Kjønnssykdommer

Har kjæresten din fått en kjønnssykdom?

Det trenger ikke nødvendigvis bety at han har vært utro.

KJØNNSSYKDOM: Mange kjønnssykdommer gir verken plager eller symptomer og derfor kan man ha vært smittet i flere måneder eller år uten å være klar over det.  Foto: Igor Mojzes - Fotolia
KJØNNSSYKDOM: Mange kjønnssykdommer gir verken plager eller symptomer og derfor kan man ha vært smittet i flere måneder eller år uten å være klar over det. Foto: Igor Mojzes - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dersom kjæresten din, som du har vært sammen med over lengre tid, tester positivt på en kjønnssykdom, og du med 100 prosent sikkerhet vet at han ikke har blitt smittet av deg, er helt sikkert utroskap det første som slår deg.

For kjønnssykdommer kalles jo faktisk for seksuelt overførbare sykdommer ettersom de smitter ved seksuell omgang. Og hvis ikke du har smittet ham, må jo en annen ha gjort det. Eller?  

Selv om kjæresten din har testet positivt på en kjønnssykdom bør du ikke automatisk anta at han har vært utro, for ifølge ekspertene er det nemlig slik at han kan ha hatt infeksjonen i kroppen allerede før dere møttes uten å ha vært klar over det.

LES OGSÅ: Så rask kan du bli smittet av klamydia

Gir ikke symptomer 

Åse Haugstvedt, som er overlege ved Olafiaklinikken i Oslo, forteller til KK.no at det er fult mulig å gå flere måneder, eller år for den saks skyld, uten å vite at man har blitt smittet av en kjønnssykdom.

- Det stemmer at man kan gå lenge uten å vite at man er smittet, da flere av kjønnssykdommene gir hverken plager eller symptomer.

- Dette gjelder først og fremst syfilis og hiv, som er sykdommer man kan bli alvorlig syk og dø av uten behandling. Man kan også ha en av de mer «vanlige» kjønnssykdommene, som for eksempel herpes, kjønnsvorter, klamydia, gonoré og mykoplasma, uten å vite det, sier hun.

Harald Moi, som er professor og overlege ved Olafiaklinikken i Oslo, forteller at alle kjønnssykdommer kan være asymptomatiske, uten plager, men likevel smittsomme.

- Noen personer kan bli bra uten behandling etter noen måneder eller år, mens andre kan oppleve, etter enten kort eller lang tid, at kjønnssykdommen fører til ulike komplikasjoner. Derfor anbefaler jeg folk å minimum sjekke seg en gang i året, spesielt hvis de er i den utsatte gruppen, forteller han til KK.no.

LES OGSÅ: Er det lenge siden du testet deg for kjønnssykdommer?

UTRO?: Dersom kjæresten din har fått en kjønnssykdom betyr det ikke nødvendigvis at han har vært utro. Det kan godt være han fikk den lenge før han traff deg.  Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia
UTRO?: Dersom kjæresten din har fått en kjønnssykdom betyr det ikke nødvendigvis at han har vært utro. Det kan godt være han fikk den lenge før han traff deg. Foto: WavebreakmediaMicro - Fotolia Vis mer

Mycoplasma genitalia

Lurer du på hva i alle dager mykoplasma er? Da er du helt sikkert ikke den eneste.

Mycoplasma genitalia er en bakterie som ble påvist for første gang på 1980-tallet. Bakterien trives på slimhinner i kjønnsorgan, urinrør og endetarm, og kan føre til betennelse i disse organene.

Hos kvinner kan mycoplasma genitalium skape komplikasjoner fordi den kan spre seg til egglederne og gi infeksjon som kan føre til sterilitet og kroniske underlivssmerter.

- Denne infeksjonen er foreløpig ikke klassifisert under smittevernloven, men den smitter på samme måte som klamydia og symptomene er svært like. Også her er det mange som ikke vil oppleve noen plager ved infeksjonen, og det er derfor viktig å oppdage og behandle infeksjonen i tide, har Kinia Remaut, som er spesialist i dermatologi og venereologis, samt overlege ved Olafia Klinikken i Oslo, tidligere fortalt til KK.no.

LES OGSÅ: Følg med på utfloden din

Test deg før du innleder et nytt forhold

Dersom du nylig har møtt en person du er interessert i og ønsker å innlede et forhold til han eller hun, mener Haugstvedt du bør teste deg for en eventuell kjønnssykdom før dere tar det neste steget.

- Det vil være lurt å teste seg, men det er også viktig å vite at ulike infeksjoner har såkalt ulik «vindusperiode». Det vil si at blodprøven på hiv eller syfilis ikke nødvendigvis er positiv dersom man tester seg noen uker etter smittetidspunktet. En såkalt «sikker test» bør man ta tre måneder etter smitterisiko.

- Når det gjelder klamydia og mykoplasma er det som regel nok å vente en uke før man tester seg. Herpes og kjønnsvorter sjekker man seg ikke for med mindre man har sår eller synlige vorter, sier hun.

I tillegg til å teste deg selv, kan det også være lurt å be den nye partneren din om å teste seg.

Dette kan kanskje virke litt avskrekkende, da dere ikke kjenner hverandre så godt, men når du tenker deg om kan det vel hende at også han setter pris på å vite at du er frisk og klar for ham på det seksuelle planet?

BRUK KONDOM: Dersom du eller kjæresten din ikke har testet dere for en eventuell kjønnssykdom kan det være lurt å bruke kondom inntil dere er sikre på at dere begge er friske.  Foto: Thinkstock.com
BRUK KONDOM: Dersom du eller kjæresten din ikke har testet dere for en eventuell kjønnssykdom kan det være lurt å bruke kondom inntil dere er sikre på at dere begge er friske. Foto: Thinkstock.com Vis mer

LES OGSÅ: Flere gutter ønsker dette i senga

Test deg jevnlig om du er i «risikogruppen»

Uansett om du er i et forhold eller ei er det viktig at du tester deg med jevne mellomrom, da mange kjønnssykdommer, som tidligere nevnt, ikke gir symptomer.

Haugstvedt forteller at hvor ofte du bør sjekke deg avhenger av hvor hyppig du skifter sexpartnere og hvor mange du har hatt sex med.

- Til personer som har et aktivt sexliv med ulike partnere og ikke bruker kondom, anbefaler jeg hver tredje til sjette måned. Men det beste er selvsagt å bruke kondom.

- Denne anbefalingen gjelder spesielt dersom man tilhører en «risikogruppe» for kjønnssykdommer. Det vil si menn som har sex med menn, eller menn og kvinner som har hatt sex med personer fra eller i land der forekomst av kjønnssykdommer er høyere enn i Norge, sier hun.

LES OGSÅ: Cirka en av fire 30-åringer har herpes

De vanligste kjønnssykdommene

Klamydia
En bakterieinfeksjon som i verste fall kan gi bekkeninfeksjon eller føre til sterilitet. Den smitter veldig lett, og gir dessverre ofte ingen symptomer, så derfor er det mange som har klamydia uten at de vet det. Behandles med en reseptlagt antibiotikapille. (PS! Det går an å få klamydiainfeksjoner andre steder også, men da er det en annen type bakterie).

Herpes
Herpes er en virusinfeksjon som kan komme av to forskjellige herpesvirus HSV-1 og HSV-2. Hovenhet, rødhet og blemmer som sprekker er klassiske symptomer. Én av fire 30-åringer har kjønnsherpes. Du kan dessverre ikke bli kvitt viruset, men det finnes legemidler som holder det i sjakk så du unngår nye utbrudd.

Kjønnsvorter
Dette er også forårsaket av et virus, HPV, som smitter ved hudkontakt. Vortene ser ut som små blomkållignende vekster som hos kvinner kan sitte inne i skjeden og på livmorhalsen, så vel som rundt skjedeåpningen. Det finnes legemidler holder vorteveksten i sjakk, og det går an å bli kvitt viruset, men det kan ta lang tid, da det er kroppen selv som kvitter seg med det.

Gonoré
Dette er en bakterieinfeksjon som setter seg i kjønnsorganene, men også kan oppstå i endetarm og slimhinner i svelget. Sviende vannlating og misfarget utflod er symptomer. I verste fall kan gonoré føre til sterilitet. I dag er gonoré svært sjelden. Infeksjonen behandles effektivt med antibiotika.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer