Det viser i alle fall en hjernestudie ledet av Gene-Jack Wang ved Brookhaven National Laboratory og Nora D. Volkow ved National Institute on Drug Abuse i USA. Studien er publisert i det vitenskapelige magasinet Neuroimage.
De fikk 18 voksne frivillige til å svelge ballonger som var festet til rør. Ingen av personene hadde spist denne dagen. Da ballongene nådde magen ble de fylt med vann som hadde kroppstemperatur. Hensikten var å simulere matinntak.
Hjerneaktiviteten til testpersonene ble overvåket under prosessen. De ble spurt om hvor mette de følte seg både når ballongene var halvfulle og fulle av vann.
Det viste seg at jo tynnere testpersonene var, jo fortere følte de seg mette. Og jo tyngre de var, jo lengre tid tok det å oppnå metthetsfølelse.
Mens ballongene ble fylt, registrerte forskerne aktivitet i den delen av hjernen som heter amygdala. Dette området styrer våre følelsesmessige reaksjoner, og muligens også spisevanene våre. Dyreforsøk viser at man begynner å spise ukontrollert om en bestemt del av hjerneområdet blir fjernet.
Forskerne mener den nye studien kan være viktig i utviklingen av en behandling mot overvekt, enten man skal satse på kirurgi, medikamenter eller atferdsendring.
LES OGSÅ: