Alkohol

Her er den beste bakruskuren

En kopp kaffe er bedre enn fet mat og cola. Slik blir du enklest kvitt hodepinen.

KAFFE HJELPER: En kopp kaffe tre eller fire timer etter at du har trukket alkohol kan hjelpe med å motvirke hodepinen dagen derpå. Foto: Image Source
KAFFE HJELPER: En kopp kaffe tre eller fire timer etter at du har trukket alkohol kan hjelpe med å motvirke hodepinen dagen derpå. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hodedunking, kvalme, svimmelhet, nerver – tydelige tegn på at du enten begynner å bli syk, eller at du var på en litt vel kraftig fyllekule i helgen. Men dersom det er alkoholinntaket som er den store synderen, hvordan i all verden blir man kvitt de fæle bivirkningene?

Jo, løsningen er faktisk såre enkel, og det er hverken en Big Mac, Red Bull, potetgull eller cola som er løsningen.

VONDT I HODET: Dagen derpå er ofte preget av hodepine. Nye studier viser at dette ikke bare kommer av dehydrering. Foto: Colourbox
VONDT I HODET: Dagen derpå er ofte preget av hodepine. Nye studier viser at dette ikke bare kommer av dehydrering. Foto: Colourbox Vis mer

Her er løsningen

En ny studie utført ved the Thomas Jefferson University i Philadelphia viser nemlig at den beste og mest effektive måten å bli kvitt fyllesjuken på er en kopp god gammeldags kaffe og smertestillende, skriver msnbc.com.

Les også Fyllesjuk i dag?

Ifølge lege Michael L. Oshinsky , assisterende professor ved nevrologisk avdeling på Thomas Jefferson, blir alkoholen i kroppen brutt ned i leveren og omdannet til flere stoffer, et av disse er acetaldehyd, også kalt etanal (gift). Det har lenge vært trodd at dette kan ha noe med bakrusen å gjøre, siden denne giften hoper seg opp i kroppen ved større inntak og leveren ofte ikke klarer å bryte det ned raskt nok.

- Man har ofte trodd at det er acetaldehyd som forsårsaker hodepine, fordi det er giftig. Men det har ikke vært noe konkrete bevis på dette, sier han.VELG DETTE FREMFOR FET MAT: En kombinasjon av koffein og smertestillende var de beste virkemidlene til å svekke effekten av acetat, som er siste stadium av nebrytingen av alkohol i kroppen.
VELG DETTE FREMFOR FET MAT: En kombinasjon av koffein og smertestillende var de beste virkemidlene til å svekke effekten av acetat, som er siste stadium av nebrytingen av alkohol i kroppen. Vis mer

Slik fant de det ut

Oshinsky og hans kolleger bestemte seg derfor for å undersøke hva som faktisk forårsaker hodepinen man ofte får i forbindelse med bakrus, ved å teste det på rotter.

- Vi brukte «190-proof» alkohol (inneholder cirka 95 prosent alkohol) og ga dem en mengde tilsvarende én shot. Det vil si cirka det samme som én øl, ett glass vin eller én drink. Det var en veldig liten mengde alkohol, men de fikk det «rent», sier han.

I et forsøk på å finne årsaken til hodepinen, studerte forskere hvert stadium av nedbrytingen av alkoholen i kroppen.

Det første de forsøkte å gjøre var å blokkere nedbrytingen av alkoholen, men dette hadde ingen effekt, og rottene fortsatte å «feste», uten hodepine.

Deretter blokkerte de omdanningen av alkoholen til acetaldehyd ved å gi rottene antabus, en medisin som brukes noe i forbindelse med avvenning av alkohol, som stopper acetaldehyd fra å brytes ned til acetat (salt, eller rester av eddiksyre), som igjen forårsaker kvalme, oppkast og andre ubehageligheter.

- Rottene fikk ikke hodepine, selv om det var en nedgang i den smertestillende virkningen. Vi kunne imidlertid ikke finne ut om de var kvalme, fordi rotter ikke kaster opp, sier Oshinsky.

Tilslutt ble rottene proppet fulle av acetat, som er den siste fasen i nedbrytingen av alkoholen.

- Da fikk de hodepine. Så vi ga dem en høyere dose, og da varte hodepinen enda lenger, sier legen.PASS PÅ MENGDEN: Folkehelseinstituttet anbefaler alle å drikke med måte: desto flere alkoholenheter du inntar, og desto flere timer du er ruset, desto verre bakrus. Foto: Image Source
PASS PÅ MENGDEN: Folkehelseinstituttet anbefaler alle å drikke med måte: desto flere alkoholenheter du inntar, og desto flere timer du er ruset, desto verre bakrus. Foto: Image Source Vis mer

Koffein og smertestillende minsker hodepinen

Ifølge Oshinsky har studiene deres motbevist andre teorier, som for eksempel at bakrushodepine kommer som følge av dehydrering.

Da de endelig hadde klart å finne ut kilden til hodepinen, ønsket forskerne å finne ut hva som kunne få bukt med problemet.

Og det viste seg et en kombinasjon av koffein og smertestillende var de beste virkemidlene til å svekke effekten av acetat.

Men, som med alt annet, er tidspunktet for inntaket av kaffe og smertestillende viktig.

- Hvis du drikker en liten mengde alkohol, så drikk litt kaffe tre eller fire timer etterpå, eller ta en eller annen form for koffein. Hvis du drikker kaffen samtidig med alkoholen, vil koffeinet være borte når acetat-nivået er høyest, sier Oshinsky.

Les også Her er den bakrusfrie vinen

Folkehelseinstituttet har også følgende råd mot bakrus:


 • Drikk alkohol med måte: desto flere alkoholenheter du inntar, og desto flere timer du er ruset, desto verre bakrus. Generelt bør man vente nærmere 1 time mellom inntak av hver ny alkoholenhet, og nøye seg med å være alkoholpåvirket i opptil 3-5 timer.

 • Drikk vann eller annen alkoholfri drikke dersom du er uttørket. Alkohol virker vanndrivende og en kan derfor lett få væskemangel - kroppen blir uttørket. Dette skyldes at alkohol hemmer utskillelsen av hormonet ADH (antidiuretiske hormon) fra hypofysen i hjernen. Dermed får ikke nyrene de nødvendige signaler om å holde på vannet i kroppen. Mer vann enn normalt skilles ut gjennom urinen.

 • Spis noe mat før alkoholinntaket. Hvis man har mat i magesekken når man drikker alkohol, vil det dempe rusen noe. Dette skyldes at alkoholen da vil oppholde seg i magesekken noe lenger tid, dermed tar det lenger tid før alkoholen kommer over i tynntarmen, hvor det meste tas opp i blodet.

 • Spis også noe mat etter alkoholinntak, før du sovner. Dette vil bedre kroppens biokjemi i bakrusfasen

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer