DUMPET: Det gjør vondt å finne ut at eksen som nettopp dumpet deg har fått seg ny kjæreste.  Foto: mangostock - Fotolia
DUMPET: Det gjør vondt å finne ut at eksen som nettopp dumpet deg har fått seg ny kjæreste. Foto: mangostock - Fotolia Vis mer

Dumpet

Har eksen fått ny kjæreste allerede?

Derfor hopper mange menn fra forhold til forhold.

Publisert
Det kjennes som om pusten er slått ut av deg, som om du må kaste opp og som om du aldri skal klare å slutte å gråte – det er en fortvilelse som gjør så vondt at du blir desperat.

Og når du trodde det ikke kunne bli verre, finner du ut at eksen som nettopp dumpet deg har fått seg ny dame.

Hvorfor er det egentlig slik at menn ofte innleder et nytt forhold like etter bruddet?

LES OGSÅ: Slik kan du unngå krangler

UTROSKAP: I mange tilfeller har mennen noe på gang med en annen lenge før bruddet finner sted,  Foto: BlueSkyImages - Fotolia
UTROSKAP: I mange tilfeller har mennen noe på gang med en annen lenge før bruddet finner sted, Foto: BlueSkyImages - Fotolia Vis mer

Trenger bekreftelse

Ifølge den danske parterapeuten Martin Østerås, er dette nemlig svært vanlig for mange menn.

– Mange menn håndterer de følelsesmessige utfordringene et brudd byr på ved å finne seg en ny kvinne. Dette skyldes at de savner nærheten de hadde hos sin kjære. I stedet for å kjenne på disse følelsene, løser menn dette ved å finne nærhet hos en ny kvinne, har Østerås fortalt til det danske nettstedet Q.dk.

Med andre ord stenger menn disse følelsene ute, og faller pladask så fort en ny kvinne gir ham fine komplimenter og oppmerksomhet.

– Det er heslig, men sant. I motsetning til menn har kvinner behov for lengre tid til å håndtere utfordringene som kommer med et brudd. Så de har en tendens til å unngå menn i en periode og går i sølibat.

– Men slik er det altså ikke for menn. De har ikke behov for å være lei seg og lide, og vil heller komme seg ut på markedet og bli bekreftet igjen. Jo mindre bekreftelse de får av sin partner, jo større sjanse er det for at de vil søke det av noen andre, har han fortalt.

LES OGSÅ: Kvinner vil ha yngre menn

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv Foto: Astrid Waller Vis mer

Har allerede noe på gang

Ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, finner ofte menn seg nye partnere etter et brudd fordi de ikke vil være alene.

– Det at mange menn finner seg en ny dame rett etter bruddet er nok fordi de ikke har lyst til å være alene. Menn klarer seg ofte dårligere alene etter bruddet enn kvinner fordi de har et mindre sosialt nettverk og mangler noen de er nære med, slik som venninner.

Videre forteller han til KK.no at mennene i en del tilfeller har noe på gang med noen allerede før bruddet.

– Det spiller nok også inn at noen menn gjerne allerede har noe på gang med en annen når bruddet kommer. For menn er det å begynne med en annen ofte en del av bruddprosessen.

– I mange tilfeller er det også viktig for menn å ha sex med noen raskt for å få bekreftet sin egen attraktivitet – det er en måte å bevare selvtilliten på. Damer gjør også dette, men menn gjør det oftere.

TRØSTESEX: Det dummeste du kan gjøre er å ha trøstesex med eksen din. Da kommer du deg aldri videre. Foto: Artem Furman - Fotolia
TRØSTESEX: Det dummeste du kan gjøre er å ha trøstesex med eksen din. Da kommer du deg aldri videre. Foto: Artem Furman - Fotolia Vis mer

Vondt å bli «byttet ut»

Ifølge Kjøs gjør det såpass vondt å få vite at eksen har fått seg en ny dame fordi det betyr at du ikke var den eneste for ham.

– Å bli «byttet ut» gjør at du ser på deg selv som «utskiftbar», og du innser at du ikke var den enste ene og hans ett og alt likevel. Det truer den eksklusive oppfatningen om at han ikke var like oppslukt av forholdet som det du selv var.

– Men det at han får en ny dame like etter bruddet trenger ikke bety at forholdet ikke betydde så mye for ham – det er en måte å håndtere bruddet på, ikke et tegn på at følelsene hans ikke var så dype.

LES OGSÅ: Fetisjene du ikke visste eksisterte

Ikke gå i disse fellene

Alle takler det å finne ut at eksen har gått videre forskjellig, men en fellesnevner for mange er at det gjør fryktelig vondt.

Når sorgen er som verst og alt du har lyst til er å grave deg ned, mener Kjøs det er viktig at du tenker minst mulig på hva eksen din gjør.

– Det dummeste du kan gjøre er å skaffe deg en «overgangskjæreste». Dette blir sjeldent bra, og det er heller ikke pent å bruke andre mennesker på den måten. En bedre måte er å prøve å sørge deg ferdig og ta innover deg at det er over, og prøv å bry deg så lite som mulig om hva eksen din gjør.


– Han er ikke lenger en del av livet ditt, så det vil bare gjøre vondt å fokusere mye på ham. Hvis dere har barn sammen er det lurt å komme så raskt som mulig over i et nærmest forretningsmessig, avtalebasert samarbeid om barna.

Han mener dere absolutt ikke bør bruke hverandre som «nære venner» eller «trøst», for da kan det ende opp med at dere har «trøstesex».

Å ha «trøstesex» med hverandre etter bruddet er veldig lite smart, men slettes ikke uvanlig. Hvis dere ikke har barn sammen er det egentlig best å kutte kontakten helt, og ikke svare på telefon, mail og SMS, og ikke lete etter forklaringer på bruddet.

– Med andre ord, avvikle involveringen og unngå alt som innebærer å fokusere på ham.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer