Helse

Har du tatt denne testen?

Kan avsløre et utbredt problem.

TA TESTEN: Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en tilstand der kjeven ikke fungerer optimalt. Det kan blant annet føre til smerter i hodet, ansiktet, nakken og ryggen. Foto: Tone Ruud Engen
TA TESTEN: Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en tilstand der kjeven ikke fungerer optimalt. Det kan blant annet føre til smerter i hodet, ansiktet, nakken og ryggen. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du plaget med hodepine, nakke- eller ryggsmerter?

Denne typen problemer kan komme av en rekke ulike årsaker - noe som gjør at det ofte er vanskelig å finne og få bukt med smertene.

Og en årsak som ofte blir forbigått er noe kalt temporomandibulær dysfunksjon (TMD).

LES OGSÅ: Pass deg for sommerforkjølelsen

Kan gi smerter i ansikt, hodet og nakke

Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en tilstand der kjeven ikke fungerer optimalt.

Lidelsen gir problemer med musklene og leddet rundt kjeven, noe som kan føre til smerter i kjeven eller problemer med å åpne munnen, eventuelt også en klikkende lyd.

- Kjevesmerter er mest utbredt blant unge kvinner og eldre, men mange opplever slike smerter og symptomer i løpet av livet, sier Nicolai van der Lagen, fysioterapaut ved ART-klinikken i Moss.

Tall fra det britiske helsevesenet viser at tilstanden rammer rundt én av fem, og kan føre til hodepine, samt smerter i ansiktet, rygg og nakke. Siden leddet er så nærme ørene, kan det også gi en følelse av at du har propper i ørene, eller det kan gi svimmelhet og tinnitus - altså, at det piper i ørene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer