Fetisjer

Her er den «vanligste» fetisjen

Dette tenner nordmenn på.

FETISJ: Ifølge eksperten er det svært mange som tenner på å dominere partneren sin eller selv bli dominert.  Foto: Scanpix
FETISJ: Ifølge eksperten er det svært mange som tenner på å dominere partneren sin eller selv bli dominert. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Seksuell fetisj defineres som seksuell lyst forbundet med spesifikke objekter eller konsepter, altså noe som opphisser mennesket.

Det kan for eksempel være en fascinasjon for lakk, lær og høye hæler, eller en trang til å se på andre eller selv bli sett på når man har sex. Det kan også omfatte ting som blir sett på som parafilier, også kjent som «seksuelle perversjoner» eller «seksuelle avvik».

Blir en person veldig opphisset og seksuelt stimulert av ting og handlinger som avviker fra den vanlige flertallsatferden, kan dette kalles en seksuell fetisj.

Hos noen personer er fetisjen eller fetisjene helt nødvendige for at de skal føle lyst, tenne seksuelt eller oppnå seksuell tilfredsstillelse, mens hos andre er den kun et spenningsmoment.  

Fetisjene varierer fra person til person og det som hos noen kan utløse seksuell tilfredsstillelse, kan hos andre tolkes å være helt uforståelig.

Men hva tenner egentlig vi nordmenn på? Og er det noen fetisjer som er vanligere enn andre?

LES OGSÅ: De hotteste sextrendene i 2015

Tenner på makt

Sofie Jonsson, som er presseansvarlig hos Kondomeriet,har tidligere forklart at hun tror at det å dominere partneren sin på forskjellige måter er blant de vanligste fetisjene.

- Vi ser at det å kontrollere partneren sin er en trigger for mange, og vi har hatt en del kunder innom butikken som har fortalt oss mange morsomme historier. En hadde for eksempel kjøpt et vibrerende egg med fjernkontroll og brukt dette på partneren sin da de hadde vært ute og spist. Dette er en oppfinnsom måte å dominere partneren sin på.

- Vi selger mange produkter som kan kobles opp mot denne fetisjen, som for eksempel håndjern, pisker i alle former, latex-laken, blindfolds og annet tilbehør som vibratorer og orgasmekremer.

Jonsson forteller at hun tror folk fatter interesse for dominans fordi det er en fetisj som kan gjøres på mange forskjellige måter og nivåer.

- Det å dominere partneren sin kan gi en form for «her bestemmer jeg»-følelsen, som man kanskje aldri ellers har i hverdagen. Den som blir dominert kan synes det er spennende å bli fortalt hva som skal skje og tenner på å måtte gi seg helt hen til en annen. Dette krever tillit, har hun uttalt. 

DOMINERE: Det er mange som kjøper både håndjern og pisker for å dominere partneren sin på soverommet. Foto: Bandido Images - Fotolia
DOMINERE: Det er mange som kjøper både håndjern og pisker for å dominere partneren sin på soverommet. Foto: Bandido Images - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Denne kan «trene» deg til bedre sex

Opptatt av spesielle kroppsdeler

Anders Lindskog, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og klinisk sexologi, tror det vanligste er at man er opptatt av og avhengige av ting uten å være klar over det.

- Jeg vil si det er en flytende overgang mellom ting vil liker og er opptatt, og fetisjer. Den vanligste fetisjen er nok noe vi ikke ser på som en fetisj, som for eksempel det å være veldig opptatt av store eller små bryster, eller store eller små rumper, har han tidligere uttalt til KK.no:

- Slike ting som man opplever at man er glad i og er litt avhengig av, men som man ikke ser på som en fetisj. Men i realiteten kan det vise seg at man kanskje kun har hatt sex med damer med store eller små rumper , og at dette helt enkelt er ting man trenger for å tennes.

Mens mannfolka er mest opptatt av bryster og rumper, mener Lindskog det samme prinsippet også gjelder for kvinner, som ofte tenner på for eksempel små eller store rumper eller muskuløse overkropper.

- Dette vil jeg påstå er blant de vanligste fetisjene. Jeg tror ikke de som tenner på enkelte kroppsdeler tenker på eller er klar over at det faktisk er en fetisj i det hele tatt, og derfor er de nok ganske åpne om det med venner, sier han.

LES OGSÅ: De vanligste sextabbene våre

Er fortsatt tabubelagt

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, tror grunnen til at det å ha en fetisj er tabubelagt er fordi mange fortsatt tenker at det å tenne på noe uvanlig er «uakseptabelt» og rart.

- Dette er ikke noe folk snakker så mye om, særlig ikke hvis fetisjen er litt uvanlig eller sær. Ofte blir det det å ha en fetisj oppfattet som perverst eller at man for eksempel er overdrevent opptatt av sex. Jeg synes det er synd hvis noen går glipp av å få leve ut noe som de kunne hatt stor glede av, bare fordi de ikke tør å dele ønsket med en partner. I hvert fall så lenge det man vil er ufarlig for andre.  

- Jeg tror det helt sikkert ville vært lettere å ta opp fetisjen sin med partneren hvis det generelt var mer vanlig å snakke om slike ting, og det hadde jo vært kjempefint, sier han.

Jonsson mener i likhet med Kjøs at det burde bli mer akseptabelt å være åpen om fetisjene med sine nære og kjære.

- Det burde absolutt bli mer akseptabelt. Det er ikke noe galt med deg fordi du har en fetisj. Jeg tror mange tenker ting som for eksempel «er jeg gal som tenner på det og det?», men det er garantert mange andre enn deg som er i akkurat samme situasjon, forteller hun.

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer