Lepper

Har du tørre lepper?

Det kan faktisk skyldes sykdom.

TØRRE LEPPER: Er et stort problem for mange på denne tiden av året. Men - det er ikke sikkert kulda har skylda. Foto: Astrid Waller
TØRRE LEPPER: Er et stort problem for mange på denne tiden av året. Men - det er ikke sikkert kulda har skylda. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For å ta det viktigste først: De aller fleste av oss opplever å ha tørre og såre lepper én eller flere ganger i løpet av vinteren, og i de fleste tilfeller er det av helt naturlige grunner.

Likevel kan det være verdt å sjekke dersom problemet stadig vender tilbake uten at det hjelper med god leppepleie.

Opplever du at leppene sprekker, flasser og er såre, særlig over tid, kan det faktisk være på grunn av sykdom.

LES OGSÅ: Velg olje framfor fuktighetskrem

Kan være eksem

Kjetil Guldbakke er hudlege hos Oslo Hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no - hvor han forklarer mer om hva tørre lepper kan komme av.

– Det første du bør gjøre er å konstatere årsaken til plagene dine. Det er en lang rekke årsaker til tørre lepper. Den vanligste årsaken er trolig eksem, og tørre lepper er ofte en del av atopisk eksem, sier han.

Hudlegen forklarer at tørrhet også kan forekomme som bivirkning av medisiner og soppinfeksjoner.

I tillegg til disse vanlige årsakene, vil man ved tørrhet vurdere mer sjeldne hudlidelser.

Solskade på leppene kan også gi kronisk skjelling og tørrhet, forklarer Guldbakke.

LES OGSÅ: Husk solfaktor til leppene

TILFØR FUKT: Det er alltid bra å gi leppene fuktighet. Slik kan du forebygge at de sprekker opp og blir såre. Foto: All Over Press
TILFØR FUKT: Det er alltid bra å gi leppene fuktighet. Slik kan du forebygge at de sprekker opp og blir såre. Foto: All Over Press Vis mer

Oppsøk lege

Det er uansett en god ting å tilføre fuktighet til leppene dine, så finn et godt og pleiende leppeprodukt, gjerne av den naturlige, kjemikaliefrie sorten.

– Hvis dette ikke er nok, bør du la din fastlege ta en titt på deg, i første omgang med tanke på konstatering av mistenkt årsak og behandling av plagene dine, sier hudlegen.

(Saken fortsetter under bildet.)


Han anbefaler deg altså å oppsøke lege dersom tørrheten er vedvarende og plagsom.

– Hva man velger å gjøre vil avhenge av hvordan leppene ser ut. Man prøver ofte å behandle med ulike preparater først, og hvis man ikke kommer til mål er det indikasjon for en liten hudprøve, sier han.

LES OGSÅ: Lei av å bruke penger på solpleieprodukter

Behandling

Behandlingen er naturligvis avhengig av både årsaken og symptomene, men her er de vanligste alternativene:

 • Eksem behandles med kortisonkremer og fuktighetskremer.
 • Soppinfeksjoner med soppdrepende kremer.
 • Solskader med spesialkremer eller fotodynamisk behandling.

 • Ikke slikk leppene

  For å forebygge tørre lepper, bør du unngå å slikke leppene dine.

  – Huden på leppene er ekstra utsatt for uttørring. Når luften blir tørrere eller huden er strippet for beskyttende fettstoffer, blir leppene tørre. Tørrheten gjør at leppene blir røde og såre, og lett sprekker opp, har Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, forklart til KK.no tidligere.

  Jo tørrere leppene er, jo vanligere er det å slikke dem for å fukte dem. Dette har dog stikk motsatt effekt enn det du ønsker når du har fått eller begynner å få tørre lepper.

  – Ved å slikke leppene for mye, fjerner man fettstoffer fra leppene og gjør problemet verre. Dette kan være grunnen til at leppene tørker ut, sier Johansen.

  LES OGSÅ: Unngå vintertørre lepper

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer