IKKE FARLIG: - Siden bakteriene i hunden eller kattens munn i stor grad er de samme du finner hos mennesker er det trygt å kysse dyret. Risikoen for å bli smittet av noe er sannsynligvis større om du kysser et menneske. Foto: Thinkstock
IKKE FARLIG: - Siden bakteriene i hunden eller kattens munn i stor grad er de samme du finner hos mennesker er det trygt å kysse dyret. Risikoen for å bli smittet av noe er sannsynligvis større om du kysser et menneske. Foto: Thinkstock Vis mer

Kyss

Helt trygt å kysse kjæledyret ditt

- Mange av de bakteriene hunder og katter bærer på er de samme du finner hos mennesker. De er sjelden skitnere enn oss, sier eksperten.

Publisert
At det å holde kjæledyr er godt for helsa er bevist.

Å ha hund kan også være mer effektiv trening enn den du får i helsestudioene.

Men er du blant de mange som susser hunden din og lar den slikke deg i ansiktet?

Eller får du helt bakterieangst når en siklende firbent skapning kommer tassende?

Hvor greit er det egentlig å kysse kjæledyr? Kan de smitte deg med noe? Bærer de bakterier du ikke tåler?

Har renere munn enn deg

Fox News har kontaktet Paul Maza, en av lederne ved dyremedisinsk avdeling ved Cornell universitet, for å høre hvor nært det egentlig er trygt å komme kjæledyret sitt.

- Mange av de bakteriene hunder og katter bærer på er de samme du finner hos mennesker. De er sjelden skitnere enn oss, sier Maza.

Veterinæreksperten forklarer at hvis folk passer på å pusse tennene til dyret vil det mest sannsynlig ha en renere munn enn mennesker flest.

- Siden bakteriene i hunden eller kattens munn i stor grad er de samme du finner hos mennesker er det trygt å kysse dyret. Risikoen for å bli smittet av noe er sannsynligvis større om du kysser et menneske.

LES OGSÅ: Heller hundetur enn sex

Sjeldne sykdommer

I sjeldne tilfeller kan sykdom overføres fra kjæledyr til mennesker. Katteklorefeber (eller cat-scratch disease) er en infeksjon som vanligvis utløses av et katteklor hvor spesielle bakterier sitter i kattens klør/hud. Infeksjonen kan også overføres ved et kattebitt.

Katteklorefeber er ifølge Lommelegen.no ikke en alvorlig sykdom hos vanlige friske mennesker, men personer med redusert allmenntilstand kan bli svært syke. Det gjelder for eksempel pasienter som bruker kortison, har kreftsykdommer, sukkersyke eller AIDS.

Sykdommen toksoplasmose skyldes infeksjon med en parasitt som kalles toxoplasma gondii. Denne parasitten smitter ikke fra menneske til menneske. Derimot kan vi få den i oss gjennom kontakt med katteekskrementer.

Det kan være farlig for gravide å bli smittet. Sjekk hvilke forholdsregler du bør ta på Lommelegen.no. Nettstedet er likhet med KK.no eid av Aller Internett.

Nå er det jo slik at dyr vasker seg både her og der med tungen sin, men ifølge Paul Maza skal du ikke være redd for at du skal få i deg uhumske bakterier om du kysser dyret på truten like etterpå.

- Dyret svelger bakteriene raskt, forsikrer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer