KK.NO: Det kan kanskje virke veldig enkelt og greit.
Men bruker du angrepille av og til, vær klar over at de er ment til å være kriseprevensjon i situasjoner der du har hatt ubeskyttet samleie, og for eksempel andre prevensjonsmidler ikke har gjort jobben sin.
Den er altså ikke ment å brukes fast som en erstatning for andre prevensjonsmidler.
– Det er ikke bra. Du tar større støtdose av større mengder med hormoner og er utsatt for en rekke bivirkninger som blant annet kvalme, magesmerter, diare, hodepine, uregelmessig blødning og menstruasjoner, sier gynekolog og fødselslege Vivek Sethi, ved Gynekolog Sethi, til KK.no.
LES OGSÅ: Færre kvinner kjøper angrepillen
Bør ikke tas mer enn én gang per syklus
Her til lands finnes det to ulike typer angrepiller; den ene inneholder hormonet levonorgestrel, mens det nyeste alternativet er et medikament med virkestoffet ulipristal.
– Levonorgestrel, som går under navnet Norlevo, bør helst tas innen 12 timer, men den kan tas innen 72 timer. Medikamentet med Ullipristal, som går under navnet Ella One, bør også helst tas innen første dagen, men denne kan også tas innen 120 timer (5 døgn), forteller han.

Angrepillen virker ved at eggløsningen hemmes eller utsettes, og at man dermed unngår befruktning. Og nettopp siden den utsetter eggløsningen er det ikke anbefalt å bruke angrepillen mer enn én gang per syklus.
Har eggløsningen allerede startet og egget er befruktet vil en angrepille dessverre ikke hjelpe.
Det er også verdt å huske på at graviditet ikke er den eneste risikoen du står overfor ved ubeskyttet sex. Smitte av kjønnssykdommer er alltid noe du bør ta forholdsregler mot, og her kan ikke angrepillen beskytte deg.
– Rundt eggløsning i midtsyklus er det størst sjanse for å bli befruktet og dermed er det enda viktigere å ta angrepillen så raskt som mulig etter ubeskyttet samleie, anbefaler gynekologen.
Svært sikker nødløsning
Hvor stor sikkerhet du har med angrepillen er vanskelig å slå fast, og ifølge Norsk Helseinformatikk anslår man at én til to prosent av kvinnene som har brukt befruktningshindrende middel etter samleiet, likevel blir gravide.
– De gir deg ikke 100 prosent sikkerhet og du kan likevel ha blitt gravid. Men studier har vist at Ella One er 98 prosent sikker innen første døgn, og Norlevo er 95 prosent sikker dersom du tar det innen 12 timer, forklarer han.

Siden angrepillen gir deg en stor hormondose på en gang kan det følge med bivirkninger som kvalme og brekninger. Og dersom du kaster opp pillene så sier det seg selv at de ikke har effekt.
Hvis påfølgende menstruasjon er unormal, eller kommer mer enn 5 dager forsinket, kan det være lurt å ta en graviditetstest for å utelukke graviditet.
– Utenom tidsperspektivene jeg har nevnt er effekten også noe avhengig av kroppsvekt. Er du over 80 kilo ikke Levonorgestrel effekt. Da må man til legen og for eksempel få innsatt en kobber spiral innen de første 5 dagene for å forsøke å hindre festing, sier Sethi.
Dette var en advarsel det norske legemiddelverket gikk ut med i 2013, men i senere tid har både norske og europeiske legemiddelmyndigheter gått ut og sagt at dette ikke er riktig ifølge nyere analyser.