Egg

Her er de 7 skitneste matvarene

Og du spiser dem.

Enkle metoder kan redusere faren for matforgiftning betydelig. Foto: Image SourceAll Over Press
Enkle metoder kan redusere faren for matforgiftning betydelig. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert











- Alle vil på et eller annet tidspunkt i livet oppleve matforgiftning.

Det sier Philip Tierno, mikrobiolog ved New York Univerisity og forfatter av The Secret Life of Germs, til nettstedet Men´s Health.

Forskere vet kun om én idiotsikker måte å unngå dette på: Å ikke spise.

Det finnes imidlertid metoder som kan minske risikoen betydelig. Noe som trolig er å foretrekke framfor sulting.

Her avsløres de 7 skitneste matvarene.

  • Supermaten du ikke spiser

  • Ikke gå i kjøpefella
  • Du blir lurt i butikken

  • 1. Egg

    Ett av 20 000 egg inneholder salmonella. Det betyr at over to millioner infiserte egg selges hvert år.

    Man regner med at egg alene gir 660 000 mennesker matforgiftning årlig – 300 av disse dør.

    Hva du bør gjøre:
    Sjekk best før-datoen i butikken. Kontroller også at alle eggene er hele og uten sprekker. Når du kommer hjem, la eggene være i kartongen, ikke sett dem oppi kjøleskapsdøra. Plasser dem heller på det kaldeste stedet i kjøleskapet (vanligvis helt bakerst på den nederste hylla).

    Det er også viktig å vaske hendene etter å ha åpnet rå egg. Undersøkelser viser at hele 60 prosent ikke vasker seg etter å ha behandlet rå egg. Vær dessuten varsom med å spise rå egg. Se til at de er tilstrekkelig kokte eller stekte.

  • Hurra for egget!


  • 2. Fersken

    Ferskenen lider for skjønnheten den også. Frukten er dynket med pesticider – giftstoffer som skal sikre et vakkert skall. En vanlig fersken kan ha hele 9 ulike pesticider utenpå seg.

    Den uavhengige forbrukerorganisasjonen i USA, Consumers Union, rangerer fersken som den frukten med det giftigste pesticidinnholdet.

    Hva du bør gjøre:
    Kjøp økologisk. Vask også frukten nøye før du spiser den. Helst bør du bruke en ren svamp eller en skrubbekost. På denne måten blir du kvitt omtrent halvparten av giftstoffene. Du kan også fjerne skallet av ferskenen.

  • Øko-maten du kan droppe


  • 3. Pakkesalat

    Flere nylige salmonellautbrudd er blitt sporet tilbake til pakkesalater, inkludert ett i Storbritannia i fjor, som skyldtes ferskpakkede basilikumblader, og ett i USA i 2006 hvor syndebukken var babyspinat.

    Tarmbakterien sprer seg til grøntfor blant annet via kontakt med allerede infiserte matvarer eller gjødsel.

    Hva du bør gjøre:
    Vask pakkesalater og -grønnsaker hjemme før servering, selv om de skal være «ferdigvaskede».

  • Pakkesalat kan være giftig


  • 4. Cantaloupe-melon

    Da Food and Drug Administration undersøkte cantaloupe-meloner i USA, fant de at 3,5 prosent av de hjemmedyrkede melonene inneholdt bakteriene salmonella og shigella. Av importerte meloner var hele 7 prosent infiserte.

    Hva du bør gjøre:
    Sjekk at frukten er fri for skader på skallet, det kan gi smittestoffer fri adgang. Skrubb melonen når du kommer hjem, og vask den etter at du har kuttet den opp.

  • Mmm - melon!



  • 5. Kylling

    Kylling er det mest populære kjøttet i verden. Det er både magert og godt på smak.

    En undersøkelse av Consumer Union viser imidlertid at av 484 broilere var hele 42 prosent infisert med bakterien campylobacter, og 12 prosent med salmonella.

    Hva du bør gjøre:
    Velg kjøtt fra frittgående kyllinger. Når dyrene står som sild i tønne, øker nemlig faren for spredningen av basiller.

    Ikke vask kyllingen på forhånd, men hiv den rett i stekepanna eller ovnen. Denne snarveien reduserer sjansen for at kjøttet kommer i kontakt med smittestoffer. Sørg også for at kyllingen er godt gjennomstekt før du spiser den.

  • Helt hekta på kylling



  • 6. Kjøttpålegg

    Kjøttpålegg er spesielt utsatt for listeria. Bakterien formerer seg her hurtig, selv ved kjøleskapstemperaturer.

    Tidligere i år måtte for eksempel Sørlandskjøtt trekke tilbake alt skåret kjøttpålegg fra markedet etter funn av listeria.

    Hva du bør gjøre:
    Dropp sniffinga, og kast alt kjøttpålegg som du ikke har rørt på én uke. Å bruke sennep på nistematen kan også gjøre trikset. En undersøkelse ved Washinton State University viser at sennep drepte 90 prosent av bakteriene listeria, e.coli og salmonella i løpet av to timer.

  • Ikke spis dette!


  • 7. Kjøttdeig

    Da United States Department of Agriculture kontrollerte 563 ulike varepartier med hamburgerkjøtt, fant de at 53 prosent inneholdt bakterien clostridium, 30 prosent stafylokokker og 12 prosent listeria.

    I Norge finnes det også flere eksempler på funn av e.coli-bakterier i kjøttdeig.

    Hva du bør gjøre:
    Ha oppi litt fersk oregano når du tilbereder kjøttdeig. Forskere ved Kansas State Univeristy blandet en rekke vanlige husholdsningskrydder med kjøttdeig for å teste ut deres antibakterielle egenskaper. Resultatene viser at oregano var det krydderet som hadde best effekt mot e.coli.

    Bruk minst én spiseskje oregna for hvert halvkilo med kjøtt. Hvis du skal ha hamburgere vil det også være lurt å ikke lage dem for tykke.

  • Hva er egentlig E.coli?

  • LES OGSÅ:
  • Slik vurderer du kvaliteten på frukt og grønt
  • De verste plassene for helsa di
  • Maten som brenner fett

  • Flott og frisk med frukt
  • Vitaminer - bruk eller kast?
  • Den store diettguiden
  • Snarveien til gode matvaner

  • Light-mat gjør deg feit
  • Her er maten du bør styre unna
  • Bli en mett og glad veggis
  • Helsefrikenes nye favoritt
  • Ekstra sunt med øko-frukt
  • Spis deg til topps
  • Her er maten som gjør deg slankere


  • Ta testen: Hvor sunt er kostholdet ditt?
  • Ta testen: Hvor sunt lever du?




  • INFISERT?: Reduser faren ved å oppbevare eggene kjøligst mulig i kartongen. Foto: Image SourceAll Over Press
    INFISERT?: Reduser faren ved å oppbevare eggene kjøligst mulig i kartongen. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
    KJØP ØKOLOGISK: Fersken er en av de varene som med fordel kan kjøpes økologisk. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
    KJØP ØKOLOGISK: Fersken er en av de varene som med fordel kan kjøpes økologisk. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
    VASK SALATEN: Ferdigpakkede salater skal være vasket, men det er lurt å gjøre det selv også. Foto: Image SourceAll Over Press
    VASK SALATEN: Ferdigpakkede salater skal være vasket, men det er lurt å gjøre det selv også. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
    SALMONELLA: Tester viser at cantaluope-meloner kan inneholde bl.a. salmonella. Foto: Image SourceAll Over Press
    SALMONELLA: Tester viser at cantaluope-meloner kan inneholde bl.a. salmonella. Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
    FRITTGÅENDE: Å velge kjøtt fra frittgående kyllinger minsker faren for matforgiftning. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
    FRITTGÅENDE: Å velge kjøtt fra frittgående kyllinger minsker faren for matforgiftning. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
    LISTERA: Kjøttpålegg er spesielt utsatt for listeriabakterien. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
    LISTERA: Kjøttpålegg er spesielt utsatt for listeriabakterien. Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
    E.COLI: Det finnes flere eksempler hvor norsk kjøttdeig er blitt infisert av e.coli. Foto: All Over Press
    E.COLI: Det finnes flere eksempler hvor norsk kjøttdeig er blitt infisert av e.coli. Foto: All Over Press Vis mer
    Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer