Bakteriebomber

Her blir du raskt influensa-smittet

Det florerer av bakterier på over 65 prosent av utstyret - og styrkeapparatene er verst.

SMITTEKILDE: Du har sikkert ikke tenkt at treningssenteret og apparatene er det reneste stedet her i verden, men du var nok ikke klar over at de er proppfulle av forkjøleles- og influensabakterier.  Foto: JJAVA - Fotolia
SMITTEKILDE: Du har sikkert ikke tenkt at treningssenteret og apparatene er det reneste stedet her i verden, men du var nok ikke klar over at de er proppfulle av forkjøleles- og influensabakterier. Foto: JJAVA - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå er det høysesong for influensa.

Og det er slett ikke så rart at bakteriene sprer seg som ild i tørt gress, spesielt når studier viser at bare halvparten vasker hendene sine etter toalettbesøket.

Men hvor er det egentlig de fleste av oss blir smittet?

Er det fra bakteriene som florerer på dørhåndtaket på toalettet, eller skyldes det han idioten som ikke holdt seg for munnen da han nøs på bussen midt i rushtiden?

For å unngå smitte kan det for eksempel være lurt å vaske hendene godt etter trening.

LES OGSÅ: Husker du å vaske dynen din?

Apparatene er fulle av bakterier

Ettersom et treningssenter er stedet hvor du faktisk skal jobbe deg opp en ordentlig god svette, tenker du nok sikkert at det ikke er det reneste stedet i verden.

Men hvor mye bakterier som florerer her, var du nok ikke klar over.

En studie publisert i Clinical Journal of Sports Medicine viste at både forkjølelsesbakterier og influensabakterier florerer på 65 prosent av treningsutstyret, skriver FoxNews.com.

BAKTERIER PÅ TRENINGSAPPARATER: Studier viser at det florerer av influensa- og forkjølelsesbakterier på treningssenteret, så sørg for å vaske hendene godt etter treningsøkten - ikke minst vaske treningshanskene.  Foto: Ammentorp - Fotolia
BAKTERIER PÅ TRENINGSAPPARATER: Studier viser at det florerer av influensa- og forkjølelsesbakterier på treningssenteret, så sørg for å vaske hendene godt etter treningsøkten - ikke minst vaske treningshanskene. Foto: Ammentorp - Fotolia Vis mer

Og hvis du skal trene styrke, er det ekstra god grunn til å være nøye med håndhygienen. Resultatene viste nemlig at det var her 73 prosent av bakteriene befant seg, til sammenligning med 51 prosent på aerobicutstyret.

Du skulle kanskje tro at regelmessig rengjøring av apparatene med antibakteriell såpe ville gjøre situasjonen bedre, men slik var det altså ikke. Dette skyldes at personene som bruker apparatene legger igjen like mye bakterier på kort tid.

For å unngå smitte er det derfor ekstra viktig å vaske hendene med antibac etter økten.

En studie av japanske forskere har også vist at bakteriene spesielt setter seg i polyester - materialet mange hansker er laget av. Det kan derfor være lurt å gi hanskene en ordentlig vask når det er høysesong for influensa, og prøve å holde de unna ansiktet under økten.

LES OGSÅ: Viktige tegn på at du har jernmangel

Styr unna dette på offentlige toaletter

Undersøkelser viser at det slett ikke er noen grunn til at du ikke skal kunne sette stumpen ned på offentlige toaletter - i hvert fall ikke når det gjelder kjønnsykdommer.

Du er nemlig ikke alene om å frykte smitte av gonoré, syfilis og klamydia (selv om det faktisk ikke er mulig) på offentlige toaletter, og svært mange bruker derfor papir når de skal sette seg ned, eller rengjør setet med antibakterielle midler.

OFFENTLIG TOALETT: Det kan oppleves ekkelt å sitte på en toalettring som mange fremmede har brukt, men det er faktisk ikke er det er flest bakterier - det er nemlig vasken. Foto: alexandre zveiger - Fotolia
OFFENTLIG TOALETT: Det kan oppleves ekkelt å sitte på en toalettring som mange fremmede har brukt, men det er faktisk ikke er det er flest bakterier - det er nemlig vasken. Foto: alexandre zveiger - Fotolia Vis mer

Vasken derimot, er en kilde til mye bakterier, viser undersøkelser utført av den amerikanske helseorganisasjonen NSF International.

Dette skyldes i hovedsak dampen fra vannet, som gjør at mikroorganismene stortrives.

Det viser seg også at håndtørkeren ikke er så hygienisk som du kanskje hadde trodd. En studie publisert i Journal of Applied Microbiology viste at den kan bidra til å øke antall bakterier på huden med 45 prosent.

Også dørhåndtaket er en bakteriebombe, så bruk papir for å åpne døren på vei ut.

LES OGSÅ: Våkner du av tett nese, kløe og hoste?

Vask av tastaturet, pulten og telefonen din

I tillegg til treningssenteret og offentlige toaletter, kommer det kanskje ikke som noen overraskelse at det er mye bakterier på arbeidsplassen din.

Faktisk er det mer bakterier på tastaturet ditt enn det er i toalettet - altså i toalettskålen.

VASK PULT OG TASTATUR: På arbeidsplassen din blir det raskt mye bakterier, og faktisk vil tastaturet til de aller fleste være en kilde til mer bakterier enn det du finner i toalettskålen.  Foto: Colourbox
VASK PULT OG TASTATUR: På arbeidsplassen din blir det raskt mye bakterier, og faktisk vil tastaturet til de aller fleste være en kilde til mer bakterier enn det du finner i toalettskålen. Foto: Colourbox Vis mer

Dette kom også frem i en undersøkelse utført av forskere ved University of Arizona, og de anbefaler derfor at du går over både tastaturet, PC-skjermen, telefonen din og pulten generelt med desinfiserende midler i hvert fall én gang om dagen.

Ikke minst, bør du unngå å spise mat ved pulten din.

En annen kilde til mye bakterier på arbeidsplassen er kjøleskapet i fellesområdet. En studie utført av American Dietetic Assosiation viste at kun 44 prosent av disse blir rengjort en gang i måneden - og tilsvarende prosent blir bare rengjort én gang i året.

- Alt som måtte søles ut kan bli en yngleplass for bakterier, forteller Lola Stamm, en epidemiolog ved University of North Carolina.

Hun kan i tillegg fortelle at en studie fra i fjor, viste at de områdene på arbeidsplassen hvor mange ansatte innom hver dag, kan være en stor kilde til smitte.

LES OGSÅ: Bytt ut denne salaten

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer