GJENBRUK: Vinen varer helt til...? Det finnes mange andre måter du kan bruke vinen på enn å drikke den.  Foto: All Over Press
GJENBRUK: Vinen varer helt til...? Det finnes mange andre måter du kan bruke vinen på enn å drikke den. Foto: All Over Press Vis mer

Vin

Har du vinrester til overs?

Ingen grunn til å kaste. Se hva du kan bruke det til!

Publisert

KK.NO:  Sitter du kanskje igjen med vinrester etter gårsdagens middagsselskap, men orker ikke tanken på å drikke det nå, ei heller om et par dager?

Om du nå vurderer å helle ut vinen, stopp en halv!

Det finnes andre smarte ting du kan bruke restene på.

Så lenge varer dessertvinen

Som regel varer vinflasken et par dager etter at du har åpnet den, men mye kommer an på hva slags vin du har kjøpt, og faktisk også fargen.

Generelt varer rødvin lenger enn hvitvin, så har du begge deler til overs bør du først drikke opp Pinot Grigio før du tar fatt på Barbera de´Alba.

EN HALV FLASKE IGJEN? Har du et par slanter igjen fra gårsdagens fest? Ikke kast flasken med det første.  Foto: Fotolia
EN HALV FLASKE IGJEN? Har du et par slanter igjen fra gårsdagens fest? Ikke kast flasken med det første. Foto: Fotolia Vis mer

Yngre viner har dessuten en tendens til å vare i tre til fire dager, mens eldre årganger opp til en uke. Enkelte dessertvin kan til og med vare opp til et år etter at du har åpnet dem! 

LES OGSÅ: Derfor smaker vinen vondt

Men så var det disse restene da. Hva skal du bruke vinen til etter at den har stått på kjøkkenbenken over natta eller i et par dager? 

1. Bruk den til en saus. En god saus blir ofte enda rikere på smak med litt vin! 

EKSTRA GODT: En risotto blir ekstra god om du tilføyer litt hvitvin i sausen!  Foto: Fotolia
EKSTRA GODT: En risotto blir ekstra god om du tilføyer litt hvitvin i sausen! Foto: Fotolia Vis mer

2. Til en god risotto. Lag en festmiddag på en ukedag! Bytt ut noe av væsken med litt vin for å sette en ekstra spiss på risottoen. Oppskrift finner du her!  Denne passer best med litt hvitvin.

3. Lag en god fruktdessert! Franskmenn elsker å bruke vin når de lager dessert. Prøv gjerne å koke pærer i rødvin! 

DEILIG TODDY: En varm vintertoddy med hvitvin gjør seg godt nå som vi går kaldere tider i møte. Foto: Fotolia
DEILIG TODDY: En varm vintertoddy med hvitvin gjør seg godt nå som vi går kaldere tider i møte. Foto: Fotolia Vis mer

4. Hva med en vintertoddy? Hvitvin funker bra sammen med honning, sitron og kardemomme, mens rødvinen smaker nydelig med appelsinjuice, kanel og muskat. 

BLÅSKJELL: Dampede blåskjell med hvitvin, ja takk!  Foto:  Fotolia
BLÅSKJELL: Dampede blåskjell med hvitvin, ja takk! Foto: Fotolia Vis mer

5. Damping. Vinteren er faktisk tiden for å spise sjømat selv om mange forbinder mat fra havet med varme sommerdager. Damp for eksempel blåskjell med surret løk, persille, chili, gulrot og selleri! 

6. Sjokoladetrøfler med rødvin. Sjokoladetrøfler er himmelsk i seg selv, og de blir enda bedre med litt rødvin! 

7. Frys den ned! Om du fryser ned vin i isbitformer eller muffinsformer, kan du fint bruke den til matlaging ved en senere anledning! 

 

 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer