FOTVORTER: For å unngå å få fotvorter bør du blant annet bruke sandaler på offentlige steder som svømmehaller og gymsaler.  Foto: Getty Images/iStockphoto
FOTVORTER: For å unngå å få fotvorter bør du blant annet bruke sandaler på offentlige steder som svømmehaller og gymsaler. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Vorter

Har du vorter på føttene?

Slik får du bukt med problemet.

Publisert
Sommeren har endelig kommet og det er nå høysesong for å gå barbeint.

Da er det ikke spesielt morsomt å ha plagsomme og sjenerende vorter under føttene.

Av en eller annen grunn synes vi det er både flaut og motbydelig å ha vorter. Dette til tross for at de aller fleste av oss en eller annen gang i livet vil få en eller flere vorter på hendene, føttene eller andre steder på kroppen.

LES OGSÅ: Derfor bør du droppe neglebitingen

VORTER: Er kjedelige greier, men ikke helseskadelig.  Foto: MAXPPP
VORTER: Er kjedelige greier, men ikke helseskadelig. Foto: MAXPPP Vis mer

Skyldes virus

Åse Storfjell-Olven, farmasøyt i Vitusapotek, forteller at fotvorter skyldes virusinfeksjon i huden. I hudområdet der viruset befinner seg blir huden tykk og grov, og en vorte dukker opp.

– Vortevirus tilhører virusgruppen papillomavirus, og det finnes over 150 forskjellige varianter av dette viruset.

– Viruset kan smitte ved direkte kontakt med andre som har fotvorter eller via gjenstander. Et klassisk eksempel er at man har gått barbeint på offentlige steder der mange går uten sko eller sokker, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Sliter du med plagsomme vorter?

VORTER: De aller fleste vil en gang eller annen gang få en eller flere vorter.  Foto: PantherMedia/Maksym Bondarchuk
VORTER: De aller fleste vil en gang eller annen gang få en eller flere vorter. Foto: PantherMedia/Maksym Bondarchuk Vis mer

Kan forsvinne av seg selv

De fleste fotvorter forsvinner av seg selv etter noen måneder fordi kroppens forsvarsapparat angriper vorteviruset slik at vortene blir brune og faller av.

– I de aller fleste tilfellene tar immunforsvaret vårt seg av vortene og de forsvinner av seg selv. Dette kan imidlertid ta tid, alt fra noen måneder til flere år. Dersom fotvorten ikke plager deg, gjør det ikke noe å la være å gjøre noe med den.

Husk imidlertid på at dersom du har en fotvorte kan du smitte andre. Det kan derfor være lurt å kjøpe et produkt mot vorter.

LES OGSÅ: Derfor er banan en genial frukt

(saken fortsetter under bildet)


Slik blir du kvitt dem

På de fleste apotek kan du få kjøpt en rekke produkter til egenbehandling av fotvorter. Her kan du velge mellom å fryse eller å etse dem bort.

– Etsende behandling går ut på å påføre vorten et middel som «løser den opp». Denne behandlingsformen tar noe tid, og du må påføre middelet og fjerne død hud regelmessig. Etsende midler finnes i både flytende form til å pensle på og plaster form som man fester direkte på vorten, sier hun.

Dersom du velger en frysebehandling, går dette - ifølge Storfjell-Olven, bokstavelig talt ut på å fryse vekk vorten. Der hvor vorten var kan det komme et lite sår. Dette må du stelle med til det gror.

– Dersom du vil ha hjelp til å fjerne en fotvorte kan en lege eller en fotterapeut gjøre dette for deg, sier hun.

Produkter til egenbehandling mot fotvorter:


LES OGSÅ: Intimbarbering kan gi vorter

Unngå nye fotvorter

Ved å bruke sunn fornuft kan du redusere risikoen for at du smittes av vorter fra andre personer – nesten fullstendig.

Det er for eksempel lurt å bytte sokker og sko hvis de blir våte eller skitne. Desto renere og tørrere du holder føttene, desto høyere er sannsynligheten for at du ikke vil få en vorte på føttene.

Føtter som tilbringer mye tid i våte omgivelser, som for eksempel på steder med mye gjennomgang, typisk steder som bassengområder, treningsstudioer eller en dusj ved stranden, vil ha en høyere sjanse for å få vorter.

– Man kan unngå smitte ved å for eksempel bruke sandaler istedenfor å gå barbeint i svømmehaller og lignende steder. Ikke del håndkle eller neglesaks er også et tips, forklarer Storfjell-Olven.

LES OGSÅ: Ikke dusj barfot på treningssenteret

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer