Hår

Har håret ditt mistet glansen?

Sjampoen og stylingproduktene du bruker kan være grunnen. Slik fikser du det!

LITE GLANS?: Blir håret ditt matt, flatt og livløst allerede dagen etter du har vasket det? Ekspertene forklarer hvorfor det skjer og gir deg sine beste tips for å få bukt med problemet. Foto: colourbox
LITE GLANS?: Blir håret ditt matt, flatt og livløst allerede dagen etter du har vasket det? Ekspertene forklarer hvorfor det skjer og gir deg sine beste tips for å få bukt med problemet. Foto: colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En av våre lesere sendte oss en mail og lurte på hvorfor håret hennes mistet glansen

«Jeg lurer på noe! 
Jeg vasker håret mitt annenhver dag, men liker bare håret mitt samme dagen jeg vasker det. 
Dagen etter føler jeg at glansen og alt er borte. Vet du hvorfor? 
Jeg bruker sjampo, balsam og hårkur hver gang jeg vasker håret. Hvis ikke, blir glansen enda verre dagen etter», skrev hun.

– Veldig mange synes at håret ser best ut samme dagen som det er nyvasket, bekrefter Lise Holm-Glad, frisør og leder for Defines frisørteam.

Dette er altså ikke noe vår leser er alene om, så KK.no spurte ekspertene hvorfor dette skjer.

LES OGSÅ: Oppskriften på glatt, blankt hår

Problem 1: For mye fukt og pleie

– Det at håret ser dødt og livløst ut dag to, kan være tegn på at håret får for mye fuktighet og pleie i hårvasken, forklarer Holm-Glad.

For mye fukt og pleie? Er det sant? Ja, faktisk.

– Mange pleie- og glanssjampoer har virkestoffer som mykgjør håret og som kan gjøre at sjampoen ikke har effektiv vaskeeffekt.

Dermed trenger du kanskje en bedre vask enn det sjampoen og balsamen du bruker for glans kan gi deg.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om håret ditt

FETT HÅR: Hvis du bruker balsam eller hårkur helt inntil hodebunnen, kan du fort ende opp med fett, flatt og tungt hår - litt som skuespiller Jessica Biel på dette bildet.   Foto: All Over Press
FETT HÅR: Hvis du bruker balsam eller hårkur helt inntil hodebunnen, kan du fort ende opp med fett, flatt og tungt hår - litt som skuespiller Jessica Biel på dette bildet. Foto: All Over Press Vis mer

Problem 2: Balsam på feil sted

– Jeg har god erfaring med å bruke rensesjampo eller en volumsjampo og vaske håret to ganger med det, forteller Holm-Glad.

– Så bruker jeg hårkur som balsam, men kun i lengdene, minst 15 centimeter fra hodebunnen.

Enten du bruker en vanlig balsam eller en kur som balsam, bør du aldri ta den helt inntil hodebunnen. Det fører bare til at håret ditt blir flatt og tungt – og fortere fett.

(Saken fortsetter under bildet.)


Problem 3: Stylingprodukter

Stylingprodukter kan også bidra til å gjøre håret mattere hvis det er et problem fra før.

– Selv produkter som gir glans (for eksempel olje) kan faktisk gjøre at håret ser livløst ut dag to, sier Holm-Glad.

Hun anbefaler å droppe produktene i en liten periode og se om det hjelper. Bruk bare en god rensesjampo og litt hårkur i lengdene og la håret være naturlig.

LES OGSÅ: Få sunnere, friskere hår

Problem 4: Mettet hår

– Selv om det egentlig ikke er noe som tilsier at vi bør bytte sjampo, er min erfaring at håret kan bli mettet.

For å gi håret litt mer variasjon, liker hun derfor å veksle mellom to eller tre ulike sjampoer.

Selv om hun foretrekker å ha flere sjampovalg til enhver tid, er det heller ikke noe i veien for å bruke opp én flaske med sjampo med én egenskap og så bytte til en annen type når den første flasken er brukt opp.

LES OGSÅ: Aldri mer gustent hår

SUPERTRIKS: Liv Tyler skyller alltid håret i iskaldt vann for å gi det ekstra glans. Det ser ut til å virke! Foto: All Over Press
SUPERTRIKS: Liv Tyler skyller alltid håret i iskaldt vann for å gi det ekstra glans. Det ser ut til å virke! Foto: All Over Press Vis mer

Problem 5: Åpne skjellag

– For at håret skal holde seg blankt må skjellaget på håret være lukket, dette vil du oppnå best ved bruk av varme i kombinasjon med et stylingprodukt, sier André Auster, frisør og kreativ leder ved Auster Academy.

Han anbefaler oljebaserte stylingprodukter som har en blanding av essensielle oljer og ultralette vannløselige silikoner.

– Disse pleiestoffene vil smelte inn i håret og gi det en blankere og jevnere overflate.

Sørg også for å bruke en god balsam, som vil lukke skjellaget og tilføre mer pleie enn det en sjampo klarer. Sjampoen er først og fremst ment å få håret rent.

Siden skjellaget ikke lenger er lukket på dag to, vil håret se mattere ut, forklarer han.

– Uansett må du tilføre varme med enten føner, krølltang, rettetang eller lignende for å få håret ordentlig blankt.

LES OGSÅ: Freser håret når du bruker rettetanga?

Bruk føneren

På dag to anbefaler han derfor å friske opp håret med en føner. Føn og børst lengdene litt for å lukke skjellaget og gi håret glansen tilbake.

Og husk for all del å bruke varmebeskyttende produkter for å begrense hvor skadet håret ditt blir av at du påfører varme. Skadet hår er nemlig ikke særlig glansfullt det heller.

SUPERTIPSET: Skyll håret i så kaldt vann du klarer når du har vasket det. Liv Tyler sverger til denne metoden, og siden det kalde vannet lukker skjellagene, får du blankere hår av det også.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer