Kakifrukt

Har du smakt kakifrukt?

Ikke bare smaker den kjempegodt, den inneholder også stoffer som holder deg ung!

KAKIFRUKT: Kaki, sharon og persimon - kjært barn har mange navn, og nå er denne søte frukten i høysesong. Foto: Shutterstock / Dream79
KAKIFRUKT: Kaki, sharon og persimon - kjært barn har mange navn, og nå er denne søte frukten i høysesong. Foto: Shutterstock / Dream79 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Du har sikkert sett den i butikken, den merkelige frukten med fasongen til et eple og fargen til en appelsin. 

Det er kanskje ikke så rart at denne frukten har forvirret deg, for den finnes i to ulike varianter, og har mer enn ett navn; kaki, sharon og persimon. 

– Sharon er en forholdvis ny frukt, videreutviklet av kaki som er en gammel og mye brukt frukt i Østen. Sharon har opprinnelse så sent som på 1980-tallet i Sharondalen i Israel, sier Toril Gulbrandsen, som er matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no), og legger til: 

– Persimon er en større variant av kaki som dyrkes mye av i Spania. 

Den største forskjellen på disse er at sharon er litt mer flatklemt enn persimon. Men både persimon og sharon er nå i høysesong, og er derfor å finne i de fleste norske butikker.

LES OGSÅ: Disse fruktene bør du spise nå

Kakifrukt har flere gode helsefordeler

EKSPERTEN: Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog cand. scient i BAMA gruppen AS, og forfatter av boken «Spis deg ung».  Foto: Spis deg ung/Arsky, Cappelen Damm.
EKSPERTEN: Gunn Helene Arsky er ernæringsfysiolog cand. scient i BAMA gruppen AS, og forfatter av boken «Spis deg ung». Foto: Spis deg ung/Arsky, Cappelen Damm. Vis mer

Ifølge Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog hos Bama, er kakifrukten egentlig et bær, noe som vises i fruktkjøttet. 

– Alt kan spises, den har ingen kjerne eller store steiner, bare et svært søtt og saftig fruktkjøtt, sier hun. 

Både skallet og fruktkjøttet er kraftig oransjefarget, og dette er på grunn av det høye innholdet av karotenoider som lykopen.

Lykopen er bra for både hjertet og prostata, men den inneholder også lutein og zeaxantin – to kraftige antioksidanter som er viktige for øyehelsen. Alle disse stoffene er i tillegg aktive anti-aldringsstoffer, forklarer hun.

Kakifrukten skal også være omtrent dobbelt så fiberrik som epler, og studier har vist at en stor kakifrukt om dagen er nok til å redusere risikoen for hjertesykdom betraktelig. 

– Denne effekten forklares ved at stoffer i kakifrukten bedrer fettomsetningen i kroppen. I skallet på frukten finnes det mye proantocyanidiner, stoffer som er spesielt virksomme i forbindelse med å holde cellene i kroppen unge. 

– Forskere har også oppdaget stoffer i skallet som i konsentrert form har en blekende effekt på tennene. Et hvitt smil er kanskje ikke å forakte for deg som vil holde deg ung, legger hun til.

KAKIFRUKT: Kakifrukten skal være omtrent dobbelt så fiberrik som epler.  Foto: Shutterstock / mmkarabella
KAKIFRUKT: Kakifrukten skal være omtrent dobbelt så fiberrik som epler. Foto: Shutterstock / mmkarabella Vis mer

LES OGSÅ: Så mye sukker er det i tørket frukt

En svært anvendelig frukt

Det er stadig flere nordmenn som får øynene opp for denne «nye» frukten, og sharonfrukten omsettes i dag i større omfang enn kaki. Gulbrandsen tror dette kan være fordi den ikke inneholder garvesyre, og derfor kan spises i umoden, hard tilstand. 

– Persimon skal ikke være beinhard, men den kan godt være litt fast. De blir søtere jo bløtere og mer modne de er, og du kan spise dem selv om de er helt myke og har litt brune flekker på skallet, sier hun og legger til:

– Frukten er meget anvendelig, den egner seg like godt i woken som til dessert, i fruktsalater og middagssalater.

Her er et par gode forslag til hvordan du kan bruke kakifrukten matlaging.

Bakt kakifrukt

Oppskrift fra: Boken «Spis deg ung» av Gunn Helene Arsky
4 porsjoner

4 kakifrukter uten stilk
2 ss maisolje
1 ss flytende honning
85 g knuste mandelbiscotti eller ingefærkjeks
finrevet skall og presset saft av 1 stor appelsin
200 g mascarponeost
40 g sukker

Slik gjør du: Forvarm ovnen til 180 °C. Del kakifruktene i to langs «ekvator» og sett dem i en ildfast form med den kuttede siden opp. Pensle med olje og ha over litt honning. Legg en liten haug av knust kjeks i midten av hver kakifrukt. Hell appelsinsaften over og stek i 20 minutter. Mens de steker, rører du sammen revet appelsinskall, ost og sukker. Sett kjølig. Server de bakte fruktene lunkne med ostekremen ved siden.

LES OGSÅ: Knallgod gresk fruktsalat

FRUKTSALAT: Med sharonfrukt og granateple. Foto: Frukt.no
FRUKTSALAT: Med sharonfrukt og granateple. Foto: Frukt.no Vis mer

Fruktsalat med sharon og granateple

Oppskrift fra: Frukt.no
1 porsjon

1 stk stor sharon
kjernene fra ½ stk granateple
4 stk frisk fiken
4 stk klementin
4 ss presset appelsinsaft

Slik gjør du: Skyll sharonfrukten godt, fjern stilken og skjær den i terninger. Ta ut kjernene av granateplet. Det gjør du best ved å skjære rundt skallet med en skarp kniv – men bare i skallet og ikke helt igjennom. Brekk deretter granateplet opp i biter og plukk ut kjernene. Fjern stilken på fikenene og skjær dem i båter. Skrell klementinene, del i båter og skjær dem i biter. Bland forsiktig alt sammen. Ha litt presset appelsinsaft over. Server fruktsalaten i porsjonsglass eller i en pen serveringsbolle.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer