Hjerte- Og Karsykdommer

Har du ujevn hjerterytme?

Ujevn hjerterytme kan være et tegn på hjertesykdom, men ikke nødvendigvis.

UJEVN PULS: Kjenner du at pulsen ikke slår i jevn takt? Det kan være et symptom på ulike hjertesykdommer. Foto: Scanpix
UJEVN PULS: Kjenner du at pulsen ikke slår i jevn takt? Det kan være et symptom på ulike hjertesykdommer. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du gjennomført en hard treningsøkt eller våknet dagen etter en fest, tatt deg lynraskt til brystet, og lurt på om hjertet er i ferd med å svikte deg?

De fleste av oss har har opplevd ujevn hjerterytme. Kanskje slår hjertet litt ekstra hardt når vi oppdager dette - betyr det at noe er galt?

LES OGSÅ: Spis deg til et sunt hjerte

Vanlig opplevelse

En som kan berolige oss er hjerterytmeforsker og professor Maja-Lisa Løchen ved Universitetet Tromsø (UiT). Hun har jobbet med ujevn hjerterytme i over tjue år og kan fortelle at ujevn hjerterytme som oftest er helt normalt.

- Alles hjerter slår litt uregelmessig. Det er normalt på utpust og innpust. Ett og to ekstraslag er normalt. Det skjer når man slapper av eller anstrenger seg, forteller hun.

En undersøkelse fra UiT viste faktisk at det er veldig vanlig å oppleve hjertebank, selv blant de som ikke har en hjertesykdom. Blant hjertefriske kvinner over 25 år hadde 27 prosent i løpet av det siste året opplevd at hjertet slo hardere, fortere eller uregelmessig. 18 prosent av menn hadde opplevd det samme.

Det er altså mange som opplever urytmisk hjerte, men når kan man vite at opplevelsen er noe mer enn helt vanlig?

LES OGSÅ: Slik vet du at du har hjerteinfarkt

Dette skjer

Hjertet har to forkammer og to hjertekammer. Når disse ikke slår i samme takt, gir det hjerterytmeforstyrrelse.

Dersom de to delene av hjertet arbeider uavhengige av hverandre vil hjertet pumpe mindre effektivt, og det kan være nødvendig med behandling for å gjenopprette en felles rytme, ifølge Norsk Helseinformatikk.

HELT NORMALT: Helt normale rytmeforstyrrelser kan komme etter at hjertet har vært utsatt for en ekstra påkjenning. Foto: Scanpix
HELT NORMALT: Helt normale rytmeforstyrrelser kan komme etter at hjertet har vært utsatt for en ekstra påkjenning. Foto: Scanpix Vis mer

Gå til legen hvis:

Helt normale ekstraslag kan komme etter at hjertet har vært utsatt for en ekstra påkjenning. For eksempel etter lite søvn, en fest med alkohol eller mye trening.

Hjerteforsker Løchen sier det er vanlig å oppleve at hjertet fyrer av litt ekstra, men at det for yngre kvinner er veldig sjelden med en alvorlig hjerteforstyrrelse:

- Noen føler det likevel veldig sterkt, som et veldig hardt slag og en pause. Dette kan jo også gi litt angst, men det behøver ikke bety at man har en sykdom, men det oppleves som veldig ubehagelig. Jeg anbefaler å gå til legen dersom man opplever noen av følgesymptomene, sier hjerteforskeren.

Følgesymptomer til ujevn hjerterytme:

  • Svimmelhet, besvimelsestendens
  • Tung pust og dårligere kondisjon
  • Brystsmerte
  • Press mot brystet

- Har du ikke ingen av disse, har du nok en normalvariant av ujevn hjerterytme, sier Løchen.

Hos lege vil det ble gjort en EKG-undersøkelse, som måler pulsen med elektroder på brystet mens du ligger på en benk:

- Alle fastleger har et EKG-apparat. Det er en diagnostisk prøve som tar fem minutter. Ved akutt behov kan man også dra til legevakten. Har man anfall som ikke skjer så ofte, er det litt vanskeligere å oppdage, men man kan finne det ut med å gå med et bærbart EKG-apparat i noen dager. Får man anfall i løpet av perioden, vil EKG-apparatet måle og lagre dette, sier Løchen.

LES OGSÅ: De første tegnene på hjerteinfarkt

SJEKK PULSEN: Dette er den enkleste måten å finne pulsen på. Med fire fingre over pulsåren finner du den enkelt. Foto: Ronja Rognmo
SJEKK PULSEN: Dette er den enkleste måten å finne pulsen på. Med fire fingre over pulsåren finner du den enkelt. Foto: Ronja Rognmo Vis mer

Riskofaktorene for sykdom

Ujevn hjerterytme kan være et symptom på flere ulike hjertesykdommer. Hjerteflimmer, eller atrieflimmer, er den mest vanlige. 

70.000 nordmenn har dette og det er en økende forekomst blant alle aldersgrupper, forteller Løchen.

Risikofaktorer som kan føre til hjerteflimmer er intens trening, stort alkoholforbruk, fedme, høyt blodtrykk, diabetes og annen hjertesykdom:

- Hjertet er en muskelpumpe. Jeg vil absolutt ikke advare mot trening, men veldig, veldig høyintens trening slik som løping og utholdenhetstrening kan over tid påvirke og belaste hjertet noe som lettere kan utløse rytmeforstyrrelser. Trening er utløsende faktor for en liten gruppe. Som oftest er det fedme som som gir endringer i hjertet og gjør at det blir for stort, sier Løchen.

Hun anbefaler en alminnelig livsstil hvor man spiser sunt og holder seg fysisk aktiv for å forebygge denne hjertesykdommen.

Lurer du om hvordan hjerterytmen din er, kan du også sjekke den selv på denne måten:

  • Ha en åpen høyre hånd.
  • Legg høyre armledd ned i venstre hånd.
  • Grip med fire venstrefingre (ikke tommelen) rundt høyre armledd.
  • Nå som har du funnet pulsåren, kan du merke om hjertet ditt slår i ujevnt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer