekninger, eller at den skadede er vanskelig å vekke, bør man ta kontakt med sykehuset igjen. Slike akutte komplikasjoner forekommer sjelden, men er lurt å huske på.

Kan gi langvarige skader

Hodepine og noe svimmelhet er vanlig å oppleve de første dagene etter en hjernerystelse, som kan gjøre det ubehagelig og slitsomt å være i normal aktivitet. Slike ettervirkninger er altså svært normalt, men det kan også oppstå sjeldnere ettervirkninger som bør tas mer alvorlig.

LES OGSÅ: Førstehjelpen du VIRKELIG bør kunne

LEGESJEKK: Hjernerystelse kan i sjeldne tilfeller føre til langvarige problemer med bevegelse, læring, eller taleevnen. Det er derfor alltid lurt å oppsøke lege ved mistanke om hjernerystelse. Foto: REX/OJO Images/All Over Press
LEGESJEKK: Hjernerystelse kan i sjeldne tilfeller føre til langvarige problemer med bevegelse, læring, eller taleevnen. Det er derfor alltid lurt å oppsøke lege ved mistanke om hjernerystelse. Foto: REX/OJO Images/All Over Press Vis mer

Dersom du opplever trøtthet, lammelser og talevansker en tid etter hjernerystelsen er det anbefalt at du raskt tar kontakt med en lege. Dette kan nemlig vise seg å være tegn på en hjerneblødning.

Gjentatte hjernerystelser eller en alvorlig hjernerystelse kan ifølge WebMD også føre til skader på både hjernen og nervesystemet, som kan gi langvarige problemer med bevegelse, læring, eller taleevnen. Og nettopp derfor er det viktig alltid å kontakte en lege ved mistanke om hjernerystelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer