Klamydia

Har du smittet noen med klamydia?

Da kan du faktisk unngå den pinlige telefonsamtalen. Dette råder ekspertene deg til å gjøre.

TA TESTEN: Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet anbefaler alle unge seksuelt aktive under 25 år å ta en klamydiatest når de bytter partner. I Norge er både test og behandling gratis for de under 25.  Foto: Colourbox
TA TESTEN: Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet anbefaler alle unge seksuelt aktive under 25 år å ta en klamydiatest når de bytter partner. I Norge er både test og behandling gratis for de under 25. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det svir ikke, det klør ikke, symptomene er ikke tilstede. Flott, tenker vi, ingen kjønnssykdommer her.

Der kan man imidlertid ta kraftig feil.

I underlivet ditt kan det nemlig skjule seg en usynlig fiende - klamydia, og akkurat denne kjønnssykdommen er svært vanskelig å oppdage.

Ifølge Folkehelseinstituttet er klamydia fortsatt den mest vanlige seksuelt overførbare bakterielle infeksjonen i Norge, og tall fra 2009 viser at det ble diagnostisert 22.754 tilfeller av genital klamydia-infeksjon her til lands.

60 til 80 prosent av tilfellene er uten symptomer, og hos et fåtall av de ubehandlede kan det føre til komplikasjoner, som for eksempel infertilitet.

Det mange imidlertid ikke er klar over er hvor lett det er teste seg og bli kvitt infeksjonen.

Les også: Dette bør du fortelle gynekologen dinBetaler unge for å teste seg

I Australia har de nå gått ekstra hardt til verks for å få flere unge til å teste seg for kjønnssykdommen. Ifølge Australian Associated Press er det nylig satt i gang et pilotprosjekt i Australian Capital Territory, hvor seksuelt aktive mellom 16 og 30 år får utbetalt 10 australske dollar, som tilsvarer cirka 58 kroner, for å ta en klamydiatest.

Testen er tilgjengelig på apotek og apotekene får også 10 australske dollar for hver test som utføres.

Dersom pilotprogrammet er vellykket i Australian Capital Territory kan det også bli aktuelt å gjennomføre det nasjonalt.

BRUK KONDON: Kondom beskytter mot kjønnssykdommer, og kan hindre deg i å få klamydia.   Foto: Image Source
BRUK KONDON: Kondom beskytter mot kjønnssykdommer, og kan hindre deg i å få klamydia. Foto: Image Source Vis mer

Menn er dårligst

I Norge anbefaler Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet alle seksuelt aktive under 25 år å teste seg når de bytter partnere. Både testen og behandlingen er gratis for de som er i den største risikogruppen, altså alle under 25 år. Likevel er det fortsatt mange, og da særlig unge gutter, som unngår å gjøre nettopp dét.

Hilde Kløvstad, seniorrådgiver ved Folkehelseinstituttet, tror det er flere grunner til at guttene er dårligere på å teste seg.

- Det handler vel kanskje om at det ikke ligger så langt frem i tankene hos gutta å teste seg for noe de ikke tror de har eller merker symptomene av, sier hun til KK.no, og innrømmer samtidig at det har vært viktig å øke fokuset på dette blant menn:

- Vi har hatt et spesielt fokus på å nå frem til unge, og da særlig unge menn, for å få de til å teste seg. Både testing og behandling er gratis på helsestasjoner og hos leger. Likevel er kanskje det skrittet litt langt å ta for noen. Det er også slik at smittekontaktene bør behandles, og for noen kan det nok bli litt tøft å skulle si fra.

Les også: Kan du få klamydia av å sitte på toalettsetet?Legen kan ringe eksen din

Dersom du imidlertid har tatt testen og den viser seg å være positiv, trenger du faktisk ikke grue deg kvalm ved tanken på å ringe rundt til dine tidligere seksualpartnere.

Ifølge Kløvstad finnes det nemlig alternative måter å informere om kjønnssykdommen på.

- De fleste velger nok å ta kontakt selv. Men dersom man synes det er ubehagelig kan man faktisk si fra til lege eller helsepersonell, så vil de ta kontakt med de aktuelle personene anonymt. Akkurat dét er det sikkert ikke så mange som vet, sier Kløvstad.

Folkehelseinstituttets klamydiatall for 2009 viser at det var en nedgang i antall smittetilfeller på 3,1 prosent fra 2008 til 2009. Likevel mener Kløvstad at klamydia fortsatt er et problem.

Seniorrådgiveren tror imidlertid ikke det vil bli gjort lignende tiltak her som i Australia.

- Det de gjør i Australia nå er et pilotprosjekt, og jeg vet ikke helt hvor aktuelt noe slikt kan være i Norge. Det er jo noen etiske spørsmål rundt det med å skulle betale undommer for å ta en slik test. Det er imidlertid helt klart viktig at silke tester er tilgjengelige for folk, og det er vi veldig opptatt av, sier hun til KK.no.

Les mer om klamydia og behandling på Lommelegen.noBETALER UNGE: Et nytt pilotprosjekt hvor man betaler unge for å ta klamydiatest er nå satt i gang i Australia.  Foto: www.imagesource.com/ All Over Press
BETALER UNGE: Et nytt pilotprosjekt hvor man betaler unge for å ta klamydiatest er nå satt i gang i Australia. Foto: www.imagesource.com/ All Over Press Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer