KK.NO: Penisen bli ofte beskyldt for å «leve sitt eget liv», og sannheten er at den faktisk ikke kan styres av viljen.
En ting er om den titter frem når den ikke burde, men det er en helt annen sak når den nekter å være med på leken. Vi snakker selvsagt om ereksjonsproblemer.
Kanskje har du opplevd at partneren mister futten halvveis i akten, eller at den rett og slett ikke vil bli erigert i det hele tatt. Dette kan skje selv den beste.
Spørsmålet er selvsagt hvordan vi som kvinner best bør takle det, uten å såre mannens ego eller skape store konflikter i forholdet.
LES OGSÅ: Derfor får han «morrabrød»
Lurt å snakke om
Det er en rekke ting som kan være årsaken til ereksjonsproblemer, men ifølge Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, er en av de vanligste årsakene psykiske forhold.
Det er nemlig ikke bare kvinner som kan miste sexlysten av stress og andre psykologiske plager. Ting som for eksempel depresjon, bekymringer eller prestasjonsangst kan også påvirke en manns ereksjon.

Når det er sagt er det også helt normalt at ereksjonen kan endre seg med alderen.
– Midt i 40-åra er det vanlig at menn ikke tenner like raskt og heftig som før, og at ereksjonen varer kortere. Det har lite for seg å «fortolke» disse normale endringene, men det er likevel lurt å snakke om det, sier han til KK.no.
– Mannen har høyst sannsynlig bekymret seg lenge allerede når du merker at noe er annerledes, så det er mer sannsynlig at du setter ord på noe han har tenkt på lenge enn at du gir ham et sjokk. Det blir verre hvis han merker at du merker det, men ikke vil si noe om det!
LES OGSÅ: Har han sluttet å ta initiativ til sex?
Hold teoriene for deg selv
Det er ikke til å stikke under en stol at dette er et sårt tema, og problemet kan gå hardt ut over selvfølelsen til mannen som føler han ikke strekker til.
Men også kvinnens selvfølelse kan påvirkes.
LES OGSÅ: Sexflausene du ikke skal bry deg om

– Ja, kvinner har en tendens til å legge «skylden» på seg selv, eller tro at han ikke lenger er tent på henne - eller enda verre, at impotens betyr at han bruker opp kreftene sine på en annen. Når man skal ta det opp som et problem er det veldig bra hvis man klarer å unngå at noen av disse mistankene ligger under.
Han anbefaler at du heller prøver å holde deg til det du selv har observert og som får deg til å lure, uten å gjette om «hvorfor» det skjer.
– Det går for eksempel an å si at du har lagt merke til at det er annerledes enn før, at det ser ut til at han av og til ikke får ereksjon eller at den varer kortere, og spørre om mannen har merket seg det samme.
LES OGSÅ: Slik får du selvtillit i senga
Ikke gjør narr av han
Første regel er altså å unngå å ta hans ereksjonsproblemer personlig og bli sint. Dersom det skulle skyldes stress eller bekymringer vil en slik reaksjon kunne gjøre vondt verre.

LES OGSÅ: Slik takler du konflikter best
– Temaet er sårbart og vanskelig. Tenk på hvordan du selv ville ha reagert hvis han tok opp at han syntes du var mindre våt enn før, eller at noe annet hadde forandret seg. Det er akkurat like følsomt for menn.
Å bombardere han med spørsmål og teorier kan raskt føles som et angrep, så du gjør derfor lurt i å trå forsiktig. Og det er også noen andre framgangsmåter du bør unngå for alt i verden.
– Det aller verste er selvfølgelig å latterliggjøre eller klandre ham for det. Igjen bør du tenke hva du selv ville ha følt dersom han gjorde narr av deg, eller kritiserte deg for de naturlige, uunngåelige endringene som skjer med kroppen.