Hud

Hemmeligheten bak fin hud

Ikke slurv med dette, hvis du vil ha en hud som stråler.

Frukt byr på blant annet C-vitamin, som gir deg glattere og mer elastisk hud.  Foto: Alix Minde / PhotoAlto
Frukt byr på blant annet C-vitamin, som gir deg glattere og mer elastisk hud. Foto: Alix Minde / PhotoAlto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At en vitaminfattig kost vil ikke vil gjøre at du stråler, er ingen hemmelighet. Her er grunnen til at du ikke bør slurve med vitaminene. Se hva de kan gjøre for deg, og hvor du finner dem. Les også: Så mye vitaminer trenger du hver dag

Beskytter mot sola

Forskning viser at både E-vitamin og C-vitaminer kan beskytte huden mot solskader. - De virker også på hudens naturlige reparasjonssystem, og slik minske småskader forårsaket av sola, sier Karen E. Burke ved Mount Sinai School of Medicine til WebMd.Her finner du E-vitaminer: Hvetekimolje, avokado, andre planteoljer, margarin, egg, smør og fisk inneholder også mye vitamin E. Nøtter og helkornprodukter er også gode E-vitaminkilder.

B-vitaminer mot tørr hud

Får du ikke nok B-vitaminer, vil huden bli stram, uelastisk og grov, skriver WebMd.Her finner du B-vitaminer:Gode kilder til vitamin B er animalske varer som fisk, egg, ost, nyrer, lever, melk og oksekjøtt, samt gjær, grove kornprodukter, nøtter, frukt og grønnsaker.

C-vitamin holder deg ung

C-vitamin reparerer huden og beskytter mot tidlige linjer, tørr og sigen hud forårsaket av frie radikaler. Her finner du C-vitaminer: Frukt og grønnsaker. Viktige kilder er appelsiner, paprika og poteter, papaya. Blå druer er også bra, da får du også i deg et kjemikalie som bevarer elastinet i huden, som får huden din til å gløde i stedet for å minne om en sviske.

A som antioksidant

Vitamin A er viktig for sunn hud. Den fungerer som en antioksidant til å nøytralisere skadelige elementer i huden. A-vitamin forebygger rynker, gjør at huden lettere kan motstå infeksjoner. A-vitamin bidrar til at små arr og urenheter heles fortere. Her finner du A-vitaminer:Tran, lever, helmelk, fløte, ost, fet fisk, smør og margarin. De fleste typer grønnsaker, frukt og bær inneholder karoten, som blir omdannet til retinol i kroppen. Spesielt mye karoten er det i sorter med rødgul og mørkegrønn farge, som gulrot, spinat, brokkoli, salat og paprika. Andre gule frukter som papaya, cantaloupe-melon, aprikoser, mango og fersken er også gode kilder til retinol.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer