<strong>MER KAMBART:</strong> En leave-in-kur gir håret fukt og pleie, pluss at det blir enklere å gre ut. Sliter du med statisk elektrisk hår, kan en slik kur være løsningen. Foto: Colourbox
MER KAMBART: En leave-in-kur gir håret fukt og pleie, pluss at det blir enklere å gre ut. Sliter du med statisk elektrisk hår, kan en slik kur være løsningen. Foto: Colourbox Vis mer

Hårkur

Hårkurene du slipper å vaske ut

Superpraktisk og enkelt for deg med lite tid. Men vær obs på hårtype!

Publisert
Sist oppdatert
Kaldt, tørt uteklima og varmt, tørt inneklima gjør sitt for å tørke ut både huden og håret om vinteren.

Hårkurer er effektive hjelpemider for å gi håret fukt og næring, og derfor bør du sørge for å kure håret jevnlig, også om vinteren.

Mange av oss slurver dog med kuringen og trenger kjappere, enklere løsninger som funker bedre i en travel hverdag.

Om du kjenner deg igjen i denne beskrivelsen, kan en leave-in-kur være perfekt for nettopp deg.

LES OGSÅ: Så ofte bør du kure håret

For deg som har det travelt

Så, hva skiller egentlig en leave-in-kur fra en kur du lar sitte i håret i 3–5 minutter, slik de fleste hårkurer skal?

– En leave-in-hårkur er ofte litt lettere og ikke så dyptgående som en hårkur med lenger virketid, forklarer frisør Adam Schjølberg hos Wicked House

– En leave-in-kur er også laget for dem med litt dårlig tid og dem som kanskje trenger litt mer pleie i hverdagen.

<strong>STYLING:</strong> Har du krøller, kan en leave-in-kur være et ypperlig stylingprodukt. Den definerer krøllene samtidig som den gir håret fukt og pleie, noe krøllete hårtyper ofte trenger mye av. Foto: Astrid Waller
STYLING: Har du krøller, kan en leave-in-kur være et ypperlig stylingprodukt. Den definerer krøllene samtidig som den gir håret fukt og pleie, noe krøllete hårtyper ofte trenger mye av. Foto: Astrid Waller Vis mer

Tørt, grovt hår eller krøller

I tillegg til å være ypperlig for travle personer, er disse kurene supre for deg med litt grøvere eller tørrere hår, sier Schjølberg.

– De med krøller bruker ofte dette som et stylingprodukt i hverdagen ettersom krøllete hår er et mer naturlig tørt hår.

I tillegg til at leave-in-kuren definerer krøllene, gir den mer kambarhet og glans. Har du krøllete hår, kan du derfor fint bruke en slik kur for å style håret.


LES OGSÅ: Slik får du håret til å se sunnere ut

Greit med mye bruk av kur

Selv kurer med lenger virketid kan brukes ofte, og har du veldig tørt hår, kan du faktisk erstatte balsamen med en kur, i alle fall i perioder.

Også leave-in-kurer kan med hell brukes ofte, særlig om du har en grovere hårtype.

– Ingen har dødd av kuroverdose! En leave-in-kur er ofte laget med mindre pleiestoffer som trekker helt inn og smører. De kan brukes etter behov, sier Schjølberg.

Likevel bør du være ekstra oppmerksom om du har veldig fint, typisk nordisk hår, forklarer frisøren.

– Om du føler at du har fått for mye, er en rask skyll med vann nok til å få ut det overflødige.

LES OGSÅ: Sliter du med tørt og livløst vinterhår?

Ingen permanent løsning

Når håret først er ødelagt, er det faktisk ødelagt.

– Selv om reklamen sier at kurer reparerer, er dette bare midlertidig. Ved kuring kan man estetisk fylle igjen hull og kevne ut fukt/protein-binding/tørrhet. Men alle kurer trenger påfyll etter en stund, sier Schølberg.

– Når de vaskes ut, er håret fremdeles like slitt.

Ved å kure håret kan du dog får håret til å fungere normalt til du får klippet av det mest slitte, noe frisøren anbefaler at du gjør.

LES OGSÅ: Klipp håret jevnlig – selv om du sparer

Se noen kjøpetips her:

Frisør Adam Schjølbergs leave-in-kur-anbefalinger
 • Caviar-serien fra Alterna
 • Born Again Masque fra Kevin Murphy
 • Resque Masque fra SP
 • – Sjekk også ut leave-in-produkter fra Kevin Murphy, Kerastase og Sebastian, sier frisøren.
 • Ja, takk, begge deler!

  Du kan med hell kombinere bruken av en leave-in-kur med en mer tradisjonell kur med bestemt virketid. Bruk da leave-in-kuren i ny og ne ved behov.

  – Den dyptgående kuren bør få virketid alene i et nyvasket, håndkletørt hår, sier frisøren.

  – Husk å alltid bruke kuren før balsamen. Og husk alltid å bruke balsam etter kur. Den skal nemlig lukke skjellaget og gi kambarhet. Det skal ikke selve kuren gjøre. Den er dyptgående og ikke på utsiden.

  Mens kuren har noen minutters virketid (les på pakken og følg anbefalingen der), har balsam ingen virketid. Den virker i det den treffer hårstrået, så du trenger ikke å la den sitte i håret i flere minutter.

  – Det er en myte at balsam har virketid, sier Schjølberg.


  Han sier også at det er unødvendig å bruke begge typer kur samme dag. Har du først brukt en dyptvirkende hårkur, bør du droppe leave-in-kuren. Det er ikke skadelig for håret, men er helt bortkastede penger.

  – Bruk heller leave-in-kuren de dagene du ikke har tid til den dyptgående.

  Brukes i lengdene

  Akkurat som med balsam, trenger du ikke å bruke disse kurene helt inn til røttene. Bruk dem heller i lengdene og etter behov.

  – Sliter du med fethet, bør man sjekke om det er fett hår og tørr hodebunn eller motsatt, sier Schjølberg.

  Finn deretter en kur som passer best mulig for de utfordringene du faktisk har. Er det tørr hodebunn som er problemet, er neppe leave-in-kurer løsningen.

  – Det er viktigst å ta hodebunnsproblemet på alvor fremfor håret, sier frisøren.

  – Men om det er snakk om fet hodebunn og tørt hår, kan en leave-in-kur være perfekt for lengdene når du unngår å komme nær hodebunnen.

  Motvirker statisk elektrisitet

  Er du blant dem som sliter med at håret blir statisk elektrisk, noe som er et veldig vanlig problem i den kaldere årstida, kan du ha god nytte av en leave-in-kur.

  Selv om de fleste leave-in-kurer er laget for å gi fukt, glans og kambarhet, finnes det også noen proteinbaserte utgaver du kan spraye i håret og la virke.

  Schjølberg never for eksempel Anti-Snap i Extreme-serien til Redken for deg som ikke først og fremst sliter med fuktighet, men trenger å bygge opp igjen et veldig skadet hår.

  – Den tror jeg har reddet mangt et hår, sier han.

  <strong>SPAR PENGER:</strong> Bruker du en dyptvirkende kur med lenger virketid, altså en kur som skal skylles ut, er det helt unødvendig å bruke en leave-in-kur samme dag, forklarer frisøren. Foto: Getty Images
  SPAR PENGER: Bruker du en dyptvirkende kur med lenger virketid, altså en kur som skal skylles ut, er det helt unødvendig å bruke en leave-in-kur samme dag, forklarer frisøren. Foto: Getty Images Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer