Helse & Livsstil

Helsetoppene om kvinneidealet

Er kvinner mer stresset og ulykkelige enn menn? Og er dårlig samvittighet genetisk betinget? Fem av de mektigste kvinnene i Helse-Norge diskuterer.

Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Linda Stølen

Det damper inne på et av hovedstadens spa. Men kvinnene vi har brakt hit holder hodene kalde. Én helseminister, én direktør ved Kreftregisteret, én assisterende direktør i Sosial- og helsedirektoratet, én professor ved Norges idrettshøgskole og én overlege ved Rikshospitalet.

Alle har stor makt og innflytelse over norske kvinners helse. KK har samlet dem for å snakke om noen av dagens største helsemessige utfordringer.

- Kvinneidealet som stilles ut er så urimelig og uoppnåelig. De unge melder seg jo ut, sier Sundgot-Borgen.

Dette opptar tydeligvis Brustad.
- Presset starter utrolig tidlig. Det finnes til og med bh-er for babyer. Derfor er skolehelsetjenesten kjempeviktig. Jenter bør kunne gå til helsesøster når livet butter. Vi trenger flere i helsevesenet som ser hele mennesket. Ikke bare spesialister, sier helseministeren.

Langmark rister på hodet.
- Vi skal ikke bygge opp forventninger om at det er helsevesenets ansvar å leie oss gjennom livet. Livet selv, med dets kriser og gleder, er i høy grad vårt eget domene sammen med pårørende og venner. Samfunnets medlemmer må ta vare på hverandre.

- Men det er jo folk der ute som ikke har noen. Noen må ta vare på dem også, mener Bjørneboe.

- Som lege har jeg noen ganger gråten i halsen når vi må sende av gårde noen som har det vondt, rett og slett fordi vi ikke har kapasitet til å hjelpe, sier Nylander.

- Det er derfor folk trenger nettverk, utenfor det offentlige helsevesenet, legger Sundgot-Borgen til.

- Jeg tror egentlig ikke kvinner er mer stresset og ulykkelige enn menn, men vi tåler det bedre.

Langmark får alles oppmerksomhet.
- Mener du det? Brustad virker forbløffet.

- Kvinner er på mange måter bedre rustet for livet. Vi klarer dessuten å holde fokus på flere ting samtidig, lyder svaret.

- Men jeg tror kvinner har dårligere samvittighet, mener helseministeren.
- Er det genetisk bestemt, eller? At vi alltid skal sørge for at alle har det bra, spør Nylander.
Brustad nikker.

- Det kan veldig godt være slik.

Mer om diskusjonen mellom de fem mektige helse-kvinnene finner du i denne ukens KK.

Disse kvinnene jobber for din helse: Direktør Frøydis Langmark ved Kreftregisteret, overlege ved Rikshospitalet Gro Nylander, assisterende direktør i Helsedirektoratet Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, helseminister Sylvia Brustad og professor ved Norges idrettshøgskole Jorunn Sundgot-Borgen. (Faksimile fra KK)
Disse kvinnene jobber for din helse: Direktør Frøydis Langmark ved Kreftregisteret, overlege ved Rikshospitalet Gro Nylander, assisterende direktør i Helsedirektoratet Gunn-Elin Aa. Bjørneboe, helseminister Sylvia Brustad og professor ved Norges idrettshøgskole Jorunn Sundgot-Borgen. (Faksimile fra KK) Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer