Leddgikt

Har du vondt i fingre og tær?

Kan være tegn på leddgikt.

LEDDGIKT: Mellom 0,5 og 1 prosent av befolkningen har leddgikt, og det kan ramme personer helt ned i 18-års alder.  Foto: blackboard1965 - Fotolia
LEDDGIKT: Mellom 0,5 og 1 prosent av befolkningen har leddgikt, og det kan ramme personer helt ned i 18-års alder. Foto: blackboard1965 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du plaget med svært stive og smertefulle ledd i fingrene eller tærne når du våkner om morgenen?

Dersom smerten i tillegg pleier å avta når leddene er i bevegelse, er det en sjanse for at du har reumatoid artritt, også kjent som leddgikt.

LES OGSÅ: Maten som lindrer smerte

Årsaken til leddgikt er ukjent

Åse Storfjell-Olven, som er farmasøyt i Vitusapotek, forteller til KK.no at årsaken til leddgikt foreløpig er ukjent.

- Vi vet vi ikke hva årsaken til leddgikt er, men det er antatt at både genetikk, miljø og hormonelle forhold er av betydning for å få sykdommen.

- Leddgikt er en autoimmun sykdom, det vil si at kroppens immunforsvar reagerer på et ukjent stoff og dette setter i gang betennelsesreaksjoner inne i leddene. På fagspråket kalles denne typen leddgikt for reumatoid artritt, sier hun.

Cirka 0,5 prosent av befolkningen har leddgikt, og ifølge Anita Kåss, som er forsker og lege ved Betanien Hospital i Skien, kan sykdommen ramme personer helt ned i 18-års alder. I tillegg er det mest vanlig at kvinner rammes.

- Leddgikt kan ramme personer som er 18 og oppover. I tillegg finnes det barneleddgikt. Det er vanskelig å fastslå akkurat hvilken aldergruppe som er hardest rammet, men vi vet at kvinner ofte får det når de er mellom 30 og 55 år, mens menn ofte får det når de er mellom 40 og 64 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer