Ris er et populært tilbehør til alskens hovedretter - fra wok til curry, til stekte kyllingfileter eller fisk. Den nøytrale smaken passer til det meste, og dessuten er ris faktisk veldig snill mot fordøyelsen, og reduserer sjansen for at du blir oppblåst etter måltidet.
Du vet sikkert også at hvit ris er relativt næringsfattig og full av raske karbohydrater, så hvis du vil velge sunt bør du gå for fullkornsris, naturris eller villris, som også metter bedre.
Slik koker du den perfekt
Uansett hva slags ris du velger, er det lurt å skylle den i kaldt vann først. Da blir du kvitt støvet og en del av stivelsen risen inneholder, og du får en luftigere ris.
På de fleste rispakker står det hvordan du skal tilberede den, men stort sett trenger du bare huske følgende:
- Beregn ca. 1 dl ris til hver person.
- Kok opp vann tilsvarende 1,5 ganger så mye ris. (Altså, til 2 dl ris trenger du 3 dl vann, til 4 dl ris trenger du 6 dl vann.
- Ha oppi risen, og rør rundt til vannet koker skikkelig igjen. Da unngår du at risen sitter fast i bunnen av kjelen.
- Sett ned temperaturen til nest laveste, og legg på lokk. Etter fem minutter rører du med skjeen igjen.
- Etter 10 minutter setter du plata på laveste temperatur. Når alt vannet er absorbert, skrur du av plata, og lar risen stå og hvile seg til alt er klart for servering. Obs! Kokt ris bør ikke stå i romtemperatur for lenge!
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger