Hjerte- Og Karsykdommer

Har du ujevn hjerterytme?

Ujevn hjerterytme kan være et tegn på hjertesykdom, men ikke nødvendigvis.

UJEVN PULS: Kjenner du at pulsen ikke slår i jevn takt? Det kan være et symptom på ulike hjertesykdommer. Foto: Scanpix
UJEVN PULS: Kjenner du at pulsen ikke slår i jevn takt? Det kan være et symptom på ulike hjertesykdommer. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du gjennomført en hard treningsøkt eller våknet dagen etter en fest, tatt deg lynraskt til brystet, og lurt på om hjertet er i ferd med å svikte deg?

De fleste av oss har har opplevd ujevn hjerterytme. Kanskje slår hjertet litt ekstra hardt når vi oppdager dette - betyr det at noe er galt?

LES OGSÅ: Spis deg til et sunt hjerte

Vanlig opplevelse

En som kan berolige oss er hjerterytmeforsker og professor Maja-Lisa Løchen ved Universitetet Tromsø (UiT). Hun har jobbet med ujevn hjerterytme i over tjue år og kan fortelle at ujevn hjerterytme som oftest er helt normalt.

- Alles hjerter slår litt uregelmessig. Det er normalt på utpust og innpust. Ett og to ekstraslag er normalt. Det skjer når man slapper av eller anstrenger seg, forteller hun.

En undersøkelse fra UiT viste faktisk at det er veldig vanlig å oppleve hjertebank, selv blant de som ikke har en hjertesykdom. Blant hjertefriske kvinner over 25 år hadde 27 prosent i løpet av det siste året opplevd at hjertet slo hardere, fortere eller uregelmessig. 18 prosent av menn hadde opplevd det samme.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer