Tegn På Spiseforestyrrelse

Har kjæresten blitt besatt av trening og sunn mat?

Det er slett ikke bare kvinner som rammes av spiseforstyrrelser. Her er tegnene du bør være obs på.

BESATT AV TRENING OG MAT: Har kjæresten blitt helt besatt av trening, å bygge muskler og spise sunt? Eller kanskje han har kuttet drastisk ned på matinntaket, uten at han egentlig behøver å gå ned i vekt. Da kan det være at han har utviklet en form for spiseforstyrrelse.  Foto: Scanpix
BESATT AV TRENING OG MAT: Har kjæresten blitt helt besatt av trening, å bygge muskler og spise sunt? Eller kanskje han har kuttet drastisk ned på matinntaket, uten at han egentlig behøver å gå ned i vekt. Da kan det være at han har utviklet en form for spiseforstyrrelse. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Når det snakkes om spiseforstyrrelser tenker man som regel på unge jenter som sulter seg, eller som overspiser og kaster opp.

Det er kanskje ikke så rart, for kvinner mellom 15 og 35 år utgjør den største gruppen som rammes av slike lidelser. Men de er likevel ikke de eneste.

Psykologspesialist Kari Graver ved Institutt for spiseforstyrrelser, Villa SULT, påpeker at selv om dette er en lidelse som helt klart rammer flest kvinner, kan også menn utvikle spiseforstyrrelser.

LITE MAT: Det er ikke alltid like lett å holde oversikten over hvor mange menn som rammes av en spiseforstyrrelse, og dette kan skyldes at de har en høyere terskel for å oppsøke hjelp. Foto: Scanpix/NTB
LITE MAT: Det er ikke alltid like lett å holde oversikten over hvor mange menn som rammes av en spiseforstyrrelse, og dette kan skyldes at de har en høyere terskel for å oppsøke hjelp. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

– Det har vært vanlig å regne at om lag én av ti tilfeller er menn. Men det ser ut til at tallet kan være høyere, menn utgjør nok heller opp mot 25 prosent av tilfellene, sier hun til KK.no.

Det er ikke like lett å holde oversikten over hvor mange menn som rammes av en spiseforstyrrelse, og hun tror det kan være to grunner til dette.

– Det kan nok være litt vanskeligere å fange opp siden menn oftere har en større terskel for å oppsøke hjelp, men også fordi spiseforstyrrelsen kan opptre litt annerledes hos mange menn, forklarer hun.

LES OGSÅ: Advarer sterkt mot ny treningstrend

Overdrevet fokus på sunn livsstil 

Menn rammes selvsagt også av de vanligste spiseforstyrrelsene som anoreksi og bulimi, som innebærer sulting, overspising og oppkast. Og disse tilfellene er nok noe lettere å oppdage for menneskene rundt. 

Men det er en annen type spiseforstyrrelse som kanskje er litt vanligere hos den mannlige delen av befolkningen, og den kan være litt vanskeligere å oppdage.

– Dette kan ofte opptre i form av å være svært opptatt av kosthold, trening og muskler, der kroppsfasongen og muskelvolum er sterkt i fokus, gjerne til det punktet der det tar over hverdagen og livet generelt, forteller psykologspesialisten.

Dette kan nok karakteriseres som en kroppsbildeforstyrrelse, og for andre kan det kanskje se ut som man bare er veldig opptatt av å opprettholde en sunn livsstil. Men også her kan det bli for mye av det gode. 

Begrep som ortoreksi og megareksi har oppstått som en slags betegnelse på slike spiseforstyrrelser, der førstnevnte er en tilstand der man er ekstremt opptatt av et sunt kosthold, mens de med megareksi ofte er sykelig opptatt av å bygge muskler. 

TRENING OG KOSTHOLD: Spiseforstyrrelser hos menn kan ofte opptre i form av å være svært opptatt av kosthold, trening og muskler, til det punktet der det tar over hverdagen. Foto: Scanpix/NTB
TRENING OG KOSTHOLD: Spiseforstyrrelser hos menn kan ofte opptre i form av å være svært opptatt av kosthold, trening og muskler, til det punktet der det tar over hverdagen. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Ifølge eksperten er dette kun samfunnsbegrep, og ikke en reell diagnose, men tilstanden er likevel svært reell.

– Menn med denne formen for spiseforstyrrelse kan ofte føle at de ikke blir store nok, eller ikke har muskler som er definerte nok, at sixpacken ikke er tydelig nok og så videre. Det er heller ikke uvanlig at de opplever angst dersom de ikke får trent en dag, forklarer hun.

Vanskeligere å oppdage

Selv om en slik spiseforstyrrelse kanskje ikke er like enkel å oppdage som anoreksi og bulimi, er det likevel noen tegn man kan se etter. 

– Noen vil kanskje unngå å spise i sosiale sammenhenger fordi maten ikke er «sunn» nok. Eller man kan si nei til sosiale ting fordi det går ut over treningen og kostholdet, sier Graver.

SNAKK SAMMEN: Det er viktig at du tar opp din bekymring dersom du mistenker at noen du kjenner lider av en spiseforstyrrelse.  Foto: Scanpix/NTB
SNAKK SAMMEN: Det er viktig at du tar opp din bekymring dersom du mistenker at noen du kjenner lider av en spiseforstyrrelse. Foto: Scanpix/NTB Vis mer

Typiske tegn er endret adferd, at de er svært opptatt av hva maten inneholder og hvordan den tilberedes, og har sterke meninger om hva de bør og ikke bør spise. I tillegg til at de ofte kan være svært avhengig av å få trent, og kan bli frustrerte dersom de ikke får dratt på trening.

LES OGSÅ: Overspising er den vanligste spiseforstyrrelsen

Dersom du mistenker at noen du er glad i sliter med dette, eller en annen form for spiseforstyrrelse anbefaler hun at du forsøker å snakke med vedkommende.

– Personen er ofte ambivalent, og lider under spiseforstyrrelsen, men vil likevel ikke gi slipp på den. Du må nok forvente å kunne bli avvist første gangen du tar det opp. Men selv om du blir avvist er sjansen stor for at du har blitt hørt, og du kan kanskje ta opp problemet igjen senere, forteller hun og legger til:

– Du bør ikke gå rett på å beskylde dem for å ha en spiseforstyrrelse, men heller ytre din bekymring for at noe er galt. Spør hvordan de har det, og om alt er bra, anbefaler hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer