<strong>BYTT BØRSTE:</strong> Det kan være lurt å bytte hårbørste minst hvert fjerde år, og rengjøre den godt minst én gang i måneden.  Foto: Thinkstock
BYTT BØRSTE: Det kan være lurt å bytte hårbørste minst hvert fjerde år, og rengjøre den godt minst én gang i måneden. Foto: Thinkstock Vis mer

Hår

Hårbørsten kan bli en bakteriebombe

Du bør rengjøre og bytte den ut relativt regelmessig, ellers får du fortere fett hår.

Publisert
Sist oppdatert
Hårbørsten er noe du antagelig bruker ganske ofte. Og så fremt du ikke børster håret mens det er vått - og passer på å velge riktig børste til ditt hår, så er det bra for både hodebunn og hårstrå.

Kan bli en bakteriebombe

Selv om de fleste bruker hårbørsten hver dag, og kanskje tømmer den for hår ganske regelmessig, er det nok ikke så mange som tenker på at man også bør rengjøre børsten. Og ikke minst - bytte den ut når det har gått en viss tid.

Som på resten av kroppen finnes det nemlig flust av bakterier i håret og hårsekkene. Og børsten er med på å øke denne bakteriemengden.

Derfor bør du bytte ut hårbørsten din minst hvert fjerde år, selv om den ikke ser slitt ut. Ser bustene på børsten slitt ut før dette, bør du investere i en ny, da slitte buster kan være med på å spre bakterier, noe som kan føre til infeksjoner i hodebunnen.

LES OGSÅ: - Børster med naturbust er best

<strong>MYE BAKTERIER:</strong> Hårbørsten din kan være proppfull av bakterier som følge av stylingprodukter, døde hudceller og hårets organiske oljer.  Foto: Thinkstock
MYE BAKTERIER: Hårbørsten din kan være proppfull av bakterier som følge av stylingprodukter, døde hudceller og hårets organiske oljer. Foto: Thinkstock Vis mer

Rens den for hår ofte

Ifølge Agnes Marie Gulbrandsen, som er frisør, hårstylist og makeupartist, samt eier av frisørsalongen Gevir på Grünerløkka i Oslo, bør du også sørge for å fjerne hår fra børsten minst én gang i uken.

- Vi rengjør alltid hårbørstene med en annen børste, eller kam. Vi børster dem mot hverandre og da blir de fort rene for hår, forklarer hun til KK.no

- Hjemme kan du for eksempel bruke en tannpirker eller en kam hvis du har. Jeg gjør dette ofte én gang i uken med mine egne børster.

LES OGSÅ: Hårbørsten du bør skaffe deg

Kan gi fett hår og infeksjoner

Gulbrandsen anbefaler deg også å rengjøre hårbørsten skikkelig minimum én gang i måneden (helst oftere).

- Det er også viktig å rense børsten regelmessig, da stylingrester, døde hudceller og hårets organiske oljer (talg) legger seg som et tynt hvitt belegg på børsten. Dette er uhygienisk og ganske ekkelt. Rent hår må børstes med en ren børste. Rens derfor børsten din minimum en gang i måneden eller oftere.

Renser du ikke hårbørsten regelmessig, vil produktrester og fett fra hodebunnen overføres til håret ditt, noe som gjør det raskere fett.

I tillegg gir produktrestene og hodebunnsfettet grobunn til bakterier. Disse trives ekstra godt i varme, fuktige miljøer – altså på badet, som er der de fleste av oss har hårbørstene våre.

LES OGSÅ: 10 ting du bør vite om hår

Slik bør børsten rengjøres

Nå lurer du kanskje på hvordan du best bør rengjøre hårbørsten din? Vel, det er rett og slett like enkelt som når du skal vaske sminkekostene dine.

- Du bør fjerne håret først, og deretter skylle børsten i varmt vann med sterk såpe, som for eksempel litt Zalo, eller sjampoen din. La børsten ligge i denne blandingen litt, så vannet løsner alle produktrestene. Børst deretter lett over den med en ren oppvaskskost/tannbørste, og skyll godt. Legg den deretter til tørk, forklarer Gulbrandsen:

- Du kan også lage hjemmelagede antiseptiske midler som du kan rense børsten med. For eksempel 50 prosent eddik og 50 prosent vann. La den ligge i dette middelet i 6-8 timer, skyll så godt og la børsten tørke. Får du fett hår ville jeg renset ofte med eddik så børsten holder seg bakteriefri.

Ellers kan du også følge denne oppskriften som KK.no tidligere har gitt:

Dette trenger du:
• En sjampo, gjerne en rensesjampo.
• En bolle (eller du kan bruke vasken)
• Vann
• Håndkle
• Isopropanol, Anti Bac overflatedesinfeksjon 75 prosent (fås på apoteket)

Skjønnhetsbloggeren Malin bruker følgende framgangsmåte for å rense og vaske sine børster:

1. Start med å fjerne hår mens børsten er tørr. Bruk bakenden av en kam eller en pinsett for å få vekk alle småhårene.

2. Bland sjampo og vann i en bolle og legg børsten nedi. Jobb såpa godt inn i taggene og vask godt.

Dersom børsten din er av tre, bør du unngå å få vann på treet. Gni da heller såpe og vann rett inn i taggene og børsteputa og skyll godt. Treet råtner nemlig lett hvis du får mye vann på det.

3. Skyll nøye så du får vekk all såpa.

4. Legg børsten med taggene ned på et håndkle og la den tørke helt.

5. Hvis du vil være helt sikker på at børstene er bakteriefrie, kan du bruke en sprayflaske med desinfiseringsvæske og spraye lett over børstene.

LES OGSÅ: Så ofte bør du rense hårføneren

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer