Bakterier

Helsemytene du kan glemme

Foreldrene dine forsøkte nok å få deg til å tro at dette var sant når du var barn, men ikke alt stemmer.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mye er opplest og vedtatt om hva som er helsefarlig og ikke, men slett ikke alt stemmer. Her knekker vi noen av mytene.

Myte 1: Gulvmat er trygt

Det er trygt å spise maten hvis du rekker å ta den opp innen fem sekunder etter at den falt på gulvet. Det stemmer ikke. Det holder ikke engang om du rekker å ta opp maten innen ett sekund. Overføringen av bakterier fra en forurenset flate til mat er omtrent umiddelbar, i alle fall langt raskere enn dine reflekser. Ved Clemson universitet i USA forurenset forskerne ulike gulvflater (fliser, teppegulv, tregulv etc.) med salmonella. Deretter slapp de pølsebiter og brødskiver ned på gulvet, og varierte ventetiden fra fem til seksti sekunder før de plukket dem opp. Etter bare fem sekuder hadde maten blitt infisert med 1800 bakterier; enda litt verre for pølsebitene som var fettfuktige. Etter et minutt var antallet bakterier tidoblet. Forskerne ved Clemson anbefefaler folk å la være å spise mat som har vært på gulvet overhodet - med mindre du steriliserer gulvet en gang i timen. Gulvet i hjemmet er svært utsatt for bakterier. Vi drar jo med oss alskens uhumskheter utenfra, inkludert avføring fra dyr. Forskerteamet ved Clemson fant ut at salmonellabakterier kan overleve på gulvet i inntil fire uker.
  • ABC i kjøkkenhygiene
  • Spis deg skjønn, smart og sunn
  • Myte 2: »Dobbeltdipping» er uhygienisk

    Å dytte potetgullet ned i dip'en, spise litt av det - og så dyppe på nytt, sprer bakterier til nestemann.Det stemmer. Her har forskerne ved Clemson universitet igjen tatt saken. De brukte tynne hvetekjeks, som de dobbeltdippet i ulike sauser og dressinger. Det viste seg at man for hvert dobbeltdip overførte tusenvis av bakterier til dip'en. Jo tynnere saus, jo flere bakterier. Nestemann som dyppet en ren kjeks oppi fikk med seg 50 til 100 av disse bakteriene. Hvorvidt dette er nok til bli syk (kommer kanskje an på hvor mange ganger man dypper), eller hvor lenge bakteriene kan overleve i dip'en kom ikke fram i studien.Uansett er det kanskje lurest å ikke være den som skraper skålen for siste sauserest etter at alle andre har dyppet.
  • Her er bakteriefellene
  • Myte 3: Du får leddgikt av å «knekke» leddene

    Det sies at du fortere kan utvikle leddgikt om du har uvanen med å presse leddene i hendene til det smeller/knekker. Det stemmer ikke. En studie gjort ved tidligere Mount Carmel Mercy Hospital i Detroit, USA, tok for seg 74 personer over 45 år, som hadde vært kroniske leddknekkere i flere tiår. Gruppen ble sammenlignet med 226 andre personer som aldri hadde drevet med denslags. Det var ingen forskjell i forekomsten av leddgikt i de to gruppene. Leddgikt skyldes som oftest arv og alderdom.Likevel er det grunn til å holde opp med fingerknekk-uvanen. Samme studie viste nemlig at knekkerne i mye større grad hadde svakere gripestyrke og mer hovne hender enn kontrollgruppen. Begge deler kan hemme finmotorikken din.

    Myte 4: Coladrikker kan skade nyrene

    Hyppig inntak av brus av colatypen er dårlig nytt for nyrene dine.Det stemmer. Det er lite helsebringende å drikke cola. Inntar du tre desiliter eller mer daglig dobles risikoen for kroniske skader på nyrene. Det viser i alle fall en studie ved amerikanske National Institutes of Health. Årsaken til den økte risikoen er mest sannsynlig at colabrus inneholder fosforsyre, som gjentatte ganger er blitt knyttet til utviklingen av nyrestein.I tillegg antyder andre studier at coladrikking også kan forbindes lavere beintetthet hos kvinner, noe som igjen øker risikoen for beinskjørhet og beinbrudd.
  • Lev lenger med sunne råd
  • LES OGSÅ:
  • Sannheten om helsemytene
  • Les artikkelen gratis

    Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

    Gå til innlogging med

    Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer