KK.NO: I ferien er det for gjort å ende opp med trøblete mage eller forstoppelse, som følge av endrede matvaner og mat som magen ikke er vant til hjemme.
I tillegg er det mange som kvier seg for å gå på do, da de har mennesker gående tettere oppå seg enn vanlig – noe som øker sjansen for at tarmen ikke fungerer som den skal.
Så hvordan kan vi ivareta tarmen og unngå forstoppelse? Jo, vi kan spise riktig! Nedenfor finner du en liste over fem matvarer som får fart på fordøyelsen!
LES OGSÅ: Så ofte er det normalt å gå på do
1. Yoghurt
Dersom du sliter med treg mage, kan det hjelpe å spise yoghurt, da dette er mat som fremmer bakterieveksten i tarmen.
Randi Vassbotn Norheim, som er klinisk ernæringsfysiolog og driver firmaet matfordeg.no, har tidligere fortalt at jo flere bakterier du har i tarmen, dess større volum har avføringen din.
- Probiotika er mat med bakterier og prebiotika er mat for bakterier. Probiotiske bakterier finner du i for eksempel Biola og Activia. Det er gunstig for fordøyelsen å fylle på med 10 milliarder per dag, det vil si én desiliter Biola.
- Når du har fått inn de probiotiske bakteriene er det fint å fore disse daglig med prebiotisk mat. Prebiotika oppmuntrer til vekst og økt aktivitet av «gode» bakterier i tarmen, derfor forsterker de effekten av probiotika.
Den mest kjente prebiotika er inulin, et fiber som er vanlig i planter som artisjokker, asparges og purre. Annen prebiotisk mat er kål, tomat, løk, hvitløk og banan.

LES OGSÅ: Slik bør avføringen din se ut
2. Linfrø
Hvis du er opptatt av at magen og fordøyelsen din skal fungere optimalt, kan du også sørge for at linfrø er inkludert i kostholdet ditt.
Linfrø tilhører planteslekten linfamilien, og er spesielt kjent for det høye innholdet av kostfiber og Omega-3 fettsyrer – som er svært gunstig for fordøyelsen.
Vil du forsøke å spise mer linfrø, skal du imidlertid være litt varsom. Frøene inneholder nemlig cyanogene glukosider, som frigjøres til blåsyre (hydrogencyanid = HCN) i magen. Siden det kan være skadelig å få i seg for mye blåsyre, bør du ikke spise mer enn en til to spiseskjeer om dagen.
Knuser du linfrøene før du spiser dem, får du ekstra mye ut av næringsstoffene. Men vær forsiktig, knusing av linfrø kan gjøre at du får i deg mer HCN – siden det da frigjøres.

Vil du være helt sikker på at frøene ikke inneholder HCN, kan du varmebehandle knuste linfrø ved cirka 90–100 grader i stekeovnen i cirka 20 minutter.
3. Magert kjøtt og fisk
Hvis du skal spise kjøtt og har problemer med magen, bør du velge kylling, fisk eller andre varianter av magert kjøtt.
De vil alle være mye lettere å fordøye enn en fet og saftig biff - som det faktisk kan ta hele 72 timer å kvitte seg med, da kroppen vår ikke takler rødt kjøtt så bra.

I tillegg er ikke magert kjøtt assosiert med økt risiko for kreft i tarmen, slik som kjøtt med høyt fettinnhold er.
4. Ferske eller tinte blåbær
Blåbær er ikke bare fulle av antioksidanter. De er også fulle av fiber som får fart på fordøyelsen - merk at dette gjelder friske eller tinte blåbær, for tørkede blåbær bremser fordøyelsen, og blir brukt mot diaré.
Blåbær inneholder antioksidanten quercetin som hjelper leveren å fungere optimalt. Og som du vet renser leveren blodet ditt, og produserer galle som er viktig for å fordøye mat skikkelig.
Kjøp frosne blåbær, for de er ofte sunnere enn friske, og ha dem på havregrøten sammen med müsli og naturellyoghurt eller tin dem og rør inn litt honning. Da får du nyrørt blåbærsyltetøy å ha på brødskiva.

LES OGSÅ: Stappmett? Da bør du løsne opp bukseknappen
5. Grove kornprodukter
Hele korn er fulle av fiber, og hjelper deg derfor å få ut alt av slagg som kan ha pakket seg i tarmene dine etter en periode med fettrik og fiberfattig kost.
Bytt ut loffen med skikkelig grove kornprodukter. Om du ikke er glad i brødmat spiser du en müsli med havre, bygg, rug og hvete.

Ligg unna sukrede varianter gjerne kalt granola. Gå heller for naturell müsli, eventuelt med litt tørket frukt eller bær i.