Blodårer

Har du spindelvevårer?

Skjemmende blodårer på kroppen er vanlig. Sjekk hvordan du kan bli kvitt dem.

SLIK KAN DE SE UT: Noen ganger har spindelvevårene også mange forgreininger ut i huden, og ligner dermed på et edderkoppnett. Foto: Getty Images/iStockphoto
SLIK KAN DE SE UT: Noen ganger har spindelvevårene også mange forgreininger ut i huden, og ligner dermed på et edderkoppnett. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ansamling av små åreknuter i det øvre hudlaget er svært vanlig og rammer rundt 50 prosent av kvinner (og menn). De varierer i farge fra rød og blå til lilla og er vanligst på legger, lår og ankler. Man kan også få overfladiske åreknuter på mage, bryst og armer. LES OGSÅ: Derfor har Angelina «spaghetti-årer»

Hormoner, sol, stillesitting og slektskap har skylda

De ser forskjellig ut fra person til person. Noen har mange vener med opphav i et sentralt punkt, såkalte «spider veins» eller spindelvevårer. De kan også være lineære eller ha mange forgreninger i huden. Det er vanlig at dette går igjen i familien. Det er også typisk at kvinner får det under og etter graviditeten. - Vi tror derfor at hormonelle faktorer er medvirkende. Stillestående arbeid, overvekt og fiberfattig kosthold angis også som disponerende faktorer. Synlige blodkar i ansiktet er relatert til overdreven soling, sier hudlege Kjetil Guldbakke i Lommelegen.no i sitt svar til en pasient.TEST DEG SELV: Hvilken hudtype har du

Ingen mirakelkur

Hudlegen har ingen mirakelkur mot spindelvevårer. - Det finnes flere nettsider på internett som reklamerer med at vitamin C er effektivt i å forebygge mot åreknuter. Det finnes ikke noe dokumentasjon på at vitamin C reduserer forekomsten av overfladiske åreknuter, og personlig tror jeg ikke dette er løsningen. Det finnes tilsvarende påstander om vitamin E og flere andre naturpreparater. Hvis man ønsker kosmetisk fjerning av overfladiske vener kan man forsøke enten skleroterapi eller laserbehandling, mener Guldbakke.Her er altså de mest effektive behandlingsmetodene:

Skleroterapi

Skleroterapi er den vanligste kosmetiske behandlingen for overfladiske vener (ikke for store dyper vener!). Det er en prosedyre der en saltvannsoppløsning eller et kjemikalie injiseres via en tynn nål direkte inn i de synlige årene. Væsken irriterer blodåreveggen slik at de kleber seg sammen og brytes ned. Behandlingen tar 15-45 minutter og kan svi litt, men er ikke smertefull. Etter skleroterapi må man bruke støttestrømper i en periode, og hard trening anbefales ikke på 1-2 uker. Det er få problemer med en sånn behandling, men noen kan i sjeldne tilfeller utvikle sår som tar tid å gro. Pigmentforandringer i huden kan også forekomme, men går vanligvis over etter noen måneder. De fleste trenger 1-4 behandlinger avhengig av størrelsen på området.Er du gravid, ammende eller har sukkersyke bør du ikke behandles med skleroterapi. Det er viktig å huske at skleroterapi ikke forhindrer at man danner nye overfladiske vener.LES OGSÅ: Dette røper alderen din

Laser

Det finnes flere ulike laserbehandlinger som tilbys ved private klinikker for å behandle overfladiske blodkar og åreknuter. De nyeste laserne kan være ganske effektive, men dette er også en kostbar behandling.LES OGSÅ: Kan du bli kvitt strekkmerker?

Mest til irritasjon, ikke farlig

Så fremt man ikke får store åreknuter eller hevelse i bena er forandringene i huden hovedsakelig en kosmetisk plage. Støttestrømper kan redusere dannelsen av overfladiske åreknuter, men kan være upraktisk å bruke. - Vi anbefaler dette i all hovedsak for pasienter med store åreknuter og hevelse i bena. Trening og vektreduksjon (hvis overvektig) kan ha en gunstig effekt. Hvis du har en jobb der du står eller sitter mye, sørg for å bevege på kroppen regelmessig. Legg beina høyt så ofte du kan og unngå å krysse beina da dette klemmer venene sammen og hemmer blodsirkulasjonen, sier Guldbakke.LES OGSÅ: Spis deg til flottere hudHudlegen understreker at godt kosthold med frukt, grønnsaker og fiber kan virke forebyggende. Daglig bruk av solkrem (UVA og UVB) er viktig for å unngå synlige blodkar i ansiktet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer