Helse & Livsstil

Hater du å vaske?

Sjekk hvor lite du trenger å gjøre.

PÅ TIDE Å OUTSOURCE: Gi mannen din oppvaskbørsten, og si at et tak i heimen vil gi ham - og deg - mer sexlyst. Foto: Colourbox
PÅ TIDE Å OUTSOURCE: Gi mannen din oppvaskbørsten, og si at et tak i heimen vil gi ham - og deg - mer sexlyst. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For mange av oss er husvask og rengjøring slitsomt, kjedelig og ikke minst tidkrevende. Gledelig er det da å vite at vi ikke trenger å følge «støv på hjernen»-tradisjonen etter 60-tallets husmødre. Vi må ikke blankskure alle flater for å ha et sunt og trygt hjemmemiljø. Charles P. Gerba ved Universitetet i Arizona, USA, er en av verdens ledende mikrobiologer og hygieneforskere. Han gjør heller andre ting enn å vaske hjemme, og har ikke dårlig samvittighet for det. Med noen helt enkle grep er huset ditt rent, eller i alle fall rent nok.SoverommetPå soverommet har vi ofte mange tekstiler: Dyner, puter, lakener, tepper og klær. Dette samler støv. Det er ikke noen stor helserisiko, med mindre du eller dine kjære har allergier eller astma.Det minste du bør gjøre: Tørk støv og støvsug rommet ukentlig hvis noen som bruker det har astma. Hvis ikke kan du la din personlige æsj-måler råde. La det støve ned til du ikke orker å se på det lenger og skift sengetøy når du føler for det.For å være på den sikre siden: Kjør dyner og puter i vaskemaskinen hver tredje måned. Rens gulvtepper hver 18. måned for å slå knock out på støvmidden.KjøkkenetI de fleste hjem er det bedre å spise fra toalettet enn fra kjøkkenbenken. Dette er det skitneste rommet i huset og et festlokale for streptokokk- og E.coli-bakterier. Det kommer av at vi sjelden bruker så sterke antibakterielle vaskemidler på kjøkkenet, som vi gjør på badet.Det minste du bør gjøre: Sørg for at kjøkkenkluten eller –svampen er ren. Gjør den våt og kjør den i mikrobølgeovnen en gang per dag. Det tar knekken på bakteriene. Du kan også kjøre den i oppvaskmaskinen. Bruk gjerne tørkepapir når du rengjør kjøkkenbenken, og kast papiret etterpå. Dette er riktignok ikke den mest miljøvennlige metoden.
 • ABC i kjøkkenhygiene
 • For å være på den sikre siden: Dusj antibakteriell spray i kjøkkenvasken, på skjærebrett og på kjøkkenbenken etter hver bruk. La rengjøringsmiddelet sitte litt før du tørker det av. Tørk også av håndtaket til kjøleskapet, mange uhumskheter sitter gjerne der. Tørk opp smuler og rusk fra gulvet hver dag.StuaDette er rommet du oftest viser fram, men her kan du egentlig bare la det skure og gå til du blir flau når du får besøk.Det minste du bør gjøre: Tørk av fjernkontrollen med et desinfiserende middel en gang i uka. Oftere dersom noen i familien har influensa.For å være på den sikre siden: Støvsug og tørk støv en gang i uka dersom noen har allergi eller astma. Fjern flekker som oppstår på tepper og gulv.BadetKjøkkenet er husets største bakteriebombe, men badet er en god nummer to. Både vasken, dusjkabinettet og toalettet kan skjule bakterier som kan gi infeksjoner og diaré.Det minste du bør gjøre: Rengjør vasken, dusjen og toalettet med antibakterielle midler en gang i uka.For i være på den sikre siden: Vask gulvet annenhver uke. Bruk en rensespray laget for formålet (finnes i de fleste kolonialbutikker) i dusjen og badekaret etter bruk. Hell klorin i toalettet hver tredje måned for å drepe bakterier. Bytt dusjforheng en gang i halvåret, hvis det er laget av plast eller vinyl. Har du et av nylon er det bare å kjøre det i vaskemaskinen hver tredje måned.LES OGSÅ:
 • Tastaturet er skitnere enn dosetet
 • Kilde: Prevention Magazine

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer