FIKSES I EN FEI: Risen trenger ikke kastes selv om den har fått en svidd smak. Foto: Colourbox
FIKSES I EN FEI: Risen trenger ikke kastes selv om den har fått en svidd smak. Foto: Colourbox Vis mer

Ris

Har du svidd risen?

Slik redder du den og fjerner den brente smaken.

Ris er et populært tilbehør til alskens hovedretter - fra wok til curry, til stekte kyllingfileter eller fisk. Den nøytrale smaken passer til det meste, og dessuten er ris faktisk veldig snill mot fordøyelsen, og reduserer sjansen for at du blir oppblåst etter måltidet.

Du vet sikkert også at hvit ris er relativt næringsfattig og full av raske karbohydrater, så hvis du vil velge sunt bør du gå for fullkornsris, naturris eller villris, som også metter bedre.

Slik koker du den perfekt

Uansett hva slags ris du velger, er det lurt å skylle den i kaldt vann først. Da blir du kvitt støvet og en del av stivelsen risen inneholder, og du får en luftigere ris.

På de fleste rispakker står det hvordan du skal tilberede den, men stort sett trenger du bare huske følgende:

  • Beregn ca. 1 dl ris til hver person.
  • Kok opp vann tilsvarende 1,5 ganger så mye ris. (Altså, til 2 dl ris trenger du 3 dl vann, til 4 dl ris trenger du 6 dl vann.
  • Ha oppi risen, og rør rundt til vannet koker skikkelig igjen. Da unngår du at risen sitter fast i bunnen av kjelen.
  • Sett ned temperaturen til nest laveste, og legg på lokk. Etter fem minutter rører du med skjeen igjen.
  • Etter 10 minutter setter du plata på laveste temperatur. Når alt vannet er absorbert, skrur du av plata, og lar risen stå og hvile seg til alt er klart for servering. Obs! Kokt ris bør ikke stå i romtemperatur for lenge!
RØR RUNDT: Rør litt i risen straks du har hatt den i kjelen, og igjen etter fem minutter. Da unngår du at den kleber seg fast i bunnen, og minsker risikoen for at den brenner seg fast.
RØR RUNDT: Rør litt i risen straks du har hatt den i kjelen, og igjen etter fem minutter. Da unngår du at den kleber seg fast i bunnen, og minsker risikoen for at den brenner seg fast. Vis mer

Trikset som redder svidd ris

Noen ganger skjer det bare - du klarer å svi bunnen av riskjelen.

Nederst ligger det brunsvarte riskorn som har brent seg fast i bunnen, og hele riskjelen lukter brent. Ikke få panikk! Det finnes nemlig et enkelt triks som fjerner den brente smaken:

Alt du gjør er å legge en skive hvitt eller mellomgrovt brød oppi riskjelen. La den ligge der i noen minutter, så trekker den til seg den brente smaken, og du kan servere resten av risen uten problemer.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: