Ekteskap

Hemmeligheten bak et langt ekteskap

Er å holde munn og sky konflikter, ifølge en ny forskningsrapport.

LYKKELIG EKTESKAP? Svaret på et langt ekteskap er å ha et stille et...Det tyder hvert fall forskning på!
LYKKELIG EKTESKAP? Svaret på et langt ekteskap er å ha et stille et...Det tyder hvert fall forskning på! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Tro det eller ei, ønsker du et langt ekteskap bør du lære deg å holde munn og sky konflikter.

Det er nok stikk motsatt av hva de fleste samlivseksperter vil råde deg til, men det er altså konklusjonen til et forskningsteam ved San Francisco State University i USA.

De har fulgt 127 nå middelaldrende og eldre par i 13 år, og de har filmet diskusjoner parene har hatt. Om du ønsker kan du lese hele forskningsrapporten her.

KRANGLET LITE: Parene i studien, som var mest lykkelige, var de som kranglet lite.  Foto: Thinkstock
KRANGLET LITE: Parene i studien, som var mest lykkelige, var de som kranglet lite. Foto: Thinkstock Vis mer

Unngikk å krangle

Fellestrekkene ved de parene som hadde lange og fredelige ekteskap var at de ikke kranglet. Det betyr ikke at de ikke hadde ting å være uenige om eller at de ikke hadde grunner til å krangle.

Nei da, men de hadde utviklet strategier der de unngikk krangelen. I situasjoner der partene hadde ulike meninger så forskerne at de skiftet tema eller at de ble stille.

Slike strategier kan jo helt klart føre til at man bygger opp sinne, men psykologer som har kommentert forskningsrapporten mener at de kan fungere for par som alt har vært sammen lenge og som har hatt mer enn nok tid til å lufte meningene sine.

Les om Teitur Thordarsson og Asdis Olafsdottir som har vært kjærester siden de var fem år.

IKKE LURT: Krangel og konfrontasjoner er ifølge den nye forskningsrapporten ikke løsningen på et langt samliv.  Foto: Colourbox
IKKE LURT: Krangel og konfrontasjoner er ifølge den nye forskningsrapporten ikke løsningen på et langt samliv. Foto: Colourbox Vis mer

Valgte «skygge unna»-strategien stadig oftere

Forskerne så også at de som begynte å bruke «skygge unna»-strategien tok den stadig oftere i bruk ettersom årene gikk. Og det gjaldt for både mannen og kvinnen i paret, så det var ikke slik at den ene parten undertrykket den andre.

De hadde rett og slett funnet metoden som virket for dem. Ti stille eller snakk om noe annet, altså.

LES OGSÅ: 5 grep som berger forholdet

(Teksten fortsetter under bildet).


Som nevnt vil du neppe finne så mange samlivsrådgivere som støtter overnevnte metode, og kanskje synes også du den er noe spesiell. Et varig ekteskap er jo ikke nødvendigvis et lykkelig et.

Vi har derfor hentet opp råd som KK.nos psykolog og samlivsekspert Peder Kjøs tidligere har kommet med når det gjelder å få et forhold til å funke:

Hva er viktigst for å få et forhold til å fungere?

Vennskapet, den seksuelle tiltrekningen og det at dere har noe felles er de viktigste grunnsteinene i et parforhold. Vennskap og fellesskap betyr at dere står sammen om de viktigste tingene i livet og kommuniserer godt om det som betyr noe for dere. Den seksuelle tiltrekningen kommer i tillegg, og gjør parforholdet til noe mer og noe annet enn bare et godt vennskap.

Hva fungerer best, at partene er mest mulig like eller ulike?


Forskningen viser at de parene som er ganske like er mest fornøyde med forholdet, men det finnes selvfølgelig mange unntak. For noen er det nettopp forskjellene og muligheten til å oppleve noe annet enn det vante som gjør forholdet spennende.

LES OGSÅ: 10 små ting lykkelige par gjør

Men de fleste synes altså at det er mer behagelig med en partner som har omtrent de samme verdiene og holdningene.

Hvis dere har veldig ulike interesser som trekker dere i hver deres retning, kan dette gi grunnlag for konflikter eller en følelse av å leve hvert deres parallelle liv, i stedet for et samliv.

Ulik kulturell bakgrunn kan være en utfordring fordi kultur handler om grunnleggende verdier og forståelse av alt det som ikke sies så tydelig i ord. Kulturen sier mye om hvilken betydning familien har, hvilke forventninger dere har til ekteskapet, hvilket syn dere har på kjønnsroller og mange andre ting. Statistikken viser at partnere som har ulik kulturell bakgrunn oftere blir skilt enn andre.

LIKE BARN LEKER BEST: Eller, man bør hvert fall ha noen grunnleggende likheter/meninger om ting.
LIKE BARN LEKER BEST: Eller, man bør hvert fall ha noen grunnleggende likheter/meninger om ting. Vis mer

Hvor viktig er et godt sexliv for at parforholdet skal fungere?

Sexlivet er en av de viktige tingene som gjør forholdet til partneren annerledes enn forholdet til en venn eller familien du kommer fra.

Et dårlig sexliv kan gjøre deg bekymret og misfornøyd, mens et godt sexliv binder dere sammen. Sex bekrefter og forsterker de gode følelsene mellom dere. Sexlivet er viktig for parforholdet, men husk at alle har gode og mindre gode perioder.

LES OGSÅ: Få lyst på lyst

Graviditet og fødsel, sykdom, aldring, stress og mange andre ting kan gjøre at sexlivet svinger ned for en periode. Forholdet deres trenger ikke å være i krise selv om dere har sjeldnere sex en stund.

LES OGSÅ: – Nesten ingen småbarnsforeldre har god sex

Hvordan få livsstil, selvutvikling og parforhold til å henge sammen?

Mange har en livsstil der de egentlig ikke har plass til partneren og alt som følger med et parforhold. Du må gi avkall på en del personlig frihet hvis forholdet skal fungere. Men det går an å se på parforhold og familie som en form for selvutvikling.

Skal du bare realisere deg selv i yrkeskarrieren din, eller skal du også utvikle potensialet ditt som forelder? Hva kan du lære om deg selv hvis du går inn i et tett og langvarig forhold?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer