VONDE VISDOMSTENNER: Plagsomme visdomstenner bør helst fjernes før man er 35 år – gjerne før. – Beinet er ikke så «hardt» da, og ikke minst blir det mindre fare for at man har pådratt seg andre sykdommer som kan være kompliserende, har Inger-Lise Mathiesen, tannlege ved Colosseum tannklinkk på Majorstua, tidligere uttalt til KK.no. Foto: Fotolia
VONDE VISDOMSTENNER: Plagsomme visdomstenner bør helst fjernes før man er 35 år – gjerne før. – Beinet er ikke så «hardt» da, og ikke minst blir det mindre fare for at man har pådratt seg andre sykdommer som kan være kompliserende, har Inger-Lise Mathiesen, tannlege ved Colosseum tannklinkk på Majorstua, tidligere uttalt til KK.no. Foto: Fotolia Vis mer

Visdomstann

Har du vonde visdomstenner?

Disse symptomene bør du være obs på.

Publisert

KK.NO: Visdomstenner, også kjent som tredje molarer, bryter vanligvis frem når vi er mellom 18 og 25 år.

For noen kan de nye jekslene skape store problemer.

– Vokser visdomstennenene skjevt ut, vil pasienten ofte få problemer med å holde tennene rene fordi de ligger så langt bak og dermed kan det føre til karies (hull) og mulig pericoronitis, forklarer Kha Duong, tannlege ved Kvadraturen tannlegesenter, til KK.no.

Pericoronitis er det latinske ordet for betennelse i tannkronen. Det oppstår en slags lomme rundt tannen hvor bakteriene kan få festet seg.

– Hvis visdomstennene dine har frembrutt og står fint i tannbuen, vil du mest sannsynligvis ikke trenge å gjøre noe med dem, sier Duong.

LES OGSÅ: Visdomstenner på vei ut? Slik lindrer du smerten

Symptomer på betennelse i visdomstennene

Det første symptomet på at noe er galt er at du er hoven og betent i jekselen. Deretter kan det også komme andre symptomer:

TYPISK TANNPINE: Siden visdomstennene sitter lengst bak i munnen kan det være vanskelig å pusse dem ordentlig. Foto: Fotolia
TYPISK TANNPINE: Siden visdomstennene sitter lengst bak i munnen kan det være vanskelig å pusse dem ordentlig. Foto: Fotolia Vis mer

– Hvis du har alt dette, eller bare nedsatt allmenntilstand, er det alvorlig. Gå først til tannlege og ta et OPG-bilde, råder Duong.

Dersom du har fått en betennelse bør du sannsynligvis gå på antibiotika en ukes tid og trekke tannen uken etter, ifølge tannlegen.

LES OGSÅ: Yoghurt hjelper mot hull i tennene

Hvor lang tid tar det å fjerne en visdomstann?

– Det tar mellom ti minutter og opp til 1,5 time å trekke en visdomstann. Det avhenger på kompleksiteten på røttene og hvordan de bryter frem, sier tannlege Duong.

I noen tilfeller må pasienten videresendes til en oral-kirurg for å få visdomstennene fjernet.

– Tannlegen må først vurdere om han/hun klarer å trekke tannen selv eller om pasienten bør henvises til oral-kirurg, forklarer han.

Hvis det blir kirurgisk fjerning får man dette på HELFO, subsidiert fra staten.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer