Kreft

Har noen du er glad i fått kreft?

Slik takler du egen frykt, samtidig som du gir støtte.

STØTTE: En kreftdiagnose rammer ikke bare pasienten, men hele familien. Det kan være svært tungt for pårørende å takle. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press
STØTTE: En kreftdiagnose rammer ikke bare pasienten, men hele familien. Det kan være svært tungt for pårørende å takle. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvert år dør i overkant av 10.000 mennesker av kreft her til lands, noe som gjør dette til den vanligste dødsårsaken i Norge etter hjerte- og karsykdommer.

Men sykdommen rammer ikke bare den kreftsyke, diagnosen kan også være svært tungt for de pårørende å takle.

I tillegg til sjokket, sorgen, frykten og følelsen av en usikker fremtid, vil de pårørende også møte utfordringer i hverdagen og endringer av rutiner. Og hvordan man takler alle disse følelsene og endringene kan være svært individuelt.

LES OGSÅ: Så mange kvinner får brystkreft i 30-årene

Noen kan få kreftangst

Daglig leder i Støtteforeningen for Kreftrammede (SfK) Marianne Selmer Kristiansen, sier til KK.no at det ikke er noe fasitsvar på hvordan man bør takle en slik situasjon, og pasienter og pårørendes behov varierer derfor i et bredt spekter. 

– Pårørende vil ofte søke etter informasjon om sykdommen, behandlingen, medisiner og prognoser. Mange trenger noen å prate med. Det oppleves ofte vanskelig å stå på siden og ikke kunne hjelpe, sier hun.

LES OGSÅ: Slik kan du beskytte deg mot kreft

VONDT: Det kan føles vanskelig å stå hjelpesløs på sidelinjen og se noen du er glad i ha det vondt. Foto: RubberBall / Alamy/All Over Press
VONDT: Det kan føles vanskelig å stå hjelpesløs på sidelinjen og se noen du er glad i ha det vondt. Foto: RubberBall / Alamy/All Over Press Vis mer

Kreft er en svært skremmende sykdom, og når man først opplever det på nært hold kan det gjøre et sterkt inntrykk.

Noen kan også utvikle kreftangst, som er redselen for selv å rammes eller dø av sykdommen.

– Dersom en som står deg veldig nær får kreft, får forkortet levetid, eller dør, er det vel situasjonen til pasienten som står i fokus der og da. Men det er heller ikke uvanlig å få en sterkere frykt for døden eller å frykte å få kreft selv, når du ser at flere og flere rundt deg får sykdommen, eller i verste fall dør.

LES OGSÅ: Ville du sett forskjell på føflekken?

Viktig å ha noen å snakke med

– Jeg anbefaler de pårørende å oppsøke noen å snakke med, og få hjelp av helsepersonell til hvordan de lettest kan være en støtte for pasienten. Men her er det så individuelle behov og det kommer jo an på hva slags ressurser man er utstyrt med, forklarer Kristiansen. 

– Noen takler mye, andre lite. Noen har et hav av familie og venner, andre er helt alene, da spesielt de i høy alder. Men å snakke med noen om frykt og angst er nok å anbefale for de fleste. 

Hvor du kan henvende deg kommer litt an på hvilken diagnose den du er glad i har fått, for det finnes mange ulike støttegrupper. 

LES OGSÅ: Å miste henne var umenneskelig tøft

NOEN Å SNAKKE MED: Mennesker har ulike behov i slike situasjoner, men det er lurt for pårørende å søke noen de kan snakke med om sine tanker og sin frykt. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press
NOEN Å SNAKKE MED: Mennesker har ulike behov i slike situasjoner, men det er lurt for pårørende å søke noen de kan snakke med om sine tanker og sin frykt. Foto: Burger/Phanie/REX/All Over Press Vis mer

– Søker du for eksempel informasjon om brystkreft er det mye hjelp, støtte og steder å henvende seg til. Gjelder det en sjelden diagnose er det lite informasjon tilgjengelig. Sosiale medier er et fint sted å søke likesinnede. Kreftforeningen har også en del informasjon, og det samme gjelder sykehusene, men ikke alle avdelinger har de samme ressursene.

Kreftforeningen samarbeider med en rekke pasient- og likepersonsforeninger, som representerer kreftrammede og pårørende.

De har også Kreftlinjen, som er en hjelpelinje du kan ringe.

Her får du snakke med fagfolk som spesialsykepleiere, jurister og sosionomer, og er et tilbud til alle som trenger svar eller informasjon om kreft og kreftrelaterte emner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer