Iphone

Havner du i denne iPhone-fella?

Folk med smarttelefoner blir mer stressa, viser ny forskning.

MER STRESS: Ny forskning viser at bruk av smarttelefoner, som iPhone, gjør oss mer stressa - særlig på fritiden.  Foto: Colourbox
MER STRESS: Ny forskning viser at bruk av smarttelefoner, som iPhone, gjør oss mer stressa - særlig på fritiden. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Smarttelefoner, som iPhone, er særdeles praktiske gjenstander. Og de fleste som har en slik telefon vet at det er kjempekjekt, og ikke minst moro, å kunne sjekke mail, laste ned kule apper, sende meldinger, ringe, spille spill, surfe på nettet, lytte til musikk, ta bilder OG lese en bok ved bruk av ett og samme teknologisk verktøy.

På samme tid – er det egentlig så rart om telefonen gjør deg litt stressa?

Ifølge fersk forskning er det nemlig nettopp det den gjør.

LES OGSÅ: iPhone gir deg lettere kviser

Gjør oss mer stressa

Det er psykolog Richard Balding og forskere ved University of Worcester som nylig gjennomførte en studie der de så på effektene av bruk av smarttelefoner når det gjelder stress.

Og selv om det viste seg at telefonene hjelper oss å organisere hverdagen og holde bedre koll på arbeidsoppgaver, fører de også til mer stress, fordi man blir nærmest avhengig av å sjekke skjermen for nye meldinger, mailer og oppdateringer, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke).

Stressnivået økte også betraktelig ved bruk av mobilen på fritiden. Og ifølge forskerne viste resultatene at mye av dette stresset er knyttet opp mot antall ganger vi sjekker telefonen for nye meldinger og info.

Hos noen så var dette så ille at de opplevde «fantomvibreringer», når det faktisk ikke skjedde noen ting på telefonen.

LES OGSÅ: KK.no lanserer app for iPhone

Best på jobb

Studien ble gjennomført ved at over 100 frivillige deltagere, som blant annet inkluderte universitetsstudenter og ansatte i ulike konserner, fikk utdelt et spørreskjema de måtte fylle ut, mens de gjennomgikk en psykometrisk (ekstern lenke) stressundersøkelse.

Resultatene viste at smarttelefoner er et praktisk og hjelpsomt verktøy når det gjelder jobb og arbeidsoppgaver, men at disse fordelene ofte faller bort fordi presset og stresset med å holde seg oppdatert på sosiale nettverk, og sosialt aktiv, gjennom mobilen tar over.

Jo mer stresset og bekymret personen blir, jo oftere vil han/hun følge seg tvunget til å sjekke telefonen.

- Smarttelefonbruk øker voldsomt, og vi kommer mest sannsynlig til å se en betraktelig økning i stress i forbindelse med personers bruk av sosiale nettverk, sier Balding:

- Organisasjoner vil ikke ha fremgang dersom de ansatte er stressa, uavhengig av hva som er kilden til stresset. Det bør derfor være i organisasjonenes interesse å oppfordre ansatte til å skru av telefonen i blant, kutte ned på antall jobbmailer sendt utenfor arbeidstiden og dermed redusere folks fristelse til å sjekke mobilen hele tiden.

LES OGSÅ: Stress ned på 60 sekunder

Avhengig av telefonenHvor ofte sjekker du mobilen din?
At vi blir stressa av telefonene våre, er kanskje ikke så rart. En tidligere undersøkelse gjennomført i Norge av Norstat for ErgoGroup har nemlig vist at 60 prosent av oss alltid er tilgjengelige.

De under 30 år oppga også at de er «svært avhengig» eller «avhengig» av mobiltelefonen.

Kjenner du deg igjen i dette?

Her er tegnene på at du er avhengig av mobiltelefonen din:

• Du sover med den. Den ligger ikke på nattbordet, men du har den med deg i senga som om den var en liten teddybjørn. Og den er selvsagt ikke slått av.
• Mobilregningene er alltid skremmende mye høyere enn du hadde trodd på forhånd.
• Du klarer ikke konsentrere deg når du er i et område uten dekning.
• Du sjekker mobilen flere ganger når må ha den på lydløs, som for eksempel når du er på kino.
• Du gir den et godnattkyss før du sovner.
• Du klarer ikke lengre å lese bøker eller blader. Den eneste teksten som ser leselig ut, er den som står på mobilskjermen.
• Hver gang du skal gjøre noe kjedelig, tenker du at «det her burde det vært en app for». Før du tar deg i å innse at det aldri vil være mulig å finne en app for det å skifte lyspærer, pusse tennene eller henge opp klesvasken.
• Du har mobilladere overalt. Både i bilen, på jobben, hos kjæresten og på hytta. Pluss en ekstra nødlader i veska.
• Når flyet går inn for landing, sitter du alt klar med fingeren på på-knappen.
• Familien din vet at den enkleste og mest effektive måten å gi deg en beskjed på, er å sende deg en tekstmelding.
• Du tilpasser telefonens skins og deksler etter dine egne antrekk.
• Du har tatt telefonen mens du trente, satt i en fortrolig samtale eller hadde sex.

LES OGSÅ: 1 av 10 mobiler er fulle av dritt
Én gang i halvtimen
 
(31%)
Én gang i timen
 
(24%)
Et par ganger om dagen
 
(22%)
Minst én gang hvert femte minutt
 
(17%)
Vet ikke
 
(4%)
Jeg sjekker nesten aldri mobilen
 
(3%)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer