Bakterier

Her er det mest skittent

Og de fleste av oss tar på disse bakteriebombene hver dag.

Foto: Image SourceAll Over Press
Foto: Image SourceAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange av infeksjonene vi får skyldes at vi omgir oss med møkkete ting. Lurer du på hvor de trives best? Ifølge Prevention.som er dette de skjulte bakteriebombene.

Kjøkkenkranen

Det fuktige miljøet rundt en vask får bakterier til å stortrives. Tenk på alle i familien som i løpet av dagen tar på kranen, nettopp med hensikt å vaske seg ren. Etter vask skur man gjerne av kranen med hendene, og plukker dermed opp ens egne og andres bakterier igjen. Vær også obs på det filteret og kranhodet. Siden kranvann er langt fra steril, kan bakterier samle seg opp her og danne en såkalt biofilm, som igjen kan infisere vannet. Også maten vi spiser er langt fra ren. Her er de 7 skitneste matvarene. Slik unngår du smitte: Hold vasken og området rundt rent og tørt. Ikke la matrester og annet samle seg opp i vasken. Hver sjette måned: Skru av kranhodet og legg det i klorin, eller kok det.
 • Setter du vesken fra deg på dogulvet?
 • Støvsugeren

  Støvsugerposen er en skikkelig galla for bakteriene. De blir sugd inn i posen, sammen med matrester, hudceller og støv, og kan kose seg i fred. Ulempen er bare at når du støvsuger, blåses mikropartikler ut i rommet igjen. En britisk studie viste nylig at 13 prosent av alle støvsugerposer testet positivt på E. coli. Og dete kan bli spredd i rommet ved neste storrengjøring. Slik unngår du smitte: Bytt støvsugerposen regelmessig, gjerne før den har blitt helt full. Bytt ut støvsugingen med mopping.

  Bilens dahsbord

  Skitten luft som blir sugd inn i bilen via ventilasjonsanlegget treffer dashbord-området først, og mye av utyskene havner her. Dashbordet blir også ofte varmet opp av sola, og er derfor er varmt og koselig sted for bakteriene. En amerikansk studie viser at dahsbordet er det stedet i bilden med mest matrester og muggsporer - også noe bakteriene er svært glade i. Slik unngår du smitte: Ha noen bakteriedrepende våtservietter lett tilgjengelig i bilen, slik at du kan tørke av dashbordet jevnlig. Er du plaget med pollenallergi, vil også dette redusere plagene i høysesongen.
 • Bedre helse på 1 minutt
 • Såpedispenseren

  Når vasket du såpedispenseren sist? De fleste synes at å vaske såpen høres både ironisk og hysterisk ut. Men i likhet med kranen er dette et sted mange tar på med skitne hender. Og ettersom de sjeldent blir vasket, er dette et sted hvor bakterier lett kan hope seg opp. En amerikansk studie viser forøvrig at det finnes tarmbakterier på 25 prosent av alle såpedispensere på toaletter som deles av mange, som restauranter og flyplasser. Men en annen gjenstand de fleste holder mot munnen hver dag kan inneholde mer bakterier enn et offentlig toalett. Slik unngår du smitte: Ikke ta lett på håndvasken. Såp hendene godt inn og skyll med varmt vann. Bruker du 20-25 sekunder på håndvasken er hendene så godt som rene.

  Håndtakene på handlevogner

  Håndtakene på handlevognene er fulle av slim, spytt, bakterier og smittestoffer. De får sjelden stå lenge utendørs før de trilles inn i butikken igjen, og bakterier fra tidligere kunder blir overført til nye handlere før kulda får tatt kverken på basillene. Og hvem tror du har de skitneste hendene?Slik unngår du smitte: Tørk over håndtaket med antibakterielle våtservietter eller vask i det minste hendene med en gang når du kommer hjem. Hold dem borte fra ansiktsområdet i mellomtida.
 • Dette prater vi ikke om
 • Kjøkkenkluten

  Kjøkkenkluten brukes til å tørke opp melkesøl, matrester og fasbrent tomatsaus på komfyren. Deretter skylles den ofte kjapt i vann, før den brukes til å tørke av kjøkkenbordet, slik at maten kan serveres. Ikke akkurat hygienisk. Slik unngår du smitte: Vask klutene i vaskemaskinen oftere, og på minst seksti grader. Ha gjerne to ulike kluter, en du tørker opp matsøl med, og en «renere» klut for kjøkkenbord og kjøkkenbenk. Også maten vi spiser er langt fra ren. Her er de 7 skitneste matvarene.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer