Treg Mage

Har magen slått seg vrang?

Slik får du fart på fordøyelsen - helt naturlig.

TREG MAGE: Det er fort gjort å få treg mage i ferien. Heldigvis er det ikke mye som skal til for å få fart på fordøyelsen igjen.  Foto: Photographee.eu - Fotolia
TREG MAGE: Det er fort gjort å få treg mage i ferien. Heldigvis er det ikke mye som skal til for å få fart på fordøyelsen igjen. Foto: Photographee.eu - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I ferien er det for gjort å ende opp med trøblete mage eller forstoppelse, som følge av endrede matvaner og mat som magen ikke er vant til hjemme.

I tillegg er det mange som kvier seg for å gå på do, da de har mennesker gående tettere oppå seg enn vanlig – noe som øker sjansen for at tarmen ikke fungerer som den skal.

Så hvordan kan vi ivareta tarmen og unngå forstoppelse? Jo, vi kan spise riktig! Nedenfor finner du en liste over fem matvarer som får fart på fordøyelsen!

LES OGSÅ: Så ofte er det normalt å gå på do

1. Yoghurt

Dersom du sliter med treg mage, kan det hjelpe å spise yoghurt, da dette er mat som fremmer bakterieveksten i tarmen.

Randi Vassbotn Norheim, som er klinisk ernæringsfysiolog og driver firmaet matfordeg.no, har tidligere fortalt at jo flere bakterier du har i tarmen, dess større volum har avføringen din.

- Probiotika er mat med bakterier og prebiotika er mat for bakterier. Probiotiske bakterier finner du i for eksempel Biola og Activia. Det er gunstig for fordøyelsen å fylle på med 10 milliarder per dag, det vil si én desiliter Biola.

- Når du har fått inn de probiotiske bakteriene er det fint å fore disse daglig med prebiotisk mat. Prebiotika oppmuntrer til vekst og økt aktivitet av «gode» bakterier i tarmen, derfor forsterker de effekten av probiotika.

Den mest kjente prebiotika er inulin, et fiber som er vanlig i planter som artisjokker, asparges og purre. Annen prebiotisk mat er kål, tomat, løk, hvitløk og banan.

YOGHURT: Yoghurt booster bakterieveksten i tarmen og setter fart på fordøyelsen.  Foto: abc7 - Fotolia
YOGHURT: Yoghurt booster bakterieveksten i tarmen og setter fart på fordøyelsen. Foto: abc7 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik bør avføringen din se ut

2. Linfrø

Hvis du er opptatt av at magen og fordøyelsen din skal fungere optimalt, kan du også sørge for at linfrø er inkludert i kostholdet ditt.

Linfrø tilhører planteslekten linfamilien, og er spesielt kjent for det høye innholdet av kostfiber og Omega-3 fettsyrer – som er svært gunstig for fordøyelsen.

Vil du forsøke å spise mer linfrø, skal du imidlertid være litt varsom. Frøene inneholder nemlig cyanogene glukosider, som frigjøres til blåsyre (hydrogencyanid = HCN) i magen. Siden det kan være skadelig å få i seg for mye blåsyre, bør du ikke spise mer enn en til to spiseskjeer om dagen.

Knuser du linfrøene før du spiser dem, får du ekstra mye ut av næringsstoffene. Men vær forsiktig, knusing av linfrø kan gjøre at du får i deg mer HCN – siden det da frigjøres.

LINFRØ: Linfrø er spesielt kjent for det høye innholdet av kostfiber og Omega-3 fettsyrer – som er svært gunstig for fordøyelsen.
 Foto: Barbara Dudziska - Fotolia
LINFRØ: Linfrø er spesielt kjent for det høye innholdet av kostfiber og Omega-3 fettsyrer – som er svært gunstig for fordøyelsen. Foto: Barbara Dudziska - Fotolia Vis mer

Vil du være helt sikker på at frøene ikke inneholder HCN, kan du varmebehandle knuste linfrø ved cirka 90–100 grader i stekeovnen i cirka 20 minutter.

3. Magert kjøtt og fisk

Hvis du skal spise kjøtt og har problemer med magen, bør du velge kylling, fisk eller andre varianter av magert kjøtt.

De vil alle være mye lettere å fordøye enn en fet og saftig biff - som det faktisk kan ta hele 72 timer å kvitte seg med, da kroppen vår ikke takler rødt kjøtt så bra.

MAGERT KJØTT: Magert kjøtt og fisk er lettere å fordøye enn rødt kjøtt.  Foto: capacitorphoto - Fotolia
MAGERT KJØTT: Magert kjøtt og fisk er lettere å fordøye enn rødt kjøtt. Foto: capacitorphoto - Fotolia Vis mer

I tillegg er ikke magert kjøtt assosiert med økt risiko for kreft i tarmen, slik som kjøtt med høyt fettinnhold er.

4. Ferske eller tinte blåbær

Blåbær er ikke bare fulle av antioksidanter. De er også fulle av fiber som får fart på fordøyelsen - merk at dette gjelder friske eller tinte blåbær, for tørkede blåbær bremser fordøyelsen, og blir brukt mot diaré.

Blåbær inneholder antioksidanten quercetin som hjelper leveren å fungere optimalt. Og som du vet renser leveren blodet ditt, og produserer galle som er viktig for å fordøye mat skikkelig.

Kjøp frosne blåbær, for de er ofte sunnere enn friske, og ha dem på havregrøten sammen med müsli og naturellyoghurt eller tin dem og rør inn litt honning. Da får du nyrørt blåbærsyltetøy å ha på brødskiva.

BLÅBÆR: Blåbær er bra for fordøyelsen. Gå for de fryste, da disse ofte er sunnere enn de ferske.  Foto: gulchuk_ua - Fotolia
BLÅBÆR: Blåbær er bra for fordøyelsen. Gå for de fryste, da disse ofte er sunnere enn de ferske. Foto: gulchuk_ua - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Stappmett? Da bør du løsne opp bukseknappen

5. Grove kornprodukter

Hele korn er fulle av fiber, og hjelper deg derfor å få ut alt av slagg som kan ha pakket seg i tarmene dine etter en periode med fettrik og fiberfattig kost.

Bytt ut loffen med skikkelig grove kornprodukter. Om du ikke er glad i brødmat spiser du en müsli med havre, bygg, rug og hvete.

GROVE KORNPRODUKTER: Dropp gronolaer som inneholder mye sukker. Lag heller din egen sunne fra bunn.  Foto: Viktorija - Fotolia
GROVE KORNPRODUKTER: Dropp gronolaer som inneholder mye sukker. Lag heller din egen sunne fra bunn. Foto: Viktorija - Fotolia Vis mer

Ligg unna sukrede varianter gjerne kalt granola. Gå heller for naturell müsli, eventuelt med litt tørket frukt eller bær i.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer