Manglede Sexlyst

Har han sluttet å ta initiativ til sex?

Dette mener ekspertene det kan skyldes.

MANGLENDE SEXLYST: Har partneren din sluttet å ta initiativ til sex? Da bør du ta det opp med han.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
MANGLENDE SEXLYST: Har partneren din sluttet å ta initiativ til sex? Da bør du ta det opp med han. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har partneren din sluttet å ta initiativ til sex?

Det kan være svært frustrerende, men dessverre er det også ganske normalt at menn, som kvinner, av og til opplever manglende sexlyst

Likevel mener ekspertene at du ikke skal ignorere problemet, da det i enkelte tilfeller kan være et faresignal som bør tas på alvor.

LES OGSÅ: Dette får oss til å miste sexlysten

Vanlig at sexlysten dabber av

Hilde Buserud, som er par- og familieterapeut, forteller til KK.no at mange par opplever dette problemet etter å ha vært sammen i noen år.

- I begynnelsen av et forhold er fysisk intimitet og sex en naturlig del av det å bli kjent med hverandre og er noe som utforskes og nytes.

- Det som er viktig i forhold til dette er at det må pleies og vedlikeholdes akkurat som andre områder av parforholdet som kommunikasjon og tid til hverandre. Det legges raskt et mønster mellom partene om hvem som tar initiativ, hva som skal til for å ha sex, frekvens og sted.  

Videre forteller hun at når det skjer endringer i dette mønsteret kan det ha flere mulige forklaringer, men at det som oftest handler om naturlige faser i livet og samlivet – samtidig som det kan være et signal på at parforholdet trenger pleie.

- Frekvensen på sex vil variere fra tid til annen i de fleste parforhold - og i så måte er det ganske normalt at det i perioder er mindre initiativ fra den ene partneren, sier hun.

SEXLYST: Mange par opplever at sexlysten hos en eller begge forsvinner etter en stund.  Foto: mast3r - Fotolia
SEXLYST: Mange par opplever at sexlysten hos en eller begge forsvinner etter en stund. Foto: mast3r - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Vitaminet som kan øke lysten

Kan være et faresignal du bør ta på alvor

Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, mener i likhet med Buserud at dette er en vanlig problemstilling mange par opplever. Likevel anbefaler hun deg å ta det på alvor, da det kan være et faresignal.

- Det er et faresignal som bør tas alvorlig, istedenfor å ignorere det og finne gode bortforklaringer – som kan være reelle nok.

- Dessverre ser jeg ofte i terapirommet at par kan ha levd med sextørke i flere år uten å oppsøke profesjonell hjelp. Når de endelig starter i parterapi kan det være for sent. Så sjekk heller ut hva det er på et tidlig tidspunkt, da er muligheten for å løse problemet god.

Hva kan årsaken til dette være?

- Det kan være ulike årsaker som for eksempel jobbstress, fysisk eller psykisk syk, ulike samlivsproblemer, våkenetter, mangel på energi og overskudd, prestasjonsangst, manglende tiltrekning eller tiltrekning av en annen – det kan være så mangt, og derfor bør det ikke ignoreres.

TA INITIATIV SELV: Dersom partneren din ikke tar initiativ til sex bør du i tillegg til å prate med han også vise at du har lyst ved å selv ta initiativ til sex.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
TA INITIATIV SELV: Dersom partneren din ikke tar initiativ til sex bør du i tillegg til å prate med han også vise at du har lyst ved å selv ta initiativ til sex. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Ingen forhold er perfekte

Ikke vent og se om det går over

En stor feil mange gjør mener Søyland er at de «venter og ser» om problemet går over, noe som øker sjansen for at det utvikler seg til et farlig ikke-tema.

- Ikke vent på den rette anledningen eller at din kjære skal bringe det på bane – ta det opp selv og ikke gi deg om han svarer unnvikende eller sier at alt er i orden. Er han konfliktsky vil han gå lange omveier for å slippe å prate om det som plager ham.

Hvordan kan man få han på riktig bane igjen?

- Det kommer selvsagt an på hva som er grunnen til sextørken. Det beste er å spørre ham direkte om hva han trenger for å få mer lyst og tenning. Svarer han ærlig har dere kommet langt på vei. Klarer dere ikke løse det på egenhånd i løpet av en måned eller to, er det viktig å søke profesjonell hjelp, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør dere ha morgensex

Ta initiativ til sex selv

Buserud forteller at det også kan være lurt å ta initiativ til sex selv i slike situasjoner slik at han skjønner at du har lyst og savner intimiteten.

- Der det er mulig vil det at du selv tar initiativ og på denne måten viser at du har lyst og savn også bidra til mulig økt sexliv.

- I slike faser der du selv forsøker å ta initiativ er det på den ene siden viktig å være modig og tørre å gjøre dette for å få i gang sexlivet igjen, samtidig som du også må tåle å bli avvist. Det er nemlig ikke sikkert at partneren er mottagelig for dine initiativ her og nå før dere har fått snakket sammen og ordnet opp i parforholdet på slik måte som må til, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer