Pupper

Har typen din fått «pupper»?

Menns store mareritt blir stadig vanligere. Slik blir han kvitt dem!

MANNENS SKREKK: Å utvikle bryster er ikke spesielt kult for ham. Livsstilsendringer må til for å bli kvitt dem. Foto: Colourbox
MANNENS SKREKK: Å utvikle bryster er ikke spesielt kult for ham. Livsstilsendringer må til for å bli kvitt dem. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mannepupper - som faktisk har fått et eget navn på engelsk, nemlig «moobs», er noe de fleste menn kan få ganske store komplekser for.

Og det er forståelig, for det er liksom litt feil når det buler på steder det ikke skal under t-skjorta ...

Vel, det er nå engang slik at mannepupper blir stadig mer vanlig. Ifølge en artikkel i Daily Mail estimeres det at opp mot 40 prosent av britiske menn plages av dette.

Her skrives det også at skjønnhetsoperasjoner for å bli kvitt fettet blir stadig mer vanlig.

DROPP STEROIDER: Mannepupper kan også ramme gutta som tar steroider. Det overflødige testosteronet blir nemlig omdannet til østrogen. Foto: Dr. Mordcai Blau
DROPP STEROIDER: Mannepupper kan også ramme gutta som tar steroider. Det overflødige testosteronet blir nemlig omdannet til østrogen. Foto: Dr. Mordcai Blau Vis mer

En hormonell ubalanse

Først må vi slå fast at det finnes mannepupper - og det finnes mannepupper. Hvis det er snakk om virkelige mannebryst, handler det om gynekomasti, en tilstand der både melkekjertlene og fettlagrene i mannebrystet vokser (ja, menn har også melkekjertler, men de er ikke utviklet slik som kvinners).

Det er flere årsaker til dette. I puberteten er det ganske vanlig, fordi den hormonelle balansen forstyrres (dette vokser gutta som regel av seg).

Menn som bruker anabole steroider kan også være rammet, fordi det overflødige testosteronet de får i seg blir omdannet til østrogen i kroppen. I tillegg kan noen typer medisiner føre til at østrogennivået i kroppen øker hos menn.

Les mer om gynekomasti hos NHS, Storbritannias nasjonale helsetjeneste.


Dårlig kosthold må bedres

Den vanligste årsaken til at menn får pupper er imidlertid overvekt og usunt kosthold. Et kosthold med mye karbohydrater (særlig i form av sukker) og bearbeidet mat (ferdigmat, halvfabrikata) er med på å gjøre at fettet legger seg oppå brystmusklene.

Det er derfor selv en slank mann kan få antydning til mannepupper. Hvis han er utrent er fettprosenten likevel ganske høy, selv om han kanskje ikke har mage.

Typen din bør altså kutte ut enkle karbohydrater - som produkter med mye sukker, lyse melvarer og lignende, og heller gå for grønnsaker, frukt, fisk, magert kjøtt og sunne fettyper. Å kutte ut alt fett er ikke bra, noe fett skal kroppen ha.

Det er også et poeng at mange matvarer inneholder stoffer som ligner på østrogen. Disse hormonforstyrrende stoffene finnes i sprøytemidler, steroider og mange typer plastemballasje, og kan gjøre at kroppen hans får lavere testosteronnivåer.

Å spise mest mulig ren og naturlig mat (helst økologisk), vil redusere muligheten for at en hormonubalanse oppstår i kroppen.

LES OGSÅ: Amerikanerne er sprekere enn oss

Tren mer og tren riktig

Få ham opp av sofaen og ut på trening. En kombinasjon av kondisjonstrening som løping eller sykling, og styrketrening er det beste. Etterhvert vil fettprosenten gå ned, og muskelmassen øke. Da vil mannepuppene bli mindre, eller forsvinne helt.

Når vi har sagt at styrketrening er tingen, betyr ikke det å kjøre benkpress og andre øvelser som styrker brystmusklene til krampa tar ham. I stedet bør han fokusere på å trene opp ryggmusklene for å få bedre holdning.

Med våre stillesittende jobber har vi lett for å bli sammensunkne med skuldre som faller framover. Dermed blir holdningen dårlig, noe som forsterker inntrykket av å ha pupper.

Det mener i hvert fall Harley Pasternak, personlig trener for en rekke kjendiser. Han anbefaler å trene ryggmusklene og tricepsene (fordi de er festet i skuldermusklene), skriver CNN.com.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer