Anoreksi

- Har jeg en spiseforstyrrelse?

Hva er symptomene på spiseforstyrrelse?

Spiseforstyrrelser rammer kvinner og menn i alle aldre, og man antar at over 120 000 personer i Norge har en form for spiseforstyrrelse.
Spiseforstyrrelser rammer kvinner og menn i alle aldre, og man antar at over 120 000 personer i Norge har en form for spiseforstyrrelse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert


Spiseforstyrrelser

Har du en form for spiseforstyrrelse?- Jeg tenker på kalorier og hva jeg kan spise hele dagen. Jeg trener hver dag, av og til to økter om dagen. Jeg spiser sunt og vet jeg spiser for lite mat. Synes selv jeg er tjukk, men ifølge andre kunne jeg godt hatt litt mer
kjøtt på beina
, skriver kvinnen, og spør om hun har en form for spiseforstyrrelse?

- Hva skal jeg gjøre for å komme meg bort fra dette? Jeg er litt redd for at
det skal utvikle seg til noe mer alvorlig
, avslutter tobarnsmoren.

Les også: Farlig ekstremslanking brer seg

Ja.
 
345 (57%)
Jeg vet ikke.
 
177 (29%)
Nei.
 
80 (13%)

Mange med spiseforstyrrelse

Man har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og handlinger i forhold til mat, kropp og vekt går utover livskvalitet og fungering i hverdagen, ifølge Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS).

Spiseforstyrrelser rammer kvinner og menn i alle aldre, og man antar at over 120 000 personer i Norge har en form for spiseforstyrrelse, der over spising er det største problemet. 90 prosent overspiser i form av bulimi eller tvangsspising og ti prosent har anoreksi.

Å overspise, sulte, kaste opp og tvangstrene brukes bevisst eller ubevisst i forsøk på å unngå problematiske og uoversiktlige tanker og følelser.

Les også: Disse overspiser oftest

Glidende skala

Ifølge IKS finnes det ikke noe absolutt punkt for når vanlig opptatthet av ernæring og helse glir over i et forstyrret forhold til mat, kropp og følelser. Det er en glidende skala fra nyttårsslankeren via personen med et problematisk forhold til mat og til en fullt utviklet spiseforstyrrelse.

Når det gjelder kvinnen over, mener eksperten at hun har et forstyrret forhold til mat.

- Men om det er en klinisk spiseforstyrrelse er litt vanskelig å si, men er det viktig? Det viktigste må være at dette plager deg så mye at du må få hjelp! Kontakt din fastlege eller en klinikk i nærheten med kompetanse på dette, svarer kostholds- og treningsekspert ved Olympiatoppen, Ina Garthe, i et nettmøte på KK.no. Hun har også klinisk utdannelse innen spiseforstyrrelser.

Les også: P-pille mot bulimi

Mat og trening tar styring

Daglig leder Ellen Berg Ottesen ved Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser mener også det er viktig å ta tak i situasjonen dersom man tror man har et problem når det gjelder mat.

- Hvis en person begynner å stille seg selv spørsmål om man har et problematisk forhold til mat så er det vel god nok grunn til å se nærmere på sitt eget forhold til mat og hva som skjer når man ikke får spist eller trent etter planen, sier hun til KK.no, og gjør samtidig oppmerksom på faresignaler som når forholdet til mat og trening begynner å ta styring over livet og går utover livskvaliteten.

Nei til syltynne modeller i blader!

Mange symptomer

Det er en rekke symptomer som er karakteristiske for spiseforstyrrelser, men ikke alle trenger å være tilstede samtidig (og har du noen av symptomene under trenger ikke det bety at du har en spiseforstyrrelse):

Les også: Småjenter tror de er tjukke

  • Kjennetegn i forhold til mat: Opptatthet av mat, spiser mindre, foretrekker å spise alene, velger lavkalorimat, er irritabel og stresset rundt måltider, endret atferd i forbindelse med mat (som å skjære maten i mange biter, flytte den omkring på tallerkenen eller smøre den utover), kaster og gjemmer mat (i servietter, lommer osv.), forlater bordet rett etter måltidet og sørger for støy (som kan skjule at vedkommende kaster opp), overspising, oppkast, benekter sult når vedkommende opplagt må være sulten og drikker svært mye for å døyve sultfølelse. Les også: Faren ved å spise for sunt
  • Kjennetegn i forhold til humør og atferd: Veier seg ofte, overdreven fysisk aktivitet, misbruk av avføringsmidler, bruker store klær for å skjule avmagring, søvnvansker, generell irritabilitet, sosial tilbaketrekning, insisterer på at man er for tjukk når man åpenbart ikke er det, trass og stahet og ekstrem frykt for vektøkning.
  • Fysiske kjennetegn: Vekttap, vektsvingninger, manglende eller uregelmessig menstruasjon hos jenter, svimmelhet, tretthet, magesmerter og metthet ved små matinntak, lav kroppstemperatur og frysing, dårlig blodsirkulasjon, kald på hender og føtter, dunete hår i ansikt og på ryggen, mister kjønnshår og hår under armene, håret på hodet blir flatt og livløst og hovne kinn.
Ellen Berg Ottesen tilføyer:

- Andre eksempler kan være at det blir viktigere å spise riktig, til rett tidspunkt eller å trene istedenfor å være sosial. Når hva du har spist i løpet av dagen bestemmer om det har vært en god dag eller ikke, når du takker nei til sosiale sammenkomster fordi det inneholder mat. Eller hvis du opplever at det er maten og trening som legger føringer for hvordan du skal leve livet ditt.

Kilde: Nettpsykologene
Her er spiseforstyrrelsene:
  
Anoreksi:Viljemessig redusert matinntak, ofte kombinert med overdrevent høyt aktivitetsnivå og stor frykt for å legge på seg. Kan føre til alvorlig vekttap.
Bulimi:Ukontrollert overspising etterfulgt av kompensasjon, f.eks oppkast eller overdrevet fysisk aktivitet. Mange er normalvektige.
Tvangsspising:Periodevis eller jevnlig ukontrollert overspising uten kompensasjon. Mange er ovevektige, noen har perioder med slanking som fører til vektsvingninger.
  
Andre spiseforstyrrelser: 
Ortoreksi:Den som rammes er ekstremt opptatt av å spise riktig og sunn man – og unngå alt som er usunt.
Megareksi:En mental tilstand, eller kroppsbildeforstyrrelse, hvor en person blir sykelig opptatt av å få stor muskelmasse, og bli sterkere.
Kilde: IKS.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer