Sminke

Her blir du syk

Prøver du sminke i parfymeriet? Det kan gi deg herpes og E.coli.

Ny sminke er slett ikke ren, viser en undersøkelse. Foto: Image SourceAll Over Press
Ny sminke er slett ikke ren, viser en undersøkelse. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At sminke kan være den villeste bakteriefestivalen, har vi hørt før. Siden sminke ofte inneholder en del fett, kan den harksne og bli til irritasjon for huden hvis smusset ikke blir fjernet. Applikatorer, sminkekoster og børster bør dermed vaskes med jevne mellomrom. Og sminke som har gått ut på dato, kan være fulle av bakterier.

Ny sminke = ren?

Si din mening:

Prøver du sminke i parfymeri?

Men hva med den nye sminken i parfymeriet, den må da være trygg? Den ligger jo bare der, helt ny og beskyttet av et gjennomsiktig glass? Nei, viser en amerikansk undersøkelse.

Herpes

- Du kan få både herpes og øyekatarr og flere andre ting av å dele sminke. Hvis en kvinne har et lite rift i leppa, og deler leppestift med en som har et forkjølelsessår, er det lett at også smitten spres, sier hudlege Zein Obagi til LA Times.

Fant avføring

Dr. Elizabeth Brooks er professor i biologi ved Jefferson Medical College i Philadelphia. Hun har fullført en toårig studie av bakterieforholdene i sminkedisker. Resultatet var nedslående. I øyeskyggen, rougen og lipglossen fant hun mer enn skimmer og yndige farger. Her levde også stafylokokker, streptokokker og E.coli. - E.coli betyr avføring, altså at noen har vært på toalettet, ikke vasket hendene, og deretter puttet fingrene sine i krukka med fuktighetskrem, sier Dr. Elizabeth Brooks.

- Vet ikke hvilke bakterier som finnes

Men også øyesminke er det farlig å dele på. - Maskara er det aller verste. Med lån av denne er det lett å få betennelser i øyet, sier Jeannette Graf.- Huden er ikke et sterilt organ. Vi har alltid med oss bakterier, og du vet ikke hvilke bakterier andre mennesker har, sier dermatolog Jeannette Graf til Shine.

Ikke skapt for å deles

Frister ikke tanken på å dele sminke med mange hundre mennesker, bør du ta forholdsregler når du prøver sminke. - Jo flere mennesker som har tatt på sminken, jo høyere er risikoen for smitte, sier Dr. Elizabeth Brooks.
 • Les også: Dropp disse vanene

  Ekkelt? Det finnes måter å unngå bakteriene på.

  • Du kan spørre personalet om en miniprøve på produktet. Ikke stol på at produktet blir helt rent av å bli tørket av med et papir. Styr unna maskara, som er et yndet sted for bakterier.
  • Kremer og foundations hvor du må klemme på en tube i stedet for å stikke fingrene i en krukke, er som regel tryggere.
  • Ikke ha testproduktet nær øyne, nese eller munn.
  • Prøv produktet på hånden. Fargen på innsiden av hånden er ofte ganske lik den naturlige leppefargen. Vask hendene etterpå.
  Men å bruke test-produkter er bare én av tabbene som kan skade huden din. Her får du den fulle oversikten.

  Også på nye klær

  Bruker du nye klær uten å vaske dem først? Da burde du vite at også nye klær kan være bakteriebomber. Teamet bak tv-showet «Good Morning America» bestemte seg for å få testet en rekke splitter nye klær. Bluser, undertøy, bukser og jakker. Og resultatet var ikke pent. En forsker ved ved institutt for mikrobiologi og immunologi ved Universitetet i New York, Dr. Tierno, analyserte funnene fra de nye klærne.

  Avføring og sekreter

  På en av jakkene fant Tierno spor av avføring. Han fant også svettesekreter og en rekke hudceller. Og på en silkebluse fant han også vaginale sekreter, flere gjærsoppsporer og flere tarmbakterier.Noen av plaggene hadde ekstremt høye konsentrasjoner av bakterier.

  - Kan overleve i lang tid

  - Noen av plaggene var motbydelig tilsmusset av en rekke organismer. Dette tyder på at enten har mange mennesker prøvd dette plagget, eller så har noen svært skitne personer prøvd det, sier han til ABCnews.Det var særlig mye bakterier rundt klærnes underarmer og i nærheten av skrittet. Han forklarer at bakterier og organismer kan overleve måneder og uker på nye klær. - I de fleste tilfeller vil du ikke bli syk, men det er potensielt mulig, sier Dr. Tierno.

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer