Ekteskap

Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Det er ikke bare kjærlighet som har noe å si.

EKTESKAP: Studier har vist at nøkkelen til et langvarig parforhold er blant annet engasjement.  Foto: Foto: Colourbox.com
EKTESKAP: Studier har vist at nøkkelen til et langvarig parforhold er blant annet engasjement. Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Helsenorge.no skiller mer enn 10. 000 par seg hvert år, og enda flere søker om separasjon.

Føler du at ekteskapet ditt henger i en tynn tråd, trenger det likevel ikke se så mørkt ut.

Det kan nemlig være mulig å redde forholdet før det er for sent.

(OBS: sjekk hvordan du kan beholde gløden i ekteskapet her!)

LES OGSÅ: Tar du knekken på ekteskapet ditt?

Forholdet har godt av nedturer

KRANGLER: Det er ikke usunt eller skadelig for forholdet å krangle innimellom - det som er viktig er hvor fort dere klarer å komme dere etter en krangel.
KRANGLER: Det er ikke usunt eller skadelig for forholdet å krangle innimellom - det som er viktig er hvor fort dere klarer å komme dere etter en krangel. Vis mer

Den anerkjente sex- og samlivseksperten Tracy Cox har tidligere skrevet på Daily Mail at forskning tyder på at nøkkelen til et langvarig parforhold er engasjement – og ironisk nok- en god del nedturer.
Ifølge en studie av to generasjoner av ekteskap gjort av Journal of Marriage and Family, var ikke de viktigste faktorene hvor mye parene sa at de elsket hverandre, eller hvor ofte de sa eller gjorde de riktige tingene, men i hvor stor grad de virkelig ville holde sammen.

– Det å ha vært sammen i mange år tærer på de aller fleste forhold. I tillegg til å holde ut med hverandre, skal man også sjonglere det økonomiske presset til å spare til og kjøpe bolig, finne arbeid og bli foreldre.

VÆR ENGASJERT: Å vise at du er engasjert i ekteskapet og forholdet deres er viktig, ifølge ekspertene.  Foto: REX/OJO Images/All Over Press
VÆR ENGASJERT: Å vise at du er engasjert i ekteskapet og forholdet deres er viktig, ifølge ekspertene. Foto: REX/OJO Images/All Over Press Vis mer

– Det er rett og slett umulig å ikke krangle eller såre hverandre under disse omstendighetene, har Cox forklart.

LES OGSÅ: Kan du tilgi utroskap?

Engasjement er viktig

Studien, som fulgte 172 par de første 11 årene av ekteskapet deres, viste at engasjement ikke bare beskyttet forholdet mot vanskelige tider, men gjorde det også sterkere.

– Jo flinkere dere er til å komme dere etter en krangel, jo tryggere er forholdet deres. Uten engasjement vil bitterhet hope seg opp mellom dere, og forholdet vil før eller siden ta slutt, har Cox forklart.

Viser dere begge at dere er engasjerte i forholdet, vil dere kunne reflektere over hvor mye dere virkelig vil holde sammen. Og dette vil skape et sterkere bånd dere i mellom.

GODT FOR FORHOLDET: Jo flinkere dere er til å komme dere etter en krangel, jo tryggere er forholdet deres.  Foto: Thinkstock
GODT FOR FORHOLDET: Jo flinkere dere er til å komme dere etter en krangel, jo tryggere er forholdet deres. Foto: Thinkstock Vis mer

LES OGSÅ: Slik får de tid til kjærligheten

Ikke vær konfliktsky

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, har tidligere fortalt at det er mange faktorer som avgjør om forholdet vil vare eller ikke.

– Forholdet varer gjerne lengst dersom partnerne i utgangspunktet er ganske like – det vil si at de har samme grunnleggende verdier, holdninger og til en viss grad interesser.

– I tillegg er det en fordel om de får til å leve med de forskjellene som likevel finnes, og at de har gode måter å snakke om det de er uenige om. Man kan ikke unngå konflikter og uenighet, man må ha strategier til å håndtere dem, forklarer han.

Han mener også at sex er en av de viktigste bindemiddelene i et parforhold.

– Sex er en måte å bekrefte de følelsene vi har overfor hverandre. Sex bringer oss nærmere hverandre og skaper intimitet. Å ha seksuelle problemer kan være en stor belastning for parforholdet.

LES OGSÅ: Slik takler du konflikter best

Om forholdet ikke kan reddes

EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs er spesialist i klinisk voksenpsykologi og svarer leserne om sex og kjærlighet på KK.no. Foto: Astrid Waller Vis mer

Dersom dere har nådd det punktet hvor dere holder på å gå fra hverandre, mener Kjøs det er viktig å tenke grundig over om du vil kjempe for forholdet eller ikke.

Hvis forholdet ikke tillater at du utvikler deg på måter som ellers føles viktige, mener han forholdet er mer hemmende enn støttende.

– Da står man overfor et valg der det koster noe å bryte opp, men også noe å bli. Ikke minst er det viktig å tenke over omkostningene ditt valg har for andre.

Er det best for barna at du går eller blir? Ofte er det ikke lett å svare på.

– Jeg synes mange er altfor villige til å dømme om hva andre «bør gjøre», mens vi egentlig bør respektere de tunge og vanskelige avgjørelsene folk må ta, og de dilemmaene de står i, sier han.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!
 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer