Helse & Livsstil

Helrens

Rens kroppen og føl deg som et nytt menneske. En detox-kur gir deg energien tilbake, du går ned i vekt - og den gjør underverker med cellulittene.


LES OGSÅ:
 • Her er detox-maten
 • Fyll og påfyll - tanker etter detox-kuren


 • Kaffe. Rødvin. Sukker. Vær ærlig – når tok du sist en pause? De fleste av oss fyller kroppen jevnlig med mat og drikke som gir lite næringsstoffer og energi. Vi klager over søvnmangel og at vi er konstant slitne, og kompenserer med mer kaffe og tomme karbohydrater.

  Hver dag blir vi bombardert med skadelige stoffer, ikke bare gjennom maten vi spiser, men også via forurensing, solstråling, elektrisk stråling og rester fra plantevernmidler. Kroppen er innrettet slik at den kan kvitte seg med avfallsstoffene, men når systemet er overfylt, kommer symptomer som trøtthet, oppblåsthet og livløst hår og hud.

  Detox handler om å rense systemet og redusere avfallsstoffene som har bygd seg opp over lang tid. Det er storrengjøring for kroppen, en avgiftningskur hvor man legger om vaner og tar ekstra vare på seg selv. Ved å spise sunn mat med mye antioksidanter bremses dannelsen av frie radikaler som skader cellene, og aldringsprosessen forsinkes.
  En detox bør helst vare tre–fire uker, minimum 14 dager, avhengig av hvordan du føler deg.

  DETTE MENER EKSPERTENE:
  Merete Hansen-Møllerud, klinisk ernæringsfysiolog i HM Kostveiledning:
  - Kroppen takler det meste, men verden har forandret seg veldig den siste generasjonen. Kroppen er utsatt for sterkt stress og danner mer frie radikaler enn den kan nøytralisere.

  - Jeg er imot ren faste, for da brytes muskelmassen ned, men jeg tror de fleste vil få en positiv effekt av detox. Få i deg nok proteiner gjennom fisk, bønner og nøtter og nok fett gjennom olje. Holder du på mer enn fire uker, kan du få jernmangel. Detox kan gi en aha-opplevelse.

  Detox-dagbok

  KKs journalist Siv Eide testet detox. her er hennes dagbok.

  Uke 1: Er plaget med hodepine de første dagene, trolig på grunn av mangel på koffein. Savner kaffe enormt, også vanlig yoghurt. Soyayoghurt er liksom ikke det samme. Norske kafeer er lite tilrettelagt for detox eller spesialbehov, omtrent alle retter inneholder melk, hvete eller sukker. Ber kelner om fisk med grønnsaker og poteter uten saus når jeg er ute. Kunne drept for et glass vin og en røyk. Tørket frukt og nøtter dekker søtsug og snacksbehov.

  Uke 2: Sover bedre og våkner pigg klokka sju om morgenen, selv etter bare fem-seks timers søvn. Har masse energi. Huden er mindre gusten.

  Uke 3: Linser og bønner er blitt daglige venner, og jeg liker det faktisk. Får komplimenter for at jeg ser sunn ut. Er fysisk og psykisk blitt flere kilo lettere. Svever lykkelig av sted til butikken og kjøper meg en flaske deilig, spansk rødvin. Det har jeg fortjent!

 • Les også Sivs tanker om fyll og påfyll.


 • - Mange reagerer på hvete og kumelk, men fordi dette finnes overalt, oppdager man normalt aldri at man fungerer bedre uten. Detox bremser aldringsproses- sen og er for de fleste et kvante-sprang i sunnhet ved at man bruker rene matvarer og lager maten selv.

  Dag Viljen Poleszynski, professor i ernæringsfysiologi. Redaktør i Mat og Helse:
  - Vi lever i et relativt forgiftet samfunn og kan ha behov for å rense oss iblant. Siden vi reagerer forskjellig på ulike matvarer, er det vanskelig å gi generelle råd om mat som bør inngå i en avgiftingskur. For eksempel tåler ikke alle nøtter. For mange er kjøtt bra, for enkelte andre ikke. Diaré har vært brukt som avgiftingsmetode, andre velbrukte metoder er badstue og tarm- skylling, chlorella-alge brukes for å binde tungmetaller.

  - Jeg anbefaler folk med behov for renselse å la en terapeut lage et individuelt tilpasset program. Spiser du optimalt, vil kroppen langsomt helbrede seg selv.

  Detox gir deg
 • Økt energi
 • Styrket immunforsvar
 • Vekttap
 • Sunn hud og sunt hår
 • Bedre blodsirkulasjon
 • Mindre cellulitter
 • Bedre søvnkvalitet

 • NB! Konferér med lege før du setter i gang. Detox er Ikke anbefalt for gravide.

  (Produktfoto: Wenche Hoel-Knai)  Biotherm detoxmaske hjelper huden med å fjerne avfallsstoffer.Biotherm detoxkrem gir tørr og matt hud gløden tilbake. Weleda har rikt utvalg av deilige ansikts- og badeoljer som virker oppfriskende,stimulerende eller beroligende.Naturproduktene er fri for kunstige tilsetningsstoffer og parfyme.Fås i helsekostforretninger.
  Biotherm detoxmaske hjelper huden med å fjerne avfallsstoffer.Biotherm detoxkrem gir tørr og matt hud gløden tilbake. Weleda har rikt utvalg av deilige ansikts- og badeoljer som virker oppfriskende,stimulerende eller beroligende.Naturproduktene er fri for kunstige tilsetningsstoffer og parfyme.Fås i helsekostforretninger. Vis mer
  Unngå vanlig svart te med koffein.Grønn og hvit te er laget på unge teblader og inneholder mer antioksidanter enn svart te, men pass på at den du drikker er koffeinfri.Prøv kornkaffe fra helsekostbutikkblandet med skummet, varm soyamelk dersom du savner kaffe latte. Kumelk er vanskeligere å fordøye og kan gi oppblåsthet og fordøyelsesproblemer.
  Unngå vanlig svart te med koffein.Grønn og hvit te er laget på unge teblader og inneholder mer antioksidanter enn svart te, men pass på at den du drikker er koffeinfri.Prøv kornkaffe fra helsekostbutikkblandet med skummet, varm soyamelk dersom du savner kaffe latte. Kumelk er vanskeligere å fordøye og kan gi oppblåsthet og fordøyelsesproblemer. Vis mer
  Dr.Hauschkas hudpleieserie inneholder naturlige ekstrakter fra planter som er dyrket biologisk eller vokser vilt i beskyttede områder.De er laget uten kjemiske og syntetiske farge- og duftstoffer.Fås i helsekostforretninger.
  Dr.Hauschkas hudpleieserie inneholder naturlige ekstrakter fra planter som er dyrket biologisk eller vokser vilt i beskyttede områder.De er laget uten kjemiske og syntetiske farge- og duftstoffer.Fås i helsekostforretninger. Vis mer
  Helrens
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer