Helse

Har føttene dine blitt større?

Nei, det er ikke innbilning. Siden 70-tallet har kvinner i gjennomsnitt gått opp 2-3 skostørrelser.

STØRRE FØTTER: Studier viser at føttene til både menn og kvinner har økt med mellom to og tre skostørrelser bare siden 70-tallet. Foto: bertys30 - Fotolia
STØRRE FØTTER: Studier viser at føttene til både menn og kvinner har økt med mellom to og tre skostørrelser bare siden 70-tallet. Foto: bertys30 - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tar du vare på føttene dine?

Det er nemlig viktig av flere årsaker enn at de ikke tar seg ut i sommersandalene. For eksempel er hallux valgus blitt et utbredt problem.

Ettersom den største årsaken til problemet er at mange velger sko som egentlig ikke passer, gjelder det å velge riktig fra skohyllene.

Og det kan se ut til at du må gå opp et nummer eller to etter hvert. Nye undersøkelser viser nemlig at føttene våre blir større.

LES OGSÅ: Stusser du hårene her?

Kvinner har gått opp 2-3 størrelser

Det er undersøkelser utført ved Kent State University i Storbritannia som tyder på dette.

Funnene viser at føttene blant befolkningen i Storbritannia bare blir større med tiden - og fortsetter å vokse. I gjennomsnitt har britiske føtter vokst med to størrelser siden 70-tallet, skriver BBC.com.

Mest sannsynlig gjelder dette for resten av oss europeere også.

BLIR STØRRE: Føler du noen gang at føttene dine er blitt større? Det er slett ikke sikkert at de bare er hovne etter en lang dag - studier viser nemlig at føttene til både menn og kvinner blir større og større.  Foto: bertys30 - Fotolia
BLIR STØRRE: Føler du noen gang at føttene dine er blitt større? Det er slett ikke sikkert at de bare er hovne etter en lang dag - studier viser nemlig at føttene til både menn og kvinner blir større og større. Foto: bertys30 - Fotolia Vis mer

I dag bruker gjennomsnittskvinnen i landet størrelse 39 eller 40, sammenlignet med 37 tidligere. Menn har gått fra skostørrelse 42 til 45.

Ifølge forskerne er det kroppene våre som er årsaken.

Med tiden har både menn og kvinner blitt høyere og tyngre, og for å kompensere for dette har også føttene våre blitt lenger og bredere.

- Mer vekt legger større press på føttene, noe som gjør at leddbåndene og leddene må jobbe hardere for å opprettholde fotens struktur og holde deg mobil, forteller Lorraine Jones, forsker ved Kent State University.

LES OGSÅ: Derfor bør du ha okra på menyen

Bruker ofte ukomfortable sko

Undersøkelsen ble gjort blant 2000 voksne personer i Storbritannia, og det kom frem i resultatene at de også selv følte at føttene deres var blitt større.

41 prosent av kvinnene og 25 prosent av mennene i studien mente at føttene deres var blitt lengre og bredene over de siste årene.

En femtedel hadde spesielt vanskeligheter med å finne sko som var brede nok.

Følgene av dette er at skoene ikke passer spesielt godt - noe som også kom frem i studien. Mange innrømmet at de ofte endte opp med å kjøpe sko som ikke var spesielt komfortable - noe som ER veldig viktig.

- Uansett hvilken størrelse du bruker er det aller viktigst at skoene er komfortable og passer godt, sier Jones.

VONDE SKO? Svært mange kvinner går med sko som gjør føttene både smertefulle og såre. Eksperten råder deg til alltid å velge sko som er gode å gå med.  Foto: Alliance - Fotolia
VONDE SKO? Svært mange kvinner går med sko som gjør føttene både smertefulle og såre. Eksperten råder deg til alltid å velge sko som er gode å gå med. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer

Mange kvinner ignorerer imidlertid dette rådet, og kjøper sko selv om de er aldri så vonde å gå med. En tredjedel av kvinnene i studien kunne fortelle at de regelmessig hadde verkende, såre og smertefulle føtter.

Ettersom brede føtter er noe mange sliter med, råder Jones skoprodusenter til å lage sko som er litt bredere.

LES OGSÅ: Svetter du mye i ansiktet?

Graviditet kan gi større føtter

Det er imidlertid ikke bare hvor mye vi veier som kan påvirke størrelsen på føttene dine.

Ortopeden Neil Segal har tidligere undersøkt hvordan graviditet påvirker størrelsen på føttene dine, og resultatene viste at føttene dine faktisk vokser når du venter barn.

At graviditet kan påvirke størrelsen på «pailabbene», har lenge vært en teori blant kvinner som har født. Likevel har nok mange presset seg tilbake i de gamle skoene og tenkt at det hele må være en form for innbilning.

Men det stemmer!

Føttene blir ofte både bredere og lengre i løpet av graviditeten, og disse endringene ser også ut til å være permanente.

Segal undersøke føttene til 49 kvinner fra tidlig i svangerskapet til fem måneder etter fødsel, og 60-70 prosent av kvinnene opplevde at buen på foten sank og at fotflaten ble bredere og lengre. Etter fødselen var føttene til damene blitt mellom 2-20 millimeter lengre.

Ifølge Segal er det imidlertid den første graviditeten som påvirker føttene mest.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer