Helse

Har du tatt denne testen?

Kan avsløre et utbredt problem.

TA TESTEN: Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en tilstand der kjeven ikke fungerer optimalt. Det kan blant annet føre til smerter i hodet, ansiktet, nakken og ryggen. Foto: Tone Ruud Engen
TA TESTEN: Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en tilstand der kjeven ikke fungerer optimalt. Det kan blant annet føre til smerter i hodet, ansiktet, nakken og ryggen. Foto: Tone Ruud Engen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du plaget med hodepine, nakke- eller ryggsmerter?

Denne typen problemer kan komme av en rekke ulike årsaker - noe som gjør at det ofte er vanskelig å finne og få bukt med smertene.

Og en årsak som ofte blir forbigått er noe kalt temporomandibulær dysfunksjon (TMD).

LES OGSÅ: Pass deg for sommerforkjølelsen

Kan gi smerter i ansikt, hodet og nakke

Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en tilstand der kjeven ikke fungerer optimalt.

Lidelsen gir problemer med musklene og leddet rundt kjeven, noe som kan føre til smerter i kjeven eller problemer med å åpne munnen, eventuelt også en klikkende lyd.

- Kjevesmerter er mest utbredt blant unge kvinner og eldre, men mange opplever slike smerter og symptomer i løpet av livet, sier Nicolai van der Lagen, fysioterapaut ved ART-klinikken i Moss.

Tall fra det britiske helsevesenet viser at tilstanden rammer rundt én av fem, og kan føre til hodepine, samt smerter i ansiktet, rygg og nakke. Siden leddet er så nærme ørene, kan det også gi en følelse av at du har propper i ørene, eller det kan gi svimmelhet og tinnitus - altså, at det piper i ørene.

PÅVIRKER STORE DELER AV KROPPEN: Dysfunksjon i kjeven kan gi smerter i hodet og ansiktet, men også i nakke og rygg.  Foto: Igor Mojzes - Fotolia
PÅVIRKER STORE DELER AV KROPPEN: Dysfunksjon i kjeven kan gi smerter i hodet og ansiktet, men også i nakke og rygg. Foto: Igor Mojzes - Fotolia Vis mer

Van der Lagen kan fortelle at smertene i de fleste tilfeller vil gå over av seg selv, men at der er noen som opplever intense og vedvarende smerter både når de tygger og til vanlig. 

- Pasienter har gjerne problemer med å åpne munnen, tygge maten og «slippe» kjeven.

Han forklarer at de ser en klar sammenheng mellom slike symptomer dersom pasienten er, eller har vært under langvarig stress, angst eller depresjon. Dette kan igjen føre til gnissing av tenner om natten, som er en annen vanlig årsak til problemet.

- Det blir en ond sirkel. Kjeven og nakken får ikke noe pusterom i løpet av døgnet, noe som resulterer i en form for overbelasting.

PASS PÅ TYGGEGUMMIEN: Tyggegummi er ikke i seg selv en årsak til temporomandibulær dysfunksjon, men kan likevel være en trigger - spesielt hvis du tygger mye på én side.  Foto: nyul - Fotolia
PASS PÅ TYGGEGUMMIEN: Tyggegummi er ikke i seg selv en årsak til temporomandibulær dysfunksjon, men kan likevel være en trigger - spesielt hvis du tygger mye på én side. Foto: nyul - Fotolia Vis mer

Dette gjelder også hvis du tygger overdrevent mye tyggegummi.

- Kjeveleleddet og bløtvevstrukturen tilpasser seg hvordan de blir brukt, og forandrer seg deretter, så hvis du tygger mye - gjerne på samme side, kan dette over tid føre til smerter eller dysfunksjon i kjeven eller nakken, eventuelt hodepine.

LES OGSÅ: Dette visste du kanskje ikke om p-piller

Slik kan du se om det gjelder deg

Det er imidlertid ikke slik at symptomene alltid er like åpenbare, og mange blir feildiagnostisert.

Daily Mail skriver blant annet om Chris Cullen, som slet med hodepine, svimmelhet og smerter i ørene i mer enn to år, og som etter over 15 besøk til forskjellige eksperter ble diagnostisert med depresjon - noe som ikke viste seg å være tilfellet.

Nicolai van der Lagen kan imidlertid fortelle at det finnes en enkel øvelse du kan gjøre foran speilet hjemme, for å se om kjevemuskulaturen og leddet fungerer optimalt.

- Dersom du åpner munnen relativt rolig og kontrollert, kan du se om kjeven skyves eller hopper til siden, og hvor mye du kan åpne munnen. Ved full åpning burde du kunne klare å stikke de tre midterste fingrende mellom øvre og nedre tannrekke.

Her kan du se en illustrasjon av testen:

Hvis du har en dysfunksjon, vil du svært ofte se at kjeven trekkes mot den ene eller andre siden når munnen åpnes.

Dette er en smart måte å teste på, ettersom dysfunksjon i kjeven ikke nødvendigvis gir smertesymptomer i seg selv, men at det bare gir nedsatt funksjonsevne.

Spesielt de som tidligere har hatt tannregulering, opplevd kjevebrudd, slag eller fall mot kjeven, og personer som har fått nakkesleng, er ekstra utsatt for problemer.

LES OGSÅ: Spis deg til et sunt hjerte

Finnes flere typer behandlinger

Men hvordan kan du behandle temporomandibulær dysfunksjon?

For Chris Cullen, ble løsningen en operasjon der de avlastet kjevemuskulaturen og rettet opp skjevheten. Og senere en operasjon der legen rettet opp bruskplatene, noe som resulterte i at han ble kvitt alle symptomer.

Det finnes imidlertid andre tiltak, og det er mange eksperter som kan hjelpe.

- Kjeveleddsmerter blir behandlet på mange ulike måter. Behandlingsmetodene som benyttes varierer og vil spesielt variere hos ulike fagprofesjoner, sier van der Lagen.

- Tannlegene tar utgangspunkt i tennene og kjeven. Psykologer og kognitive terapeuter arbeider mer med «hjernen» og fysioterapeuter arbeider med muskler, ledd og andre bløtdeler. I praksis vet vi at det er hensiktsmessig med flerfaglig samarbeid for pasienter som har slike symptomer og smerter, sier han.

Inger-Lise Mathiesen, tannlege ved OscarsBorr Tannklinikk i Oslo, kan fortelle at en av behandlingsmetodene hos tannlegen er bruk av en tannskinne - noe som er spesielt aktuelt for de som mistenker at de gnisser tenner om natten.

- Ofte er problemene av muskulær art, da kan det være lurt å starte med kjeveleddøvelser. Mange kan også se forbedringer med en skinne, sier hun.

TANNSKINNE: Gnissing av tenner er en annen årsak som kan gi problemer med kjeven. Ifølge tannlege Inger-Lise Mathiesen kan det da være effektivt med en tannskinne. Foto: Christoph Hähnel - Fotolia
TANNSKINNE: Gnissing av tenner er en annen årsak som kan gi problemer med kjeven. Ifølge tannlege Inger-Lise Mathiesen kan det da være effektivt med en tannskinne. Foto: Christoph Hähnel - Fotolia Vis mer

Hun forklarer at det er noen som mener at det hjelper med større behandlinger som å sette inn kroner og broer, men det er det gjort lite forskning på.

Van der Lagen understreker at det uansett er viktig å oppsøke hjelp.

- Hvis du har vedvarende smerter i og rundt kjeveleddet, eller stadig tilbakefall på dette – bør du oppsøke profesjonell hjelp. Dette gjelder også dersom du har smerter i ansiktet og hodepine, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer